Over ons

Over ons

Stichting Archined heeft tot doel het bevorderen en verspreiden van kennis van, en het bevorderen van het debat over stedenbouw, architectuur, en landschapsarchitectuur in het algemeen en die van Nederland in het bijzonder.

Wij vinden het belangrijk om de praktijken binnen de ruimtelijke disciplines van inhoudelijke reflectie te voorzien. We doen dit door discussie en meerstemmigheid te stimuleren, en een platform te zijn waar een brede kennis en cultuur over ruimtelijk ontwerpen gedeeld wordt.

Archined (de website) is een onafhankelijke en kritische online community based website, met een ongebonden redactie, die sinds 1996 actief is. Archined artikelen worden geschreven door mensen uit het veld als ontwerpers, academici, studenten. Zonder onze correspondenten geen Archined.
Archined ziet het als haar taak kweekvijver te zijn en een podium te bieden voor (nieuwe) schrijftalenten. De artikelen zijn gratis voor iedereen toegankelijk, zonder enige vorm van registratie. Niets missen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Archined’s inkomsten bestaan uit het Archined-lidmaatschap (70%), vacaturebank (15%) en banners (15%). Om onze activiteiten te kunnen uitvoeren hebben we de steun van de vakgemeenschap nodig. Aarzel dus niet en word Archined-lid.

Vroeger….

aankondiging 1996

Ontwerp website 1996-2003 en logo: Fred Inklaar

Website 2001

Ontwerp website 2003-2009: Taco Zwaanswijk, Interactive-Affairs

Ontwerp website 2009-2015: Studio Rogério Lira

Ontwerp website 2015-2016 en logo: Pony Design Club

Archined screenshot Homepage 2017

Ontwerp website 2017-2018 : Pony Design Club

Archined screenshot Homepage 2019

Ontwerp website 2019 – : Pony Design Club

ArchiNed’s founding fathers zijn Piet Vollaard, Robert Winkel, Peter de Winter en Hans Oldewarris die in 1996 ArchiNed bv lieten registreren.

“Op 4 september 1996 opende koningin Beatrix de Rotterdamse Erasmusbrug. Het zal ongetwijfeld een feestelijke gebeurtenis zijn geweest, maar wij waren er niet bij. We hadden die dag wel wat beters te doen. Wij waren elders in Rotterdam bezig om de eerste versie van de ArchiNed website van die ene computer die we toen hadden over te zetten naar onze internetserver. Daar hadden we het al met al behoorlijk druk mee. Toen het eenmaal zo ver was, hebben we ons eigen feestje gevierd. En hoewel we daarmee direct zondigden tegen een belangrijke regel die we onszelf hadden opgelegd; alleen schrijven over gebeurtenissen waar je zelf bij bent geweest, ging het eerste gepubliceerde nieuwsbericht natuurlijk wel over die brug.” Lees hier het verhaal over de eerste twaalf jaar van ArchiNed, opgetekend door Piet Vollaard in 2008.

De rest is geschiedenis. Op 27 november 2013 is ArchiNed bv omgezet naar Stichting ArchiNed. De stichting heeft tot doel het bevorderen en verspreiden van kennis van, en het bevorderen van het debat over stedenbouw, architectuur, landschapsarchitectuur, vormgeving en digitale cultuur in het algemeen en die van Nederland in het bijzonder.