The Hearing: architectuur en ethiek

Lezing / Debat

Kritische pleidooien voor de toekomst

Archined presenteert in samenwerking met The Department (Theo Deutinger en Christopher Clarkson): The Hearing – Architecture & Ethics. Kritische pleidooien voor de toekomst. Ruimtelijk ontwerpen is intrinsiek een daad met sociaal-maatschappelijke en even zo vaak politieke impact. Wat zijn de gevolgen van bepaalde (ontwerp)keuzes voor de samenleving, de aarde en het klimaat? Op welke wijze en in welke mate verhoudt de architect zich tot de wereld en geeft zij/hij hier rekenschap van?

The Department heeft met het Ministerie van Ethiek de administratieve basis gelegd voor een veelomvattende ambtelijke checklist waarmee ontwerpers langs de ethische meetlat kunnen worden gelegd. Voldoet u aan de ethische standaarden van dit moment, of moet u geschrapt worden uit het architectenregister? De sprekers nemen de checklist als uitgangspunt voor advies en kritiek aan het ministerie en, zoals een goed debat betaamt, is er mogelijkheid tot interruptie vanuit het publiek. De avond wordt gemodereerd door JaapJan Berg.

De sprekers:

  • Theo Deutinger, architect, schrijver en ontwerper van socioculturele studies bij The Department. Hij is deze avond de staatssecretaris van het Ministerie van Ethiek.
  • Nyasha Harper-Michon, Archtivist, Architect, Business Developer, Educator, Speaker, Writer.
  • Mark Minkjan is stadsgeograaf, redacteur bij Failed Architecture en winnaar van de Geert Bekaert prijs voor architectuurkritiek. Hij organiseert momenteel vanuit de Rotterdamse Academie van Bouwkunst gesprekken over de werkcultuur bij ontwerpbureaus en in het ontwerponderwijs.
  • Sanne Nouws, regisseur en artistiek leider van (jeugd)theatergezelschap House of Nouws is ervaringsdeskundige op het gebied van ambtelijke checklists en beoordelingssystemen rondom ethiek in de theaterkunst.
  • Bianca Seekles, directievoorzitter van ERA Contour, ontwikkelaar en bouwer van binnenstedelijk projecten waar ze samen met partners en bewoners met hoofd en hart aan sterke en duurzame buurten werkt.
  • Gus Tielens, partner en oprichtster van KorthTielens architecten. Recentelijk ontvingen zij voor hun project Spaarndammerhart in Amsterdam de Zuiderkerkprijs voor het beste woongebouw in Amsterdam, en de Abe Bonnema-prijs, een prijs die de kwaliteit van de architectuur in Nederland wil stimuleren.
  • Thijs de Zeeuw is landschapsarchitect en natuuroptimist. Hij ontwerpt vanuit de ecologie van de plek voor zowel mensen als dieren. Hij ontwierp onder meer het olifantenverblijf in ARTIS en werkt momenteel aan de dierentuin van de toekomst.

The Hearing is het afsluitende event van het langlopende multi-project The Persistence of Questioning, Kritische reflecties voor de toekomst, over architectuur en meer.

Praktisch
10 juni, 17:00 inloop, programma 17:30 – 19:30
Het Podium (dak Het Nieuwe Instituut), Museumpark 25, Rotterdam
Voertaal Engels/Nederlands
Tickets kosten 5 euro, inclusief een gedrukt exemplaar van het cahier van The Persistence, waar de vraag centraal staat: waar staat de architectuurcultuur? Met bijdragen van: Sergio Figueiredo, Sereh Mandias, Sophie Czich, Gideon Boie en Rob Ritzen.

Mis het niet, koop nu je kaartje.

Meer informatie