Hergebruik is voor Nederland de opgave van nu. Een groot deel van de gebouwvoorraad staat leeg en wacht op renovatie of herbestemming, waaronder panden met onvermoede kwaliteiten die wachten op initiatiefnemers die daar oog voor hebben. Zo ook deze staalfabriek aan de Rotterdamse Piekstraat; geen voor de hand liggende locatie voor een kantoor, maar wel bijzonder gelegen met uitzicht over de Maas. Wat het gebouw aantrekkelijk maakte voor IMd was de overvloedige ruimte die gedomineerd wordt door een imposante staalconstructie.
Ector Hoogstad Architecten en IMd werkten eerder samen in een groot aantal projecten. Ook werd IMd ingeschakeld toen EHA voor zichzelf een kantoor ontwierp in een voormalig schoolgebouw. Die laatste samenwerking inspireerde eigenaren Remco Wiltjer en Pim Peters om ook voor hun bedrijf te zoeken naar een bijzonder pand. Niet alleen zagen ze de voordelen voor hun eigen organisatie, ze realiseerden zich ook dat een opmerkelijk pand helpt om IMd nog duidelijker te positioneren als een van de leidende constructieadviesbureaus van Nederland. Samen met ontwikkelaar New Industries kwamen ze de voormalige staalfabriek op het spoor.
Renovatie van de bestaande gebouwschil bleek al snel in technische en financiële zin geen reële optie. Uiteindelijk werd gekozen voor een strategie waarbij alle werkplekken over twee verdiepingen werden gerealiseerd in geklimatiseerde zones tegen de dichte kopgevels. Van daaruit kijken ze terug de hal in, waarin paviljoens met vergaderruimten zijn gerealiseerd, die onderling verbonden zijn door loopbruggen en verschillende soorten trappen. De hal zelf is een zwak geklimatiseerde spouw geworden, die zich uitstekend leent voor bijvoorbeeld informeel overleg, lezingen, lunchplek en tentoonstellingsruimte. Grote nieuwe vensters in de van oorsprong gesloten buitengevel zorgen samen met de bestaande lichtstraten in het dak voor daglicht en prachtige vergezichten over het water.
“Het is een ongebruikelijke lay-out voor een kantoorgebouw die desalniettemin grote voordelen kent. Gebruikers kijken niet weg van de organisatie, maar staan continu in contact met het ruimtelijke en sociale hart ervan. Dat stimuleert ontmoeting en betrokkenheid. De hal krijgt zo bovendien een optimale ruimtelijke spanning: bruggen, onderdoorgangen en trappen zorgen ervoor dat je kunt dwalen en zo de ruimte en de mensen erin steeds vanuit andere perspectieven kunt ervaren”, aldus architect Joost Ector. “Door niet de hele hal maar alleen de paviljoens te klimatiseren is bovendien het energieverbruik tot een minimum beperkt. Samen met de keuze voor lichte herbruikbare materialen, een bestaand gebouw als basis en de positieve impuls voor de omgeving levert dat een uitzonderlijke duurzaam project op.”
Al het bestaande, zoals het staalskelet, de betonnen vloeren en het gevelmetselwerk werden alleen schoongemaakt. Nieuwe toevoegingen zijn uitgevoerd in een beperkt aantal materialen die nieuw zijn maar zich voegen in de aanwezige industriële sfeer; ruw hout voor trappen, helder glas en beplating van transparant kunststof. Die beplating maakt de nieuwe wanden mooi diffuus en zelfs een beetje “afwezig”. De consequente toepassing van één kleur – helder geel – bindt het geheel nog sterker samen.
Opdrachtgevers Pim Peters en Remco Wiltjer zijn meer dan tevreden: “Als hergebruik écht goed gebeurt, is de uiteindelijke kwaliteit hoger dan van nieuwbouw. Dat is het motto in ons werk, maar dat ervaren we nu ook zelf, in ons eigen kantoor. EHA heeft met het contrast tussen nieuw en bestaand een soort ruimtelijke ‘spanning’ aangebracht die met nieuwbouw niet te benaderen zou zijn. Het is heel moeilijk onder woorden te brengen wat dat betekent voor de werksfeer. Maar dat die anders is dan in een standaard kantoor, dat die beter is, stimulerender ook, dat ervaren we iedere dag weer.”