De Utrecht te Leeuwarden
De initiatiefnemers van dit project hebben een heldere missie. In 2017 kruiste het rijksmonument bij toeval het pad van een ondernemend Leeuwarder stel. Vanuit een persoonlijke belangstelling voor cultuurhistorie, kunst en architectuur ontstond het ambitieuze plan de uitdaging aan te gaan om het monument een flinke duw in de goede richting te geven. Door het te conserveren en te koesteren en het met hoogwaardige eigentijdse toevoegingen naar een volgend niveau te tillen. Opnieuw een eeuw vooruit! De Utrecht openstellen voor publiek was het doel. Een ideëel project, ontstaan vanuit de wens deze unieke historie te koesteren en te delen. De Utrecht bevindt zich in de historische binnenstad van Leeuwarden, De Utrecht is ‘van zichzelf’ een vrij gesloten en weinig uitnodigend gebouw. Het is niet groot en wordt zowel letterlijk als figuurlijk overschaduwd door het naastgelegen pakhuis. Door de deuren te openen en het binnenterrein toegankelijk te maken is een stukje Leeuwarden weer tot leven geroepen.
Door kunstprofessionals uit te nodigen hun artistieke licht te laten schijnen op De Utrecht worden nieuwe invalshoeken zichtbaar. Het gebouw wil een bescheiden podium zijn voor kunstenaars, ontwerpers en schrijvers. Ieder half jaar krijgt een andere kunstenaar de opdracht nieuw werk te maken voor De Utrecht. Zij worden uitgedaagd een dialoog aan te gaan met het gebouw. In samenwerking met andere culturele organisaties in Friesland wil De Utrecht ruimte bieden voor inspirerende uitspattingen. Dit kan gebeuren in de vorm van film, muziek, lezingen en debat.
De nieuwe eigenaren van De Utrecht vroegen een grafisch ontwerper, kunstenaar en architect een visie te ontwikkelen voor de komende 100 jaar van dit matig onderhouden en voor het publiek amper zichtbaar rijksmonument. De hamvraag; hoe zorgen we ervoor dat De Utrecht structureel zal bijdragen aan alles wat Leeuwarden al te bieden heeft.
Opdrachtgever en architect zijn bekroond met de speciale prijs NRP Gulden Fenix.