Red de Meerpaal


juli 1999


 De protestlijst:

Laat staan. Er is al genoeg gesloopt uit de wederopbouwperiode. Architectuur uit de wederopbouw, maar ook het modernisme van voor de oorlog straalt iets optimistisch uit.Daarom vind ik het zo mooi.
Dat kan je niet zeggen wat we tegenwoordig uit de grond stampen aan postmodernistische gedrochten. Dat vind ik nou oerlelijke achritectuur.

Sander Sloots, sandersloots@planet.nlGewaardeerd studieobject (van thesiswerk uit 1984) met afbraak bedreigd : een mens zou van minder wakker liggen. Dit gebouw is het dubbel en dik waard als unieke getuigenis van wat de 'maakbare samenleving' genoemd wordt, behouden en gekoesterd te worden.

Architectenbureau DANNEEL & JACOBUS, danneel.jacobus@online.benog een jaartje en het boek over van klingeren ligt in de boekwinkel


piet, office@archined.nlbehouden! Wel innoveren.

Wouter Storm, wouterstorm@igr.nlde meerpaal blijft als een paal boven water

ADRIE KOS, A.Kos@swd.amsterdam.nlDit gebouw hangt aan de gemeente begroting als een baksteen. Hoe lang laten we ons nog zand in de ogen strooien. Die 50 miljoen voor het opknappen van dit wangedrocht moeten we als Drontenaren ophoesten. Als de politiek zegt dat dat geen lastenverzwaring betekent voor ons, dan zou ik wel een willen weten waar ze het geld dan vandaan halen. 50 miljoen is gemiddeld 10.000 gulden per huishouden en dat doet pijn voor zo'n wangedrocht.

Jan Wouter, jwouter@mailandnews.com

jan doedel,

Michiel de ruyter,Hoe vind ik HTV architecten uit Den Haag?

Chester, dante@worldmail.nlIk heb geen mening. Van mij mag hij blijven staan, maar als hij gesloopt wordt om er wat anders voor in de plaats te zetten vind ik het ook prima.
Wat een gedoe om niks zeg.....
Hebben jullie niks anders om je zorgen over te maken????

Michaela,Tja enige zinnige reactie was volgens mij die van wijlen Kas Oosterhuis.

Maar is het vandaag niet meer paal dan anders?

:-),

, karin.huisman@planet.nlWaar maken we ons nou druk over het is een lelijke betonkolos uit de jaren '60.

In Rotterdam waar ik woon zijn ze ook gelukkig al die lelijke oude na-oorlogse gebouwen aan het slopen en aan het vervangen door meer aan de tijd aangepaste nieuwbouw.

Behoud van oude gebouwen is iets voor 19e eeuwse gebouwen en eerder, toen men nog wist wat vakmanschap was en overwegend mooie gebouwen neerzetten. Maar al die blokkendozen uit de late 20ste eeuw (wat mij betreft een periode van grote culturele achteruitgang) mogen gerust vervangen worden door nieuwe bouwwerken. Dat fleurt het straatbeeld alleen maar op.

De meeste late 20ste eeuwse gebouwen zijn toch niet ontworken om langer dan 20 jaar gebruikt te worden. Kijk maar naar de kubuswoningen in Rotterdam die zien er zo afgeleefd uit terwijl ze pas 15 jaar oud zijn. Neem dan het Schielandhuis, eeuwen oud en het ziet er nog steeds goed uit.

Over een paar eeuwen herinnert men zich de 20ste eeuw slechts uit fotoboeken, terwijl de oudere gebouwen er nog staan.


Martijn, mj@dsv.nlLang leve de Meerpaal,

De eenvoud en de nuchterheid waarmee de doos van Dronten de omliggende ruimte bepaalt, treft mij nog het meest. Natuurlijk is er sprake van een groot conceptueel project waarin het scheppen en toe-eigenen van de ruimte centraal staat, maar de relatie van de Meerpaal met de directe buitenruimte is fascinerend en geslaagd te noemen. Als een schakelpunt op de kop van het plein en hoewel laag, toch in verhouding met haar omgeving. Dronten weet niet half hoe rijk zij is.....Lelystad is jaloers op haar.

