Geschiedenis is bewaard gebleven in de nieuwe woonblokken aan de Tugelaweg in Amsterdam. De twee blokken uit 1915, ontworpen door Leliman en uit het stedenbouwkundig plan van Berlage uit 1903, zijn vervangen voor nieuwbouw. De oude blokken behoren tot de vroegste voorbeelden van bouwbloksgewijze bouw. Ze markeren het keerpunt dat Amsterdam niet meer pand voor pand ontwikkelden, maar per bouwblok.
Een plek met veel historie dus! Dat hebben we verwerkt in het ontwerp voor de nieuwe woonblokken. Het project wordt hierom geprezen en om haar bijzondere details. Zo zijn van de hoofdentrees echte blikvangers gemaakt met kenmerken van de Amsterdamse School. Met name op plekken waar bewoners en passanten dichtbij de gevel komen, is de detaillering rijk. Daar schreef columnist Ronald Hooft al eerder over in het Parool van 26 juni 2015: ‘Op het eerste gezicht is er weinig verschil met wat er eerder stond. Maar van dichtbij val je van de ene verbazing in de andere. Het metselwerk is een duizelingwekkend gedetailleerde compositie, kops gemetselde rollagen, verticaal gestapelde stenen, afgewisseld met een groter formaat stenen en in ijscokleurtjes geglazuurde exemplaren.’
M3H werkte samen met AtelierNL aan een geïntegreerd ‘kunstwerk’ in alle gevels van de twee gebouwen. Steen voor steen zijn ruime 15.000 gekleurde bakstenen in de gevels uitgewerkt als horizontale en verticale lijnen en vlakken. Er zijn zeven verschillende kleuren van stenen: wit, grijs, oranjebruin, roodbruin, donkerbruin, donkergroen en lichtgroen. Deze komen voort uit het logo van de Handwerkersvriendenkring, de oorspronkelijke opdrachtgever in 1910. Het oude logo van de kring is bewaard gebleven en in één van de trappenhuizen verwerkt.
Alle stenen zijn op een eigen manier geglazuurd. Per kleur zijn er zeven varianten, ofwel: 49 verschillende soorten. De stenen zijn door Koninklijke Tichelaar speciaal voor dit project gefabriceerd.
Ook achter de gevels is er veel aandacht voor detail, zo is er een enorme variatie aan woningtypes en woonplattegronden. De twee nieuwe blokken hebben – net als de oude – vijf woonlagen. Op de begane grond vind je onder meer bergingen, maisonnettewoningen en een groen binnenterrein (op het dak van de parkeerruimte). Daarboven bevinden zich appartementen, maisonnettes, en speciale hoek- en dakwoningen in meerdere types en groottes. In totaal zijn er 157 woningen (deels koop en deels sociale huur), de grootte varieert van circa 56 tot zo’n 125 m2.
—
M3H is tijdens de ontwerpfase met de opdrachtgever en bewoners in gesprek gegaan tijdens ‘buurtwerkplaatsen’ over de ontwerpuitgangspunten.