Aan het Alan Turingplein is een nieuw stukje Amsterdam ontstaan, een voorbeeld van stedelijke verdichting, een mix van particulier en collectief opdrachtgeverschap, sociale huur en een school rondom een in de toekomst groen plein.
Stevig geworteld aan het plein creëert het sociale woongebouw met haar 20 appartementen een sterke relatie met de openbare ruimte en de bestaande bouwstructuren in de wijk. Een ode aan de oranje-rode baksteen van Watergraafsmeer en de 19e eeuwse ring, de groene klimmers zoals de blauwe regen, en Alan Turing in een meters hoog bakstenen ingemetseld portret zorgen voor een sterke verankering aan het plein en in de wijk.
De relatie met de openbare ruimte is aangezet door de leefruimte van de woningen met openslaande deuren direct te verbinden met het nieuwe plein; de margezone is op die manier direct ontsloten met de woning en het plein. De standaard woonplattegronden zijn voorzien van een centrale as van de openbare ruimte naar de tuin of het balkon. Door de balkons aan de buitenzijde van de galerij te leggen, ontstaat een gevoel van gemeenschappelijkheid aan de achterzijde, en vormen zij tegelijkertijd een afdak voor de woning-entrees op de begane grond.
De gevel is uitgewerkt in verschillende tinten rood, oranje en roze die zorgen voor dieptewerking in de gevel. Het gevelritme wordt benadrukt door een stramien van gevelbanden in uitstekend metselwerk rondom het gebouw en de externe draagstructuur van de balkons aan de achterzijde. Beide elementen worden gebruikt om blauwe regen, Toscaanse jasmijn en kamperfoelie te laten groeien. Aan de zijgevel, grenzend aan het voetpad, is het portret van Alan Turing gemetseld in een donkerrode 2 cm uitstekende gevelsteen. Alan Turing, de naamgever van het plein, de grondlegger van de kunstmatige intelligentie, de kraker van de Enigma-code en zijn open homoseksualiteit zijn nog steeds actueel en van onmisbaar belang in een tijd waarin innovatie en rechtvaardigheid zo essentieel zijn. Zijn portret aan de publieke zijgevel is een ode aan hem, aan materiaal en aan vakmanschap.