In opdracht van Hoogvliet Beheer B.V. heeft GROOSMAN architecten de gelijkvloerse uitbreiding tussen hun huidige kantoorlocatie (de monumentale Watertoren) en het kleinschalige dijkhuisje aan de Rijndijk in Hazerswoude ontworpen. In het ontwerp van het houten paviljoen tussen de twee monumentale panden is veel aandacht besteed aan circulair, flexibel en demontabel bouwen met modulaire maten. Zo blijft de oorspronkelijke kwaliteit en materialiteit van de Watertoren en het dijkhuisje behouden en wordt er een transparante verbinding toegevoegd.
De nieuwe verbinding voorziet in een plek om ruim binnen te komen, grote ontmoetingsplekken, een techniekruimte, kantoren, vergaderruimtes en een algemene ruimte. Er zijn veel mogelijk Biobased en duurzame materialen toegepast zoals natuurlijke isolatiematerialen en houtbouw. De dakbedekking bestaat voor 95% uit gerecycled materiaal en is afgewerkt met een waterafgifte vertragend groen dak. De hoofdstructuur is ontworpen in gelamineerd hout en creëert een open ruimte die flexibel gebruikt kan worden. De detaillering is gericht op het later kunnen scheiden van materialen en de losmaakbaarheid van gebouwonderdelen. Hiermee behouden materialen hun waarde en kunnen deze worden gerecycled of in een volgend ontwerp als grondstof of gebouwdeel worden verwerkt.
Door het toepassen van een WKO-installatie in combinatie met een warmtepomp, vloerverwarming en WTW kan het kantoor op een duurzame wijze worden verwarmd, gekoeld en geventileerd. Dankzij de toepassing van PV-panelen op de overkapping boven de parkeerplaatsen kan het gebouw in haar eigen energiebehoefte voorzien.
Als verbindend element tussen oud en nieuw zijn in de ‘huiskamer’ 3 lichtkoepels aangebracht die de visuele verbinding met de Watertoren openen. Alle 3 de lichtkoepels geven zicht op een ander element van de watertoren; de koepel, het watervat en de constructie.