Urban Books #64: Tokyo vs. Amsterdam

Lezing / Debat

Elke stad heeft een uniek verhaal. In het boek ‘Real Urbanism: Decisive Interventions is het verhaal van elf steden opgetekend door elf stedenbouwkundigen. Omdat steden altijd van elkaar kunnen leren, nodigen we twee van deze stedenbouwkundigen, uit Amsterdam en uit Tokio, uit om het stedelijk ontwerp van deze steden met elkaar te vergelijken. Met welke uitdagingen hebben deze steden te maken? Welke mogelijkheden liggen er? Welke lessen kunnen we van elkaar leren?

Dit doen we met stedenbouwkundige Ton Schaap, die betrokken was bij verschillende ontwerpen in Amsterdam, zoals het Oostelijk Havengebied, het stationsgebied en IJburg. Hij zal de ontwikkeling van Amsterdam bespreken en de uitdagingen waarmee het te maken heeft. Om de snelle groei van de stad te kunnen behappen, is er een toekomstvisie nodig. Wat kan Amsterdam leren van Tokio, een van de dichtstbevolkte steden ter wereld?

Architect Naohiko Hino zal dit toelichten door de groei van Tokio toe te lichten. Welke strategieën en mechanismen hebben ertoe geleid dat Tokio binnen twee decennia vanuit de ruïnes door oorlog en aardbevingen tot een bruisende metropool kon groeien?

Moriko Kira is een Japanse architect die al sinds 1992 in Amsterdam woont. Welke vergelijking kunnen we maken tussen deze twee steden? Wat zijn de overeenkomsten en verschillen? En wat kunnen de steden van elkaar leren?

Meer informatie