Henk de Wit, wit147@zonnet.nlEr zijn al teveel naoorlogse monumenten gesloopd door gebrek aan visie en lef. Laat staan en doe er iets goeds mee

W.J.F. Vrielink,Wat is dit nu weer voor een treurige demonstratie. Moet er weer iets behouden blijven?Is er weer iets zo waardevol, dat het niet vervangen kan worden?
Laat de sloophamer toch zwaaien!......
Er kan toch eigenlijk niet genoeg gesloopt worden....Ruim toch op die
versleten gebouwen.... Loof een prijs uit voor MOEDIG slopen. Hoe waardevoller een gebouw was, hoe moediger de sloop........
net nieuw gebouwd maar te klein of te hoog te kleurig te opvallend of juist te ingetogen..... slopen !
Sloop gerust, zonder trauma s .... maar onder EEN voorwaarde:vervang alleen wanneer vast staat dat het Nieuwe op welke manier dan ook beter is dan het Oude ( slooprijpe).
Het gebouw de Meerpaal zal tegenover een dergelijke voorwaarde een aanzienlijke hoeveelheid weerstand opleveren.


Cees Nagelkerke, canage@xs4all.nlIk ben stedebouwkundige in Haarlem.
De visie en het gebouw van van Klingeren, De Meerpaal hebben op mij en vele andere tijdgenoten (afgestudeerd in '71)een stempel gedrukt op opvattingen die nu nog aan de orde zijn. Hoewel geen monumentenfanaat, vind ik dat dit gebouw zo kenmerkend is voor een tijdbeeld in de architectuur, dat het absoluut bewaard moet blijven.
Ronald

ir. Ronald B. Fukken, fukkenrb@haarlem.nlVaak is er met vele kleine bijdragen veel te bereiken. Gevraagd aan de kolibri, die zo ontzettend druk bezig was met druppels water in zijn piepkleine snaveltje te vervoeren en te 'storten', dit tijdens een hevige bosbrand, of dat nu eigenlijk wel iets zou uithalen, antwoordde hij : " Die brand zal ik niet kunnen blussen, maar ik doe mijn bijdrage"(braziliaanse anekdote)

Servatius Hoogenboom, servatius@rmonline.com.br

alexander wittlinger, alexwittlinger@gmx.dedo not touch this great idea

alexander wittlinger, alexwittlinger@gmx.deJaren lang in dronten gewoond en heb de meerpaal daarom lief heb er gehockeyd,feest en jeugdactiviteiten dagen gehad(op woensdagmiddag) voordat de meerpaal is verbouwd ben ik verhuisd en ken dus alleen de oude situatie vond en vind het nog steeds een prachtig gebouw en het symboliseerd voor mij ook nog eens het "poldergevoel" iets ongrijpbaars als je niet in de flevopolder hebt gewoont dornten was een fijn dorp met als kern de meerpaal laat het De Meerpaal alsjeblieft met rust of restaureer het oude staat

Chris Teurlinckx, Christeurlinckx@hotmail.comWat een onzin om die lelijke doos te handhaven.
Met wil een gebouw wat goed functioneert en voldoet aan de eisen van deze tijd. Geen gebouw dat zogenaamd moet voldoen aan achterhaalde eisen uit vervlogen jaren toen de bomen nog tot in de lucht groeiden.
Multifunctioneel ammehoela, altijd een leuke kreet om
daarmee iets te willen beschermen. Prima om dat ding te slopen, men wil in Dronten gewoon iets hebben dat voldoen en waar behoefte aan is.

Vriendelijke groeten

Arno Gelderblom

Arno Gelderblom, gelderblom_arno@hotmail.comIk ben nooit in Dronten geweest, zou niet weten wat er te vinden was. Maar de Meerpaal ken ik! Staat voor een periode, zowel in architectuur- als in maatschappelijk opzicht.Wees nou toch een beetje zuinig op die dingen.
Een gebouw hoeft toch niet perse "mooi" te zijn? Succes! Nel Vega.

Nel Vega, Intermona@hetnet.nl

ellen van twuijver, ellenvantwuijver@hotmail.com

alzinger thomczyk wien stuttgart, mailbox@alzingerthomczyk.comGewoon laten staan! Er wordt al te veel moois gesloopt!

Laurens, laurensveth@yahoo.comWie spreekt over de paal in het meer,
spreekt alweer
veleer
niet meer
over de sfeer

De meerpaal blijft!!

