We need to talk about installations!

Lezing / Debat

Zijn al die installaties echt nodig of moeten we minder technologiegedreven oplossingen toepassen? Is het mogelijk om gebouwen te ontwerpen die weinig tot geen installaties nodig hebben? Kortom, we moeten hebben over installaties! Op deze avond delen Bas Hasselaar (DGMR), Jacco Paauw (ABT-Lüning), Carla Rongen (Aveco de Bondt) en Willem van Genugten (GROUP A – CARBONLAB)) hun visie op dit onderwerp aan de hand van een samenwerking aan een Paris Proof en klimaatpositief gebouw voor Rotterdam.

In tijden van klimaatcrisis moeten we allemaal opnieuw nadenken over waar we bouwen, wat we bouwen en hoe we het bouwen. We streven naar aantrekkelijkere steden met energieneutrale gebouwen gemaakt van duurzame materialen. Dit zijn geen op zichzelf staande stappen: we moeten typologie, energieconcept en materialiteit integreren om Paris Proof, zelfs klimaatpositieve gebouwde omgevingen te realiseren.

Het energieconcept en de materialen waarvan technische installaties zijn gemaakt vormen het snijpunt van gesprekken over kWh en GWPa. In complexe projecten maken installaties 30% uit van de bouwkosten en wordt vaak geschat dat ze 30% van de koolstofbudgetten in beslag nemen. Geschat, omdat de GWPa van installaties vaak een blinde vlek is in gegevens en berekeningsmethoden.

Meer informatie