Recensie —
Autonoom, maar niet afzijdig
De radicale rationaliteit van Carel Weeber duldt geen alternatief en verdraagt geen uitleg. Wouter Vanstiphout schreef een biografie over eigenzinnige én betrokken architect.
Recensie —
De radicale rationaliteit van Carel Weeber duldt geen alternatief en verdraagt geen uitleg. Wouter Vanstiphout schreef een biografie over eigenzinnige én betrokken architect.
Opinie —
Wat hebben we als architecten eigenlijk te bieden dat onderscheidend is en niet door een AI-model geleverd kan worden? Over de politieke dimensie van het ontwerpvak.
Nieuws —
Op dinsdag 25 oktober overleed de sociaal geograaf Mike Davis op 76 jarige leeftijd. Hij had eigenlijk gehoopt ‘op de barricaden’ te sterven. In actie.
Recensie —
Hans Teerds waardeert het Jaarboek Architectuur 2021/2022, maar ziet ook ondanks de oproep 'Time to Talk' gemiste kansen voor de dialoog die het jaarboek als fenomeen biedt.
Recensie —
Over de impact van architectuur op ons leven: Welcome to Your World. How the Built Environment Shapes Our Lives.
Feature —
Het democratisch proces is ook een vraagstuk van ruimte.
Recensie —
Literair tijdschrift De Gids viert haar 180ste verjaardag met een nummer gewijd aan het Nederlandse landschap.
Opinie —
Met het aantrekken van de bouw komen ook de hoogbouwplannen weer op tafel - met de nodige discussies tot gevolg. Hans Teerds pleit voor een uitgebalanceerde benadering die leidt tot een krachtige stad.
Opinie —
De beeldvorming rondom het vak van de architect nauwelijks te veranderen. Die is al jaren eendimensionaal: de creatieve genius die gebouwen ontwerpt. Een mythe waar men makkelijk in verstrikt raakt.
Recensie —
Recensie —
Recensie —
Recensie —
Recensie —
Recensie —
Recensie —
Crisis? Welke Crisis? Dat is ongetwijfeld het eerste wat je denkt als je de onlangs verschenen monografie van het Rotterdamse bureau Atelier Kempe Thill in handen hebt.
Recensie —
Recensie —
Feature —
Recensie —
Shanghai New Towns van Harry den Hartog focust op de context, het ontwerp en de ontwikkeling van de nieuwe satellietsteden (New Towns) rond Shanghai.
Feature —
Is authenticiteit de nieuwe kritische factor in stadsontwikkeling?
Feature —
De lezingenreeks van het NAi en het Berlage staat dit najaar in het teken van de homogenisering van de architectonische representatie. George Baird plaatste daar een hoopvolle kanttekening bij
Feature —
een strategie die uitgaat van de eigen kwaliteit en de (onvoorspelbare) kansen van de naoorlogse wijk.
Feature —
Feature —
The Planned versus the Unplanned. Drie architecten waren uitgenodigd om een bijdrage te leveren: Anne Lacaton van Lacaton & Vassal, Sam Jacobs van FAT Architects en Jord den Hollander.
Recensie —
Feature —
Fifteen years after the renovation of Welschen 7 in the Rotterdam district of Overschie, architecture firm Van Schagen took stock in the book Grootschalig maar subtiel.
Feature —
Vijftien jaar na de renovatie van Welschen 7 in het Rotterdamse Overschie, maakt architectenbureau Van Schagen de balans op in de publicatie Grootschalig maar subtiel.
Recensie —
In Nederland forensen inmiddels 5,2 milj mensen. De idylle van het buiten wonen wordt bekocht met de hectiek van het spitsverkeer, de frustratie van de file en het tekort aan zitplaatsen in de trein.
Feature —
Naar aanleiding van de prijsvraag 1:500 Ontwerp Heesterveld ging Hans Teerds kijken naar de grondige gedaantewisseling die de beruchte buitenwijk de afgelopen jaren heeft doorgemaakt.
Feature —
Elke stad kent een eigen dynamiek en problematiek. Tijdens de Capita Selecta van de Amsterdamse AvB passeren enkele steden de revue, onder het motto 'The New European League'
Feature —
Hoe goed zijn de recente projecten eigenlijk? Hoogbouw alleen maakt van Rotterdam nog geen (moderne)architectuurstad. Over het symposium Reviewing Rotterdam
Feature —
Een avond rondom de befaamde sprawl: een ongedifferentieerd stedelijk weefsel dat alle kanten op waaiert.
Recensie —
Het tijdschrift, waarin vanuit de architectuur over de herstructurering van de naoorlogse woonwijken wordt geschreven, komt op het moment dat deze wijken ontegenzeggelijk in de belangstelling staan.
Feature —
Feature —
Een beeld van het failliet van de Nederlandse planningstraditie of een vergezicht van nieuwe vrijheid en creativiteit in de ruimtelijke inrichting van het land?
Feature —
Onlangs is in Almere een nieuw instituut opgericht, dit International New Towns Institute (INTI) doet onderzoek naar 'nieuwe steden'.
Feature —
Architect@NAI is een lezingenreeks waarin de 'grand old men' van de Nederlandse architectuur spreken over oude en nieuwe fascinaties. Donderdag 14 september was het de beurt aan Cees Dam.
Feature —
10 jaar geleden berichtte wij dat de gemeente Amersfoort Adriaan Geuze en Ashok Bhalotra had aangetrokken om de nieuwe Vinex-wijk Vathorst te ontwerpen. Delen zijn opgeleverd. Hans Teerds ging kijken.
Recensie —
Over Alain de Botton nieuwste boek 'De architectuur van het geluk'.
Nieuws —
Donderdag 23 maart gaf Luis Fernandez-Galiano de eerste lezing in het kader van de serie lezingen De Zeven Kolommen van de Architectuur
Feature —
Is there any point in making suggestions in the Netherlands about how to rebuild New Orleans? Should outsiders even want to offer solutions?
Nieuws —
Heeft het zin om vanuit Nederland suggesties te doen voor de wederopbouw van New Orleans? Moet je als buitenstaander wel een oplossing willen aandragen?
Recensie —
They believed that humanism and regionalism were the two main concepts. Tom Avermaete wrote a thesis on the design philosophy and work of the three.
Recensie —
Wat is de charme van stedelijkheid? Voor de samenstellers van de publicatie 'Stad in Conflict' is het antwoord heel duidelijk: het conflict.
Recensie —
Twee concepten stonden bij hen centraal: humanisme en regionalisme. Tom Avermaete schreef een dissertatie over de ontwerpopvattingen en het werk van de drie.
Recensie —
In Revisies van de Ruimte pleit architect Dick van Gameren voor architectuur als de samenhang tussen massa, ruimte en beweging als alternatief voor de 'buitensporige aandacht voor de visuele verschijn