Tom Hals, student, tomhals@hotmail.comzo iets bijzonders moet toch behouden blijven

M. Geerdink, Marcelge@hotmailEen grof schandaal!

Cor Tjepkema,De meerpaal is uiteindelijk nergens geschikt voor. Een typisch jaren zestig gebouw dat niet aansluit bij de wensen van de bevolking. Afbreken, luisteren naar de wensen van de mensen en opnieuw beginnen. Neem een voorbeeld aan de renovatie van de binnenstad van Groningen.

Fred Koops, fred.koops@planet.nlKan ik nog zoveel van leren, moet blijven!!!

Willeke Smit, w.c.smit@bk.tudelftDe Meerpaal behouden!!!!Argumenten
zijn zo voor de hand liggend, en zouden overbodig moeten zijn!!!!

Liselotte Coenen, R.Schmitz@wxs.nlMoeten we dan onze cultuurgeschiedenis alleen maar uit de boeken halen?
Natuurlijk, het gebouw is gedateerd, maar om diezelfde reden gaan we toch ook het paleis op de dam niet afbreken?
Of we de Meerpaal op dit moment mooi of niet mooi vinden doet niet ter zake.
Wel realiseer ik me dat we de afgelopen pak weg 20 jaar alle soorten en smaken van multi-functionele gebouwen hebben gemaakt die op de een of andere wijze geinspireerd zijn door gebouwen als de meerpaal (of het Karregat in Eindhoven).

Als die functionele verandering in Dronten dan zonodig plaats moet vinden doe dat dan in de geest van v. Klingeren en zet er nieuwe, andere functies in, tegenaan, onder, boven, langs.
Nou ja zie maar, maar afbreken NOOIT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Peter Smit
SMIT RUIMTELIJK ONTWERP
DE BIK 5
3828AM
HOOGLAND
033 4890920

peter smit, smitro@planet.nlDe titel van uw tekstje is fout.
Het moet de Meerpaal zijn in plaats van de Meervaart. Hopelijk wordt de fout snel hersteld.

Henk Pietersen, koekjes99@hotmail.comAls de Meerpaal al gesloopt moet worden, ligt dat aan het gemeentebestuur, eigenlijk moet er een referendum over gehouden worden, zodat er duidelijk zal blijken dat de inwoners van dronten niet een zijn met de sloop van de meerpaal hopelijk wordt deze fout hersteld, want het zou eeuwig zonde zijn als de meerpaal gesloopt is.
Het gebouw mag er dan wel niet zo mooi uitzien, maar dat is mede te wijten aan de veranderingen die al gemaakt zijn aan de meerpaal, herstel de meerpaal weer in z'n oude glorie!

Henk Pietersen, koekjes99@hotmail.com

louis chamuleau, louis.chamuleau.bna@planet.nlDit kan toch niet, zo'n fraai architectonisch hoogstandje gesloopt? Herstel het in de staat zoals de architect het bedoeld had. Zo'n gebouw sloop je toch niet?

Ynte Kramer, ynte@dds.nlVan Klingeren was GROOT door iets KLEINS te maken, hoe KLEIN kan Dronten worden door iets GROOTS te slopen ??

Don Monfils, don@lab4arch.comLaat de meerpaal staan!!!

michiel blom, michielblom@hotmail.com

,de meerpaal mag blijven

abel p. de vries, abelpdevries@zonnet.nl

Jan Vernhout, jvernhoutbehoud gebouwen die van binnenuit zijn ontworpen. Dit is Ruimte.


Jan Vernhout, jvernhout@hotmail.com

,Een gebouw dat nog dateert uit de tijd dat architecten een wereldbeeld hanteerden waarin meer mensen voorkwamen dan alleen zij zelf. Deze architecten sterven (uit???), maar de gebouwen kunnen wij als nalatenschap van dit gedachtengoed bewaren, zeker als ze de kwaliteit van de Meerpaal vertonen. Laat dit voorbeeld van bouwkunst niet ten offer vallen aan de rucksichtslose, kortzichtige handel(s)wijze van sommige politici en projectontwikkelaars.

Herman H. van Doorn, route66@casema.netde meerpaal staat als een paal boven water en dat moet ie blijven. Houwen en aanpassen.

gerda vergeer, g.vergeer@sbb.agro.nlHet was voor mij een totale verrasing dat er achter die naam een zo karakteristiek gebouw schuil ging , eeuwig zonde als dit verdwijnt.

