Bij het ontwerp van de Mercator in Rupelmonde waren 2 elementen essentieel voor de ruimtelijke opzet. Enerzijds de inpassing in de drukke Dorpsstraat, en de plek die de school daarmee heeft binnen de dorpse gemeenschap. Anderzijds de betekenis van de school als plek waar de kinderen van Rupelmonde hun jeugdjaren doorbrengen en die volop ruimte moet bieden voor de sociale vorming.
Wat betreft de inpassing in het lint is de maat en schaal van de omliggende bebouwing van belang geweest bij de ontwerpkeuzes. De school met het voorterrein zorgt voor een essentiële opening in de straatwand en is met zijn groen, licht en lucht een belangrijk component in de omgeving. Door de verkeersstromen te ontvlechten wordt een aangename en veilige voorruimte gecreëerd. Door daarbij te spelen met hoogteverschillen ontstaan er bijzondere plekken met een unieke belevingswaarde.
Deze unieke belevingswaarde gaat in op de behoefte voor ontmoeting, zowel voor spelende kinderen als voor leraren en ouders. De plekken liggen hoger dan het straatniveau en zijn voorzien van een gemetselde borstwering. Hierdoor is er een fysieke afsluiting van de straat maar blijft het visuele contact wel behouden. Zo is het schoolterrein een onderdeel van de openbare ruimte en maakt de school onderdeel uit van de gemeenschap.
Vanuit het programma is de school opgedeeld in 3 volumes met ieder zijn eigen functie. Het gebouwdeel met de leslokalen is het grootste volume en bestaat uit 2 bouwlagen. Het volume met de sportvoorzieningen is anderhalve bouwlaag, en heeft een eigen ingang. Het derde gebouwdeel koppelt de twee grotere volumes en is bedoeld voor de administratieve functies.