KuBAaI Bocholt
Tussen het centrum van Bocholt en de Aa See ligt een vergeten industriegebied. Het heeft veel verborgen kwaliteiten: de rivier de Aa, industrieel erfgoed en een textielmuseum. Bureau B+B en SeARCH maakten een plan om het gebied te transformeren tot een levendig, multifunctioneel stadsdeel.
Transformatie
Het gebied transformeert in drie fasen:
1. Ontsluiten
De eerste fase bestaat uit het ontsluiten en toegankelijk maken van het gebied voor voetgangers en fietsers. Langs de rivier de Aa worden paden aangelegd van het centrum naar de Aa See. Verschillende bruggen verbinden de noord- en de zuidoever.
2. Activeren
Nadat het gebied toegankelijk gemaakt is, worden mensen verleid om het gebied te ontdekken. Bij het textielmuseum komt een aantrekkelijk terras. Lege fabrieken bieden ruimte aan tijdelijke evenementen: een secret garden, een guerrilla café, skate park, boeken- en vlooienmarkt, een concert, dance festival, een open air bioscoop…
3. Programmeren
De laatste fase van de transformatie bestaat uit het toevoegen van nieuw programma. Oude fabrieksgebouwen kunnen al in een vroeg stadium omgebouwd worden tot woningen. De pioniers die zich hier vestigen zullen het transformatieproces aanjagen. Er volgt meer woningbouw, een uitbreiding van het textielmuseum, een muziekschool en een Eventhalle.
Rivier
De rivier de Aa is de levensader van KuBAaI Bocholt. De rivier verbindt het gebied met het centrum en met de Aa See. Het geeft een bijzondere identiteit en vergemakkelijkt de oriëntatie. Tot voor kort liep de rivier verscholen achter fabrieken langs. Met paden, vlonders en bruggen is het water beleefbaar gemaakt. Er komen natuurvriendelijke oevers waar oeverplanten het water zuiveren. De ruige beplanting benadrukt het contrast tussen industrie en ecologie. Op verschillende plekken wordt de Aa verbreedt, zodat de kades bij hoog water niet meer overstromen.
Industrieel erfgoed
Bocholt is een oude textielstad. Meer dan twee eeuwen lang zijn hier de wereldberoemde blauw en rood geblokte theedoeken geproduceerd. Langs de rivier de Aa ontstond hierdoor een kleinschalig industrielandschap met sheddaken, baksteenmuren, schoorstenen en productierelicten. Dit industriële erfgoed wacht nu op herontwikkeling. Bureau B+B en SeARCH brachten de sporen uit het industriële verleden in kaart. Sommige fabrieken kunnen omgebouwd worden tot woningen. Andere industriële elementen kunnen worden ingepast in nieuwbouw. De nieuwbouw krijgt een terughoudende architectuur, zodat de oude gebouwen goed uit de verf komen. Daarnaast onderstreept de eigentijdse vormgeving de vernieuwing van het gebied.