Het kleinste eiland van IJburg: rustig, natuurlijk en groen
Rieteiland Oost is misschien wel het meest bijzondere eiland van IJburg. Niet alleen is het het kleinste eiland, het heeft ook de meest natuurlijke uitstraling. Gesitueerd pal aan het Diemerpark biedt het een open uitzicht op het groen en het water. Het ontwikkelingsconcept van Rieteiland Oost is gebaseerd op de typische eigenschappen van het landschap, in dit geval een opgespoten eiland.
Ontwerp van A tot Z
Buro Lubbers kreeg van de opdrachtgever het vertrouwen om het stedenbouwkundig plan, het inrichtingsplan en het beeldkwaliteitsplan met unieke kavelboekjes te ontwerpen, alsmede zorg te dragen voor de kopersvoorlichting, de bekleding van de trafo, het entreemoment van de hoven, het beheerplan en het toezicht op het bestek van de openbare ruimte. Ook hadden de landschapsarchitecten invloed bij de keuze van de aannemers van onderdelen als de aanlegsteigers en werden zij uitgenodigd suggesties aan te dragen voor de straatnamen.
Krachtige groenstructuur
Een eiland creëert zijn eigen randvoorwaarden voor de ruimtelijke invulling. Zo is de zanderige bodemkwaliteit slechts geschikt voor enkele soorten beplanting. Tegelijkertijd creëert de duidelijke begrenzing van een eiland een krachtig kader waarbinnen juist een specifieke selectie van planten en bomen het imago van een eiland kan bepalen. Deze ogenschijnlijke beperkingen van de bodem en de ruimte bieden kansen. Dat geldt zeker voor Rieteiland Oost. De verscheidenheid in architectuur, zowel qua verschijningsvorm als kwaliteit, die op dit eiland ontstaat als gevolg van het particulier opdrachtgeverschap, vraagt om een sterke drager die het hele eiland voorziet van een gemeenschappelijke identiteit. Die sterke drager bestaat op Rieteiland Oost uit een eenduidige groenstructuur. De schrale zandgrond van het eiland heeft geleid tot een typische beplanting: twee soorten pinus (zwarte dennen en vliegdennen). De erfafscheidingen bestaan uit hagen van duindoorn en liguster. De beplanting is bestand tegen sterke wind en biedt de bewoners beschutting. Zo heeft het niet alleen een esthetische, maar ook een praktische functie.
Stedenbouw
De natuurlijke sfeer van het eiland wordt ondersteund door het stedenbouwkundig plan. Het typische kenmerk van een eiland, namelijk dat er altijd een overkant is, is ingezet om zichtlijnen en uitkijkpunten te creëren in de verkaveling. De waterkant is zoveel mogelijk benut om woningen aan te situeren. Woningen die niet op het water zijn georiënteerd, krijgen een alternatieve kwaliteit door een prominente ligging aan de hoofdweg met een groene verhoogde middenberm, aan groene wiggen met uitzicht op het water of in een bijzonder beplant intiem hofje. Aan de oevers worden op drie plekken aanlegsteigertjes gerealiseerd, die alle bewoners van het eiland een extra kwaliteit bieden.
De inrichting van het landschap, de stedenbouw, de architectuur en zelfs de ontsluiting staan op Rieteiland Oost maar in één teken: het creëren van een rustig en natuurlijk eilandgevoel. Rieteiland Oost is een kleine gemeenschap waar men vrij kan wonen in het groen en aan het water – een zeldzaamheid in Amsterdam.