TINY [BAU]HAUS

Tentoonstelling

Het TINY [BAU]HAUS van het Duits Verkeersbureau (DZT) en DUS Architects reist door Europa en strijkt in april neer bij Het Nieuwe Instituut. In het 3D-geprinte huisje kunnen bezoekers de drie Bauhauslocaties Weimar, Dessau en Berlijn met al hun zintuigen beleven. Met behulp van virtual reality kunnen ze zelfs een kijkje nemen in de werkkamer van Walter Gropius, die gereconstrueerd is in samenwerking met de Bauhausuniversiteit.

Met TINY [BAU]HAUS verkent het Duits Verkeersbureau parallellen tussen de actualiteit en de omstandigheden waarin Bauhaus een eeuw geleden werd opgericht. De projectgroep herkent in de hedendaagse beweging van zogenaamde ‘tiny houses’, waarmee grotestadsbewoners hun ecologische voetafdruk proberen te beperken, bijvoorbeeld het engagement van de Bauhäusler van weleer. Het ontwerp van DUS Architects (uitgevoerd door Aectual) echoot op zijn beurt de innovatie en experimenteerdrang die Bauhaus typeerden.

In het kader van de wereldwijde jubileumviering reist dit miniatuurgebouw langs steden als Amsterdam, Parijs, Barcelona, Marseille, Wenen, Praag, Boedapest en Kopenhagen. Overal waar de tournee landt, worden presentaties en evenementen georganiseerd. In Rotterdam komt TINY [BAU]HAUS bij Het Nieuwe Café te staan, waar het een soort prelude vormt op de tijdelijke academie Neuhaus, waarmee Het Nieuwe Instituut zich op geheel eigen wijze aansluit bij de viering van honderd jaar Bauhaus.

Meer informatie