Merwede: in de autovrije wijk komen biodiversiteit en mensen op de eerste plaats
Hoe ziet de openbare ruimte eruit zonder auto’s? In het voorlopig ontwerp voor de openbare ruimte van Merwede, het nieuwste stadsdeel van Utrecht, is het uitgangspunt groen. Verharding is alleen daar waar nodig, waardoor het een uitzonderlijk groene wijk wordt. Als één van de grootste autovrije binnenstedelijke ontwikkelingen van Nederland is er veel meer ruimte voor biodiversiteit, vergroening en sociale activiteiten, in plaats van wegen, parkeerplekken en kruisingen. De ruimteclaim van de auto is groot in de stad. In Merwede benut LOLA deze ruimte voor natuur, mensen en waterberging en maken we een stadsnatuurgebied midden in Utrecht. Met het gezoem van bijen, het geritsel van een egel en het getjilp van de huismus waan je je in Merwede in de natuur.
De natuurlijke en groene buitenruimte van Merwede bestaat uit speelse buurtpleinen, unieke binnentuinen, het lineaire oeverpark Merwede, de Europalaan en de meanderende dwaalsporen voor voetganger en fietser.
Brigitta van Weeren, LOLA Landscape Architects: “Wat Merwede bijzonder maakt is de schaal waarop we natuurinclusief ontwerp, klimaatadaptatie en sociaal ontwerp in de stad implementeren. We benaderen de openbare ruimte niet enkel als een verzameling straten, pleinen en parken, maar als een stadsnatuurgebied dat een gezonde leefomgeving creëert voor dieren en mensen in de stad.”
De toekomst van de stad ligt verankerd in de natuur. Omdat natuur een voorwaarde is voor gezond stedelijk leven, wordt het Utrechtse stadsdeel Merwede een unieke natuurinclusieve wijk waar veel nadruk ligt op biodiversiteit. Merwede wordt een wijk met een hoge dichtheid, met in totaal 6.000 woningen op 24 hectare in het zuidwesten van Utrecht. Voldoende kwalitatieve groene ruimtes zijn daarom van groot belang.
In Merwede steven we naar een rijkdom en diversiteit aan soorten. De ‘Merwedebiotoop’ ontwikkeld door OKRA is een aaneenschakeling van verschillende ecotopen die gekoppeld zijn aan de doelsoorten; de egel, de bittervoorn, de citroenvlinder, de klokjesbij, de vleermuis en kleine zangvogels zoals de huismus. Het gaat daarbij om het creëren van de juiste omstandigheden zoals zonlicht, vegetatie, wind en bodemkwaliteit.
Voor het landschapsontwerp werkt LOLA Landscape Architects samen met onder andere gemeente Utrecht, Bureau Stadsnatuur, MOVE Mobility en BURA. Centraal staat het maximaal inzetten op de stadsnatuur en ontmoetingsplekken in een autovrije openbare ruimte die prioriteit geeft aan voetgangers en fietsers. Merwede moet zo een uitnodigende, groene en levendige openbare ruimte worden.