TIAFF Architektur muss brennen

Film

Met het thema High Energy haakt TIAFF in op het gesprek over de rol van architectuur in deze periode. In het (post-)corona tijdperk en op een historisch hoogtepunt van welvaart bevinden we ons momenteel in een vreemde cocktail van urgente ruimtelijke vraagstukken, ecologische en sociale crises, oorlog, inflatie en de spanning van een recessie. Is dit een zeldzame, hoge en perfecte golf voor verandering?

TIAFF belicht het thema met een lezing van Christiaan Koreman, mede-oprichter van het vernieuwende ontwerpbureau ZUS en ontwerper van het Stadsforum in Tilburg. Na de lezing volgt een film over de eigenzinnige denkers van het bureau Coop Himmelb(l)au die eind jaren 60 met de regels van de architectuur braken om het opnieuw uit te vinden. In een tijd waarin veel lijkt vast te lopen, verkennen we of Wolf D. Prix en Kristian Koreman kunnen dienen als verfrissende inspiratiebronnen.

De titel van de film ‘Architectur must brennen’ verwijst naar het manifest waarmee architect Wolf D. Prix in 1968 als revolutionair en activist de architectuurwereld op zijn kop zette. Geïnspireerd door de ‘happenings’ in de zestiger jaren begon hij met Helmut Swiczinsky het bureau Coop Himmelb(l)au, dat een storm veroorzaakte met gebouwen die eruit zagen alsof ze explodeerden.

Op 6 oktober vindt TIAFF plaats in filmhuis Cinecitta. Kaarten á 12,50 euro zijn online verkrijgbaar via www.tiaff.nl en in filmhuis Cinecitta. De lezing met aansluitend de film start om 19:30 uur.

Meer informatie