Circl: de circulaire filosofie in praktijk gebracht.
de Architekten Cie. ontwerpt icoon voor de circulair economie.
Het nieuwe paviljoen “Circl” is uniek in Nederland: het eerste gebouwde praktijkvoorbeeld van duurzaam en circulair ontwerpen. In het proces is er vanaf het begin rekening gehouden met de recyclebaarheid van de gebruikte materialen. Met het realiseren van een circulair paviljoen is een filosofie in de praktijk gebracht. Samen met opdrachtgever ABN AMRO, de TU Delft en de BAM zijn oplossingen voor vraagstukken die zich gaandeweg het proces aandienden gevonden. De wil en gedrevenheid van het team een 100% circulair gebouw te realiseren heeft geleid tot het uiterst haalbare; Circl is een prachtig ijkpunt geworden voor waar wij anno 2017 staan op het gebied van circulariteit.
Projectarchitect Hans Hammink: “Wij hebben gebruik gemaakt van een ontwerpstrategie waarbij zoveel mogelijk afval wordt vermeden. Dat begint bij het hergebruik van materialen die al een eerder leven hebben gehad. Ook zijn zoveel mogelijk onderdelen van het bouwwerk in elkaar gezet op een manier dat zij bij eventuele vervanging of sloop hergebruikt kunnen worden. Diverse onderdelen, zoals liften en licht, zijn via een lease geleverd en blijven eigendom van de leverancier.”
Het nieuwe Paviljoen is gelegen aan het Gustav Mahlerplein op de Zuidas, vlakbij het station Zuid en voor het hoofdgebouw van ABN AMRO. Wat opvalt is de grote glazen pui die een open uitstraling geeft. Het publiek kan de brede trappen aan zijkant van het Paviljoen gebruiken. De trap leidt naar een daktuin met rooftopbar waar zowel passanten als werknemers elkaar kunnen ontmoeten. Het programma van de begane grond en kelder is ruim 2000 m2 vergader- en werkruimte, met op de begane grond een restaurant waarmee Circl een welkome aanvulling is van de Zuidas.
Voorbeelden van circulariteit die zijn toegepast in Circl:
– Het materiaal van de vloeren in Circl had ooit een andere toepassing: afgekeurde houten kozijnen zijn verzaagd tot houten vloeren en tegelvloeren zijn gemaakt van vermalen hergebruikt beton met daarin verwerkt PCM (phase changing materials) die het binnenklimaat regelen.
– De houten draagconstructie is vervaardigt uit volledig demontabel lokaal gewonnen Lariks hout.
– Afgedankte spijkerbroeken van bankmedewerkers zijn verwerkt in het plafond als isolatiemateriaal.
– De liften in Circl zijn niet gekocht maar geleased en gaan na tien jaar weer terug.
– Alle materialen, componenten en onderdelen van waaruit het gebouw bestaat zijn vastgelegd in een digitale tweeling; het materialenpaspoort genaamd LLMNT.
– Circl heeft een unieke 12V-stroomvoorziening door het hele gebouw.