Totale ruimte Jaap Bakema 1914-1981 – In de voetsporen van een bouwkunstenaar

Boekpresentatie

Frank Westerman leidt de middag in, Annette Jansen spreekt en exemplaren worden overhandigd aan Brita en Eric Bakema. Het boek verschijnt 26 september bij Querido Fosfor

Architect-stedenbouwer Jaap Bakema (1914-1981) zag in de wederopbouw een kans om het verzuilde Nederland opnieuw vorm te geven als een open samenleving, waar ieder zich in vrijheid kon ontwikkelen. Met onstuitbaar optimisme en ongeremde bouwlust drukte hij een stempel op het naoorlogse stedelijk landschap. De Lijnbaan in Rotterdam, de aula van de TU in Delft, het stadhuis in Terneuzen, het Dorp in Arnhem en de Sporthuis Centrum-vakantieparken zijn slechts enkele van de bouwwerken die hij met zijn architectenbureau Van den Broek en Bakema ontwierp.

Bakema combineerde een buitengewoon romantische inborst met Groningse humor en een Rotterdamse no-nonsense mentaliteit. Dat praktische idealisme leidde tot successen maar ook tot botsingen en twijfelachtige compromissen. Toch kwam hij juist vanwege zijn overrompelend enthousiasme met heel veel weg. Niemand bleef onbewogen onder zijn aanraking.

Reizend langs zijn bouwwerken reconstrueert Annette Jansen het verhaal van de man en zijn droom: zijn Groningse jeugd; zijn ontsnapping uit een concentratiekamp; zijn revolte tegen Le Corbusier; zijn successen en debacles als directeur van een van de grootste architectenbureaus uit de wederopbouwperiode. Zo ontstaat een even spannend als ontroerend portret van een architect met een missie.

Meer informatie