(Ver)beeldende stad

Lezing / Debat

Hoe wordt ons beeld over een stad gevormd? Wat schuilt er achter het picture-perfect-plaatje dat bezoekers vaak aantrekt? Klaske Havik (Methoden voor Analyse en Verbeelding, TU Delft), Véronique Patteeuw (Ecole Nationale Supérieure d’Architecture et de Paysage de Lille – Ensapl en KU Leuven) en Bas Princen (architectuurfotograaf) ontrafelen drie historische steden op zoek naar een veelzijdiger beeld tijdens (Ver)beeldende stad, een gesprek in het kader van Triënnale Brugge 2021: TraumA

—-

Wie denkt aan Brugge ziet wellicht een historisch postkaartbeeld voor zich. Een krachtige toeristische aantrekkingspool, ooit gevormd naar het rolmodel van Neurenberg, waar het in stand houden van een middeleeuws beeld als aas werd uitgespeeld. Maar er is meer. De perceptie van Brugge, maar vooral ook de beleving en hoe er geleefd wordt, brengen interessante vragen met zich mee die niet enkel van tel zijn op deze context, maar ook ruimer op de beeldvorming van een stad en haar architectuur.
Klaske Havik (Methoden voor Analyse en Verbeelding, TU Delft), Véronique Patteeuw (École Nationale Supérieure d’Architecture et du Paysage Lille en KU Leuven) en Bas Princen (architectuurfotograaf) gaan in dialoog op zoek naar de sluimerende lagen die onze blik sturen. Vertrekkende vanuit de architectuurgeschiedenis, -literatuur en -fotografie wordt onderzocht hoe onze omgeving wordt geportretteerd en projecties worden gevormd en gevoed.

Meer informatie