Zorgend bouwen

Tentoonstelling

In 2022 staat het architectuurprogramma in het teken van ‘zorg’. Met dit brede thema vestigen we de aandacht op de bijzondere impact van zorgzaamheid op de gebouwde omgeving. Zorg gaat over koesteren, onderhouden en veiligstellen voor de toekomst. Het refereert naar een ontwerphouding met een sterk inlevingsvermogen die een precieze omgang met de wereld, stad, woon- of werkplek mogelijk maakt.

Dubbeltentoonstelling
Architectuur die zorgt, onderscheidt zich door haar empathie voor de context, de gebruikers én de makers. Zorgzame architectuur denkt op lange termijn en is kritisch ten opzichte van de menselijke activiteit op de planeet. Ze verbindt artificiële, natuurlijke, materiële en immateriële waarden. Het is een architectuur die ons wijst op het effect van ethische beslissingen en interventies op onze (gebouwde) omgeving.

De tentoonstelling Critical Care: Architecture for a Broken Planet door Architekturzentrum Wien brengt een pleidooi voor meer zorg en samenwerking in architectuur. Na Wenen en Berlijn strijkt ze in 2022 neer in De Singel. Onder de titel Zorgend Bouwen, koppelt een tweede tentoonstelling de internationale cases uit Critical Care aan projecten uit Vlaanderen en Brussel. Wederzijdse afhankelijkheid, onderhoud en posthumanisme vormen in beide presentaties de ankerpunten om zorg in architectuur verder te ontdekken.

28 mei t/m 16 oktober

Meer informatie