Historische vestingstad sprankelt weer
Briels palet
Anno 2020 zijn die historische kwaliteiten niet overal herkenbaar. De eeuwenoude vestingwerken, de binnenhavens, de historische architectuur en diverse karakteristieke plekken komen onvoldoende uit de verf. Een wirwar aan borden en meubilair, materialen en kleuren creëren een onrustig straatbeeld. Auto’s en parkeergelegenheden zijn veelal prominent aanwezig. De buitenruimte is rommelig en sleets.
Opruimen van het openbaar gebied, het beleefbaar maken van het water en het verbeteren van de verkeersveiligheid, dat zijn de belangrijkste uitgangspunten van de revitalisering van de stad. Dit alles volgens een typisch Briels palet van historische materialen en ingetogen inrichtingselementen. Dit palet zorgt voor samenhang tussen plekken.
Het palet en de hoofduitgangspunten zijn toegepast op verschillende deelgebieden, zoals de spuien, kades en binnenhavens; belangrijke visitekaartjes van de stad. Hier zijn de bruggen ingericht als levendige knooppunten met ruimte voor verblijf, bloeiende bomen en sfeervolle kiosken. Het water is op verschillende manieren toegankelijk gemaakt.
Trappen in grastaluds leiden naar voetgangersroutes langs het spui. Vlonders op het water bieden ruimte aan terrassen. Steigers nodigen sloepjes uit om in de stad aan te leggen. Auto’s worden uit het zicht geparkeerd tussen bomen en hagen aan lommerrijke oevers.
De Vestingwerken
De Vestingwerken bepalen al 300 jaar een groot deel van de identiteit van Brielle. Ze vormen het uitloopgebied voor bewoners en een trekpleister voor toeristen. Desondanks is door de verkeerskundige inrichting van sommige entreeroutes voor bezoekers niet duidelijk dat ze een historische vestingstad naderen. Een nieuwe groenstructuur van bomenlanen maakt de vestingwerken beter zichtbaar.
De negen bastions hebben elk een eigen identiteit door een kenmerkende beplanting die inspeelt op hoogteverschillen en de bebouwing. Een overzichtelijk routenetwerk met diverse uitkijkpunten nodigt uit een wandeling te maken over de vestingwerken. Nieuwe educatieve objecten en informatievoorzieningen, zoals het 1 Aprilmonument op Bastion IX en de Geuzen- en martelarenroute, maken de geschiedenis van de plek beleefbaar voor jong en oud.
De vestingwerken worden al voelbaar vanaf de toegangswegen. Een bomenlaan begeleidt de route
en stuurt de blik naar de vesting. De materialen die ook binnen de vesting worden gebruikt, zoals klinkers, worden ook hier toegepast. Ze verbinden de wereld binnen en buiten de vestingmuren.
Buiten de vesting kunnen bezoekers parkeren zodat er in de binnenstad meer ruimte is voor langzaam verkeer en verblijf.
Brielle onderscheidt zich van andere vestingsteden door zijn groene, open plekken. Het zijn van oudsher belangrijke plekken voor de stad en de gemeenschap, zoals de kerk, het pleintje met de waterpomp,
de markt, de handelskades. Verspreid in de stad hebben deze unieke locaties elk een andere sfeer, maar samen vertellen ze de ontstaansgeschiedenis van Brielle. Een routenetwerk verbindt de plekken en nieuwe verblijfsmogelijkheden bevorderen het bezoek. Waar mogelijk wordt beplanting toegevoegd met een hoge sierwaarde en seizoensbeleving. De plekken worden de specials die je gezien moet hebben in Brielle.
Samen verder
De visie is ontstaan in nauwe samenwerking met burgers, bedrijven en bestuur van Brielle. Buro Lubbers heeft bewust gezocht naar een oplossing waar de bewoners zich in herkennen en waarmee de stad zich kan profileren. Geen grootse gebaren. Ook geen historiserende vormgeving. De ontwerpers hebben de bestaande kwaliteiten geïnterpreteerd en op een eigentijdse manier opnieuw toegepast.
De revitalisering van Brielle is een omvangrijke en complexe opgave die tot 2027 zal duren. Verschillende deelopgaven van de visie worden stapsgewijs verder uitgewerkt. Inwoners van Brielle blijven nauw betrokken bij de planvorming.