Het cultuurhuis ‘Huis van Eemnes’ is een inspirerende third place voor ontmoeting, creatie en participatie. Hier vinden georganiseerde en spontane activiteiten plaats. Een plek waar iedereen zich thuis voelt, of dat nu in het multifunctionele theater, de brasserie, de sporthal, de ‘huiskamer’ of de bibliotheek is.
Combinatie van uitersten: Het Huis vormt een belangrijke kernfunctie voor het Utrechtse dorp en is uniek in zijn soort door de combinatie van ogenschijnlijk twee uitersten; de rustige omgeving van Bibliotheek Gooi en meer en de dynamiek van het sport- en cultuurcentrum. Het interieur slaat een brug tussen deze twee contrasten door de gezamenlijkheid en verbinding te benadrukken. Hierbij is goed geluisterd naar de behoeften en wensen van de inwoners van Eemnes. Tevens is door een uitgekiende mix van warme materialen, kleinere en grotere zitgroepen en hoogteverschillen een ruimte ontstaan waar je altijd een plekje van je eigen gading kunt vinden.
Bruisend hart: Huis van Eemnes is ontwikkeld met duurzame installatietechnieken. Zo wordt er onder andere in een groot deel van het gebouw gebruik gemaakt van klimaatplafonds. Het duurzame gebouw ontwerp is all-electric en is met ruim 1.700 zonnepanelen energieneutraal. Het gebouw wordt gekenmerkt door de toepassing van een royale glazen gevel waarmee het gebouw een spraakmakende entree krijgt. Bij binnenkomst sta je direct in het bruisende hart van het cultuurcentrum. Hier bevindt zich een ruimtelijke mix van de bibliotheek, brasserie en bar die in een open verbinding met elkaar staan met daaromheen multifunctionele zalen, waaronder een theaterzaal en een grote sporthal (ca. 2.100 m2) die deelbaar is in drie zalen waar tevens evenementen kunnen plaatsvinden. Een centrale tribunetrap bovenop een houten podium doorbreekt de grote, open entreeruimte. In de trap – die voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden – zijn aan weerszijde nissen gemaakt voor zowel studie als sport en spel. Het podium refereert aan een oude sportvloer dankzij de grafische toepassing van sportlijnen. De bar is dankzij een fel gekleurd blad en een bakstenen voorzijde een uitgesproken blikvanger. De deuren van de brasserie kunnen in de warmere maanden geopend worden, zodat er een directe aansluiting naar het terras ontstaat.
Verbindende boekenkast: Het aanbod van Bibliotheek Gooi en meer is op verschillende plekken in het Huis aanwezig dankzij een wandvullende boekenkast: een houten constructie, deels met metaal gecombineerd, waarbij het verkavelde polderlandschap van Eemnes een inspiratiebron was. Deze loopt langs de vide door omhoog en verbindt hierdoor zowel de ruimtes op de begane grond als de verschillende verdiepingen met elkaar. De enorme kastenwand, waar tevens zitplekken in verwerkt zijn, is multifunctioneel. Zo vind je hier de zogenaamde Canon van Eemnes. Een collectie van schetsen, oude foto’s, sportattributen en andere objecten die refereren aan belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van het dorp. Daarnaast wordt een deel van de kast beschikbaar gesteld als expositieruimte voor lokale kunstenaars. En dat alles uiteraard omringd door de boeken.
Op de begane grond kunnen kinderen zich op het speeleiland in de bibliotheek uitleven. Op de eerste verdieping bevinden zich naast bibliotheekruimte ook kantoren waar de teams van de diverse organisaties binnen Huis van Eemnes werkzaam zijn. Het dynamische aanbod van sport, ontspanning en cultuur benadrukt de veelzijdigheid van Huis van Eemnes en zorgt er bovendien voor dat er gedurende ieder moment van de dag iets te beleven is.
Project credits
- Opdrachtgever: Gemeente Eemnes
- Concept, workshop, voorlopig ontwerp, art direction: includi
- Definitief ontwerp, engineering, begeleiding realisatie en visual identity: MARS Interieurarchitecten
- Ontwerp gebouw en concept boekenkast: MoedersheimMoonen Architects
- Bouwkundig aannemer: Vaessen Algemeen Bouwbedrijf bv
- Interieurbouwer: Gieskes Interieur bv (maatwerk)
- Lichtplan: Bisque Lighting