De Ooster begraafplaats in Amsterdam werd in 1889 ontworpen door landschapsarchitect Springer. In een landschappelijk park tekende hij een symmetrisch entreegebied dat door architect Weissman met gebouwen in neorenaissancestijl werd ingevuld. In 1939 werd het centrale ontvangstgebouw vervangen door een aula in een sober gepleisterd, traditionalistisch bouwwerk van stadsarchitect Leupen. In de loop der jaren zijn functies en bouwvolumes toegevoegd, waardoor een onoverzichtelijk, moeizaam functionerend geheel ontstond.
Bij de herinrichting van het entreegebied (een deelplan van Bierman Henket binnen de transformatie van de gehele begraafplaats door Karres en Brands landschapsarchitecten) zijn de latere uitbreidingen gesloopt en is de oorspronkelijke openheid en geometrische compositie van Springer hersteld. Door openheid, lichtheid en vernieuwend materiaalgebruik in de toegevoegde bouwvolumes, krijgt het entreegebied van begraafplaats De Nieuwe Ooster de monumentale helderheid uit 1889 terug.
De monumentale aula van Leupen uit 1939 is gerenoveerd en uitgebreid met een nieuw crematorium dat zich op de eerste verdieping achter de aula bevindt. De symmetrie van het bestaande hoofdgebouw is consequent doorgevoerd in het met champagnekleurig trekrooster beklede volume van het crematorium. Aan weerszijden van de aula zijn de ontvangstruimten vernieuwd en zijn omsloten buitenruimen toegevoegd. In de monumentale hoofdas die door de aula naar de begraafplaats loopt, is een rond hefplateau gemaakt dat wegvalt in de vloer. Bij crematies wordt aan het eind van de dienst de kist omhoog gebracht op de zorgvuldig vormgegeven heffer. Op de verdieping kunnen nabestaanden bij de oven afscheid nemen.
De oorspronkelijke barenloods van Weissman is getransformeerd naar een kleine aula. Alle latere toevoegingen zijn gesloopt en vervangen door een fijnmazige structuur van zinken zadeldaken op kolommen en houten wanden die zich rond het monumentale gebouw in neorenaissance stijl vouwt. In de uitbreiding bevinden zich ontvangstruimten, een koffiekamer en facilitaire ruimten. De gevels zijn opgetrokken uit glazen puien die zicht op het omringende groen mogelijk maken. Vlakken van houten lamellen zorgen voor de nodige privacy tijdens afscheidsceremonies.
Onlangs won De Nieuwe Ooster de Gouden Piramide 2014 voor de meerjarige transformatie van de begraafplaats als geheel. De Gouden Piramide is de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap.