Na vijf jaar ontwikkeling is een voormalig hoofdkantoor van een ING bank onherkenbaar, getransformeerd in een woontoren met 120 bomen en een innovatief circulatieconcept.
Van kantoor naar woonfunctie
Ooit het hoofdkantoor van een ING bank, nu een woontoren en het startpunt van een nieuwe levendige buurt Westerpark West in Amsterdam. Wij hebben het stadsleven binnenstebuiten gekeerd en de klassieke woontoren voorgoed veranderd.
Ontworpen voor verandering met de Coreless circulatie
Een doorsnee transformatie zou niet hebben geleid tot de ambitie van hoogwaardige woningen, dus besloten we de kern in vieren te splitsen en de liften naar de gevel te verplaatsen. Trappen worden buiten de terrassen geplaatst en worden onderdeel van de architectuur. De voormalige betonnen circulatiekern is omgebouwd om te worden gebruikt voor badkamers, opslag en technische ruimtes. Daarom hebben we dit nieuwe circulatieconcept Coreless genoemd en het wordt nu ook gebruikt voor nieuwe woontorens.
Bewoners delen een lift met slechts één buur per verdieping. Bij het verlaten van de lift kom je in een gang met uitzicht op het park. De gang geeft direct toegang tot de appartementen en hun bijbehorende privéterrassen. Het terras van een appartement staat in verbinding met alle individuele woonruimtes. Hierdoor zijn de gebruiksmogelijkheden en configuraties van het gebouw eindeloos.
Het Coreless concept resulteert in een zeer gunstige verhouding tussen bruto en netto vloeroppervlak. Dit heeft ook een positief effect op de benodigde bouwmaterialen en het energiebeheer. De meest duurzame meter is degene die niet gebouwd hoeft te worden.
Enorme privéterrassen genaamd “voortuinen
Naast het nieuwe circulatieconcept hebben we terrassen van drie meter diep voorgesteld, samen met het gebouw en een nieuwe volledig glazen gevel. Beide elementen verhogen de kwaliteit van het appartement enorm. De nieuw toegevoegde terrassen werden samen met hun functionele elementen, zoals trappen, plantenbakken en balustrades, het belangrijkste architectonische kenmerk. De glazen gevel werd een minder belangrijke drager van de architectuur. Dit legde de basis voor een zeer flexibele gevel. Bewoners werden betrokken bij het kiezen van de configuratie en kunnen deze nog steeds veranderen nu hij gebouwd is.
Multifunctionele geïntegreerde plantenbakken
Door het hele gebouw staan 120 bomen verspreid over de terrassen. Wij wilden dat de bomen één zouden worden met de beleving van de buitenruimtes. Dit resulteerde in het plaatsen van het boomsubstraat onder het terras als de iconische boombakzuilen. De plantenbakken zijn ontwikkeld in samenwerking met vegetatieontwerpers, boomverzorgers, hoveniers en bouwkundig ingenieurs, samen met de vereniging van eigenaren. De bakken zijn uitgerust met de nodige technologie om een boom op hoogte te laten groeien. Een automatisch irrigatiesysteem en een tuinman zorgen voor het onderhoud. Deze intensieve samenwerking resulteerde in een groen gebouw met proportionele onderhoudskosten van slechts €30/jaar onderhoudskosten per boom.