Wat is er meer duurzaam dan een goed gebouw redden van de sloop?
Samen met het bestuur creëerden we met een slimme en circulaire ingreep licht, ruimte en lucht in een bestaande basisschool.
Deze school in Heemstede kwam vanuit een huisvestingsplan van de gemeente in aanmerking voor sloop en nieuwbouw. Als reactie hierop hebben we samen met de directie van de basisschool een plan gemaakt voor een verbouwing. Een ontwerp wat de onderwijskundige visie ondersteunt en versterkt, de typische hallenschool in haar kracht behoudt, en veel ruimtelijke kwaliteit toevoegt. De renovatie is binnen een zomervakantie gerealiseerd, voor een klein deel van de kosten van nieuwbouw. In het ontwerp is het dak van de overdekte binnenplaats gesloopt. Daar is een nieuw tweelaags houten volume in geplaatst als een nieuwe kern van het gebouw. Door de bijzondere dakstructuur én door maar een halve verdieping in te vullen is er binnen licht en ruimte in overvloed. Op de verdieping zijn de lerarenkamer, directiekamer en diverse kleinere onderwijsruimtes gepositioneerd. Beneden is er zo, naast ruimte voor een extra lokaal en flexibele lesplekken, een fantastische ruimte voor een podium en prachtige centrale trap ontstaan. Hiermee is er een nieuw hal als hart van de school.
De uitbreiding bestaat uit een indrukwekkende houten gelamineerde constructie die van binnen in het zicht is gelaten. Met wandopvullingen in houtskeletbouw, afgewerkt in licht vuren, ontstaat er een mooi contrast met de warmer gekleurde kolommen en liggers. Door de daklichten komt een diffuus licht wat een hele warme en rustige sfeer geeft. Van buiten heeft de mooie shed-vorm een connectie met het originele dak op de lokalen. Met de verticale houten gevelbekleding is het een ingetogen én tegelijkertijd opvallende uitbreiding.
In Nederland zijn er vele oudere schoolgebouwen die niet meer aan de huidige standaarden voldoen en ruimtetekort hebben, zo ook de typische hallenschool De Evenaar. In een Integraal Huisvestings Plan (IHP) stellen gemeenten, zo ook Heemstede, een meerjarenplan op. Hierin worden scholen vaak vervangen aangezien verbouwen als meer ingewikkeld en onzeker wordt gezien en omdat het toekomstige beeld moeilijker te ‘verkopen’ is binnen gemeenten en besturen. Dit is in onze opinie enorm zonde, wij vinden dat duurzaamheid begint met hergebruiken wat goed is. Daarbij heeft dit schooltype, met ruime en lichte lokalen, veel potentie en authenticiteit.
Door de school niet te slopen en weer toekomstbestendig te maken is dit duurzaamheid zoals het moet zijn. De uitbreiding is volledig circulair en met deze verbouwing konden er voorzieningen voor frisse lucht, veiligheid en duurzame verlichting worden geïntegreerd in de school.