Tukker, Matthijs , Tukker.1@hccnet.nljuist op een moment in de ontwikkeling van de architectuur dat er behoefte is aan flexibele gebouwen, geschikt voor meerdere functies door elkaar heen en een sociale uitstraling, zouden we een gebouw vernietigen die dat concept al in zich heeft, jammer

Martijn Blom, martijn.blom@ipmmc.nlAmsterdam sloopt toch ook niet zijn grachtenhuizen?
Dronten moet haar nog jonge bouwerken die net zo kenmerkend zijn voor hun periode als de grachtenhuizen, in stand houden

Joop Bienefelt, J.P.Bienefeltde meerpaal moet behouden blijven.
Dit cultuurgoed uit de zestiger jaren is het voorbeeld voor een open samenleving op nieuwe gronden. Dus ook nu aanpakken, problematiek bestuderen en goede oplossingen vinden voor deze eerste superstruktuur in nederland.


ir. R. Coenegracht, arch@vandehoek-coenegracht.nlTypisch Hollandse kortzichtige zuinigheid om zo'n waardevolle cultuurschat alleen te beoordelen op financiele waarde voor een boeren dorpje ergens diep in de polder.

Laat dat gebouw gewoon met rust, slaap er nog een nachtje over. Er komt vanzelf wel een oplossing. Het gebouw is echt wel zo mooi dat iemand er ooit iets mee kan.

Bart Hagen,student Bouwkunde TUDelft, debart@dds.nlHallo daar in Dronten gaan jullie je eigen ruiten ingooien?

Randy Dubois, EJRDubois@Hotmail.com

Hans Maris, hans.maris@chello.atde Meerpaal moet blijven! M'n lagere school (Aan Boord) is al gesloopt. Hetzelfde overkwam de katholieke kerk die echter in afgeslankte vorm een paar meter verderop op een ander stuk Zuiderzeebodem weer werd opgebouwd. Wat staat de muziekschool, het "oude" politiebureau en het medisch centrum te wachten? Als het aan het gemeentebestuur ligt weg ermee! Past namelijk niet in het "Master"plan dat men voor deze agrarische poldergemeente in petto heeft. En datzelfde geldt nu dus ook voor de Meerpaal. Het hart van Dronten. Wereldberoemd in NL (en ver daar buiten). Een gebouw met een fantastische architectonische waarde. Een gebouw waar men nu vanaf wil omdat het al vele jaren verliesgevend is. Dat het na de miljoenenverslindende renovering een paar jaar geleden alleen nog maar slechter ging is voor mij een bevestiging van de oorspronkelijke kwaliteit van het gebouw: een gemeenschapscentrum voor iedereen. Na de renovering mochten we er namelijk niet meer naar de markt, mochten we er niet meer hockeyen in de winter. Paste niet in het commerciele plaatje dat de gemeente voor ogen had. Het word tijd dat het gemeentebestuur eens toegeeft dat er in het verleden fouten zijn gemaakt. Iedereen is het er over eens dat Dronten behoefte heeft aan een multifunctioneel cultureel ontmoetinscentrum. Laat men zich er toch nog eens over bezinnen waarom dat niet in en om de huidige Meerpaal zou kunnen. Er blijft anders niets over in dat Dronten waar ik opgegroeid ben, dat voor mij de moeite van het bezoeken waard is tijdens een toekomstige sentimental journey. Hans Maris, Wenen, Oostenrijk

Hans Maris, hans.maris@chello.atDe Meerpaal is een oerlelijk gebouw waarvan de multifunctionaliteit zodanig te ver is doorgeschoten, dat het voor geen enkele functie aan de minimale vereisten voldoet.
Blijkbaar voldoet het alleen nog als onderwerp voor dit soort elitaire discussies van architecten die in hun eigen omgeving doorgaans niet te klagen hebben over gebrek aan uitstekende concertzalen, bioscopen, sport-, markt- en evenementenhallen, restaurants, cafe's, radio- en televisiestudio's, theaters, kerken en culturele centra (de functies die de Meerpaal in de loop der tijd gehad heeft). Hoeveel voorstanders van behoud van de Meerpaal hebben in de afgelopen tien jaar gedacht: 'Kom, ik rijd weer eens naar Dronten, om nog eens te genieten van de Meerpaal, dat wonder van architectuur, symbool van functionele eenvoud, bruisend middelpunt van een myriade van activiteiten?' Niemand toch zeker? Waarom zou je de inwoners van Dronten dan nog langer willen opzadelen met dat onding?
Het wordt tijd dat Dronten de kans krijgt de culturele achterstand die ze in de afgelopen dertig jaar bij gebrek aan adequate voorzieningen heeft opgelopen, in te halen. Iedere dag dat de Meerpaal langer geexploiteerd moet worden is een stuitende geldverspilling aan een zwaar overschat gebouw en een arrogante ontkenning van de culturele behoeften (op ander gebied dan alleen architectuur) van de gemiddelde Drontenaar.
Kortom: afbreken die afschuwelijke kolos, liever vandaag dan morgen. Desnoods zet een van die archtitecten die er zo verliefd op zijn, het ding in z'n achtertuin.

Hartger Wassink, H.Wassink@ped.kun.nlEerst machtig, nu krachtloos en overbodig?

Wacht en denk na, want terug draaien is dan onmogelijk, nu niet...

Vernietiging van kapitaal en erfgoed

G.Kleiman, student, elimcity@fcmail.com

Joost Breebaart, j.breebaart@prisma-architecten.nlvan 1978 tot 1980 heb ik in dronten gewoond ik heb er een fijne tijd gehad. ik heb in de meerpaal diverse popconcerten filmmaratons markten mee gemaakt ik vind dat de meerpaal moet blijven bestaan.

Jan Holtman, Jan Holtman/RIVM/NL@RIVM

Fedde Reeskamp, reeskampNiet slopen natuurlijk. Contact opnemen met architect Bonnema hoe dat het best bewerkstelligd kan worden.

Fedde Reeskamp, reeskamp@euronet.nlWanneer waardevolle architectuur met sloop bedreigd wordt maar ook wanneer er op beeldbepalende plaatsen gebouwd wordt vind ik de visie van de Rijksbouwmeester primeert op die van het lokale bestuur. In het geval van De Meerpaal in gaat het immers niet meer zozeer om Dronten, maar om een stuk van Nederlands cultureel erfgoed.


Michiel B, michiel@intimi.comWanneer waardevolle architectuur met sloop bedreigd wordt maar ook wanneer er op beeldbepalende plaatsen gebouwd wordt vind ik dat de visie van de Rijksbouwmeester primeert op die van het lokale bestuur. In het geval van De Meerpaal in gaat het immers niet meer zozeer om Dronten, maar om een stuk van Nederlands cultureel erfgoed.


Michiel B, michiel@intimi.comHet is verbijsterend dat een gemeente met zo weinig geschiedenis de kans op de geschiedenis van hun "agora" wegpoetsen. Aanpassen, veranderen, vooral lagen toevoegen moet niet alleen kunnen maar zou ook in de geest van de ontwerper zijn.
Wanneer je echt weer opnieuw wil beginnen en alles wilt wegpoetsen wat niet aan de verwachtingen voldeed dan kun je beter de dijken doorsteken en vrolijk helemaal opnieuw beginnen.

dr. Rob Dettingmeijer, Rob.Dettingmeijer@let.uu.nlHet is verbijsterend dat een gemeente met zo weinig geschiedenis de kans op de geschiedenis van hun "agora" wegpoetsen. Aanpassen, veranderen, vooral lagen toevoegen moet niet alleen kunnen maar zou ook in de geest van de ontwerper zijn.
Wanneer je echt weer opnieuw wil beginnen en alles wilt wegpoetsen wat niet aan de verwachtingen voldeed dan kun je beter de dijken doorsteken en vrolijk helemaal opnieuw beginnen.

dr. Rob Dettingmeijer, Rob.Dettingmeijer@let.uu.nl

Werner Kamp, Werner_Kamp@hotmail.comNiet slopen

Joris Elzinga,Zodra men maar vaak genoeg zegt dat dit gebouw een belangrijke historische betekenis heeft dan krijgt het op den duur ook die betekenis. En wat maakt het dan nog uit dat er in 1979 de Nederlandse Flipper kampioenschappen heeft plaatsgevonden?
Archis maart 2001:
‘Frank van Klingeren’s New Babylon waar de mens een spelende mens, een Homo Ludens kan zijn’
Een paar gerenderde conceptuele plaatjes erbij en Nederland is een historisch gebouw rijker.


Sebastiano Addis, http://www.xs4all.nl/~addisHoewel zeker niet mijn favoriete gebouw, of zelfs maar een voorbeeld van een aansprekende architectuuropvatting, is sloop een barbaarse daad, die getuigt van minachting voor de recente cultuurgeschiedenis.

L. de Graaf, weldrent@acombv.nl

Rick van Rooijen,De Meerpaal is een absoluut DIEPTEPUNT van de Nederlandse architectuur, een dal waarin we nu ons nog steeds bevinden gezien jullie steun om dit monsterlijke gebouw te behouden. De enigste reden om dit nietszeggende karakterloze betonnen monster te behouden zou dezelfde zijn waarom Auschwitz niet is afgebroken: als herinnering aan een verschrikkelijk tijdperk maar dan op het gebied van architectuur. Jullie omschrijving 'hoogtepunt naoorlogse architectuur van Nederland' zegt al genoeg. Nederland is na de oorlog volgestort met monsters als de Meerpaal, gestimuleerd door fondsen die geleid werden door geesten die vergiftigd waren door het straklijnige maar o zo karaketerloze modernisme. O wat verlang ik naar het opstaan van een generatie architecten die niet hun ego, maar de gebruiker en de omwonenden van hun creaties als uitgangspunt nemen en het lef heeft om WARMTE in hun ontwerpen te leggen.
Wordt het niet eens tijd om je af te vragen waarom er meer naoorlogse gebouwen worden gesloopt dan gebouwen van meer dan een eeuw oud en waarom de Meerpaal Het Ding werd genoemd?

Sander Kessels, sander@kessels.comde meerpaal moet blijven, als markant teken in de tijd!!!

martin nelissen, studiocors@wxs.nlVooral toen ik hoorde dat de meerpaal het enige gebouw in dronten is wat van architectonische waarde is, begreep ik dat er iets niet goed zit bij het gemeente bestuur. Voor zo'n gebouw heb je de juiste mensen nodig, met capaciteit om te besturen en dingen voor mekaar krijgen.
Er istoch wel een gelijksoortige nieuwe functie voor te vinden ?>

Stefan de Bever, helbev@wxs.nlik heb mijn jeugd erin doorgebracht.
het was de ontmoetingsplaats voor de jeugd. (beginjaren '70)
Waarom wordt het niet gebruikt waarvoor het is gemaakt?!!
Gemeenschapsgebouw voor iedereen.
markten en andere activiteiten (tv).
De nadruk ligt nu op het theater.
Voor mij geldt: De Meerpaal moet blijven!!

tines wanningen, tianwa@hotmail.comOp de laatste World Jamboree in Dronten heb ik ervaren dat zelfs in Brazilie, Dronten en de Meerpaal bekend waren.
De meeste Nederlanders asocieeren die twee, Dronten en de Meerpaal ook met elkaar.

Dronten : Meerpaal (RIP)
Dronten : Flevonet (RIP)
Dronten : De B'rak (RIP)
Dronten : Labri (RIP)
Dronten : World Jamboree (RIP)
Dronten : ?????????????? (RIP?)

Langzaam wordt Dronten een dorp als alle anderen.

3 keer heb ik iets georganiseerd in de Meerpaal.

1. Help een band uit de brand (1978)
2. Nederlandse Flipper kampioenschappen (1979)
3. De Flevonet dag (1997)

3 keer is het niet alleen een succes geworden, het heeft ook getoond dat de Meerpaal een belangrijke functie kan vervullen in de Drontense gemeenschap.
Jammer. Het licht gaat weer eens uit. Maar een blinde merkt dat niet.


Rob Franken, robbo@hgn.xs4all.nlcultuur barbaren !!!!!!!!!

niels konijn, niels@qua.nleen mooi functioneel en gezond gebouw moet je niet slopen maar hergebruiken monument van de geschiedenis van de nederlandse architectuur of niet. Het gebouw heeft meer dan genoeg potenties !

Bert Theunissen, java42@hetenet.nl

L. de Graaf,De Meerpaal is één van de interessantste en sympathiekste gebouwen uit de naoorlogse architectuurgeschiedenis. Het was een modern dorpscentrum voor een dorp dat uit het niets werd opgebouwd. De combinatie van functies loopt vooruit op de voorstellen van OMA voor het Parc de la Villette en de interessen van een hele nieuwe generatie architecten -