
Feature —
Het kerngezin voorbij – het her-denken van het wonen
Wat is samenwonen anno 2023? Studenten aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst ontwierpen compacte woningen, geschikt voor diverse bewonersgroepen.
Feature —
Wat is samenwonen anno 2023? Studenten aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst ontwierpen compacte woningen, geschikt voor diverse bewonersgroepen.
Recensie —
Het is tijd om de vooronderstelling dat je als architect een neutrale positie kan innemen en je in iedereen kan inleven, door te prikken. Hoe genderneutraal is jouw kijk op de architectuursector?
Nieuws —
Lieke Jildou de Jong (Academie van Bouwkunst Amsterdam) onderzocht hoe het boerenerfgoed kan worden ingezet om het landschap aan te passen op de hedendaagse uitdagingen voor het productielandschap.
Feature —
Hamburg's alomvattende strategie mbt planten op en aan gebouwen als onmisbaar onderdeel van een duurzame stadsontwikkeling, noopt de rolverdeling tussen architect en landschapsarchitect te herzien.
Nieuws —
Het afstudeerproject van Koen Huijs (Academie van Bouwkunst Tilburg) verdicht Tokyo aan de hand van de Japanse culturele begrippen honne and tatemae en het Japanse metabolisme.
Recensie —
Er dient een andere esthetiek ontwikkeld te worden, zo valt op te maken uit OASE 112 ‘Ecologie en Esthetiek’.
Feature —
Lokaal ervaringsdeskundige Stijn Wenders en IBA-grootverbruiker Vincent Kompier bezochten samen Parkstad aka Heerlen en omgeving. De IBA als zoektocht naar identiteit in postindustriële regio.
Feature —
Architectuur als belangrijke schakel tussen bewijs en getuigenis. Forensic Architecture onderzoekt met onconventionele methoden en middelen institutionele conflicten en misdaden.
Recensie —
Architectuurboek Vlaanderen 2022 is een Januskop met vijf gezichten, maar toont ook tal van projecten die laten zien waar de architectuur naar toe zou moet gaan.
Recensie —
De huidige energietransitie gaat niet zozeer over technologie, maar over de volgende energieperiode die onze huidige energielandschappen zou moeten verrijken.
Nieuws —
Tessa Koenig Gimeno graduation project is an inimitable example of how public space can facilitate cultural resistance.
Feature —
Veel zichtbare sporen vieren koloniale successen. Het negeren en doodzwijgen van de negatieve kanten van kolonisatie is niet langer vol te houden. Hoe ruimtelijk vorm te geven aan dekolonisatie?
Feature —
Tijdens de conferentie RAUM: Onze Stad, Ons Canvas in Leidsche Rijn werd duidelijk dat de focus naar placekeeping moet verschuiven, wil het Berlijnplein van de bewoners blijven.
Recensie —
De vier finalisten van de Prix de Rome Architectuur 2022 breken eerst veel af, waarna ze letterlijk op de resten van het verleden hun projecten opbouwen.
Nieuws —
Pedro Daniel Pantaleone (TUDelft) designs imperfect architecture for Degtjarsk, Siberia, with waste material for after the catastrophe: a humble approach to the unraveling of civilization.
Feature —
Superblocks in Barcelona, of hoe top-down beleid naadloos overgaat in bottom-up initiatieven. Xavier Matilla en Sílvia Casorrán Martos, stadsbouwmeesters van Barcelona, vertelden hoe zoiets werkt.
Kijk & Luister —
De jaarlijkse filmtips voor het IFFR (International Film Festival Rotterdam), dat voor het eerst weer geheel fysiek zal plaatsvinden van 25 januari tot 5 februari 2023
Opinie —
Wat hebben we als architecten eigenlijk te bieden dat onderscheidend is en niet door een AI-model geleverd kan worden? Over de politieke dimensie van het ontwerpvak.
Nieuws —
How to value urban interstitial spaces and secure a place for them as additional type of public green space? Intentions for the unintentional designed by Linde Keip (WUR) shows a way.
Feature —
Op veel terreinen doet de provincie het slechter dan de rest van Nederland. Het was dan ook moeilijk positief te blijven bij de geschetste toekomstbeelden tijdens Stad & Ommeland. Hoe nu verder?
Recensie —
Lindy Kuit bezocht YOUTH van Anne Imhof in het Stedelijk Museum Amsterdam. Verbeelding, poëzie en intuïtie als antidotum tegen rationaliteit en de lelijkheid van het heden. Werkt het?
Opinie —
Dimitri Minten en Tim Vekemans van RE-ST betogen dat 'opruimen' en 'residueren' als creatieve ontwerpdaad een oplossing kan bieden voor veel van de huidige crisissen in de lage landen.
Recensie —
De tentoonstelling Dispositions van het Belgische bureau AgwA laat volgens Tim Peeters zien hoe wij als architecten ons weer terug aan tafel en terug op de bouwplaats kunnen ontwerpen.