Het terrein van Lieven maakt onderdeel uit van de ontwikkelingen in de Delflandpleinbuurt in Amsterdam. Op deze plek worden, in het kader van de stedelijke vernieuwing van Nieuw-West, op initiatief van De Key de bestaande bouwblokken uit rond 1960 vervangen. Het nieuwe plan waarin samen gewerkt wordt met Arons en Gelauff en Kenk architecten is gericht op woningen voor starters en studenten.
Lieven heeft een opzet die min-of-meer symmetrisch is en voorziet in vier afzonderlijke bouwvolumes die elk op zich in afzonderlijke fases ontwikkeld worden. De verschillende onderdelen waarin deze 4 volumes verdeeld zijn hebben elk een duidelijke eigen functie, invulling en uitstraling. De ruimte tussen deze gebouwen is daarom het verbindend element in het plangebied. Kenmerkend voor deze ruimte is het verloop van openbaar naar collectief gebruik.
Op de centrale as, waar de 4 bouwvolumes samenkomen is een publiek plein voorzien. Dit wordt de ontmoetingsplek van het plan, waar de diverse ondernemingen in de plint de plek als ontmoetingsruimte verlevendigen. De stoere uitstraling van materialisering en inrichting zorgen voor een stedelijk beeld. Van daaruit waaiert de ruimte aan beide zijkanten uit van openbaar naar privé-gebied. Als onderdeel van dit gebaar neemt de grootstedelijkheid van de afwerking af en biedt de buitenruimte meer ruimte voor groen en zachter materialen. Binnen deze transformatie van zone tot zone vindt elke doelgroep als vanzelfsprekend zijn plek.
Het voorste gedeelte, tussen de studentenwoningen bevat de verbindingen vanuit het plein naar de onderdoorgangen. Hier zullen ook voetgangers en fietsers uit de directe omgeving gebruik van kunnen maken. Dit gebeurt zonder dat ze de direct omwonenden tot last zijn behulp van materialisering en de verschillende ‘eilanden’ van groen. Bovendien zullen twee bijzonder vormgegeven toegangspoorten ervoor zorgen dat de mogelijkheid bestaat deze doorgang ’s nachts af te sluiten.
Verder binnen de woonblokken neemt het groen de boventoon in de inrichting. Hier is vooral sprake van comfortabele verblijfsplekken. De buitenruimten van de individuele wooneenheden zijn verbonden door een collectieve plek die faciliteit biedt voorgemeenschappelijke activiteiten. Er is gekozen voor een groene afscheiding om de privacy van de bewoners te kunnen combineren met een harmonieus beeld. Keuzes op het gebied van afwatering en bomen versterken daarbij de natuurlijke atmosfeer in deze binnenplaatsen. De wadi’s die alle onderdelen van het plan verbinden zijn hier nog zichtbaarder en meer met de beplanting geïntegreerd. Hier wordt het regenwater van de gebouwde omgeving en de tuin zelf opgevangen en weer
Niet alleen in de verharding en de beplanting is het verloop goed zichtbaar. Ook het verlichtingsplan loopt geleidelijk van functionele masten over, via kleinere armaturen tot bolderarmaturen op heuphoogte en grondspots.
Hiermee sluit de buitenruimte van Lieven p elk moment voor elke type bezoeker aan op zijn gebruiksbehoefte: Een plein met terras voor ontmoeting, een wandelroute voor verbinding met de buren of een ontspannende wandeling, en groene gezamenlijke ruimtes voor een picknick met buren of een goed boek.