Tafelzetting #1 Generiek

Tentoonstelling

In de nieuwe tentoonstellingsreeks Tafelzetting nemen jonge ontwerpers uit Vlaanderen en Brussel positie in op het plein voor De Singel. Ze doen dit met behulp van een set vitrinetafels en bijhorende attributen. In Tafelzetting #1 onderzoekt het jonge architectenbureau Generiek de relatie tussen groen en huiselijkheid. Het resultaat is een tentoonstelling én een installatie, in samenwerking met textielontwerper Sofie Van Aelbroeck.

Heaven is a Place on Earth

Tafelzetting #1 verkent de subjectieve relatie tussen groen en huiselijkheid. Een goed onderhouden tuin of gazon in een (voor)stedelijke context onthult vaak de sociale status van het huishouden. Binnen een huiselijke context is natuur meer dan een eenvoudig stukje groen, ze wordt beladen met een symbolisch verhaal. Deze geïndividualiseerde natuurlandschappen zijn kunstmatig. Het zijn zorgvuldig geboetseerde, persoonlijke idealen van hoe het paradijs op aarde er zou kunnen uitzien.

De tentoonstelling en installatie van Generiek bevragen deze geïndividualiseerde stukjes natuur. Een stuk gras fungeert als een plek om te ontspannen, tegen een achtergrond van bedrukt en gestikt textiel. Een muur van gestapelde tafels vormt het kader voor de tentoonstelling én werkt als drager voor de textielrol. De centrale vraag luidt: “Welke rol speelt architectuur bij het subjectiveren van tuinen?”

Meer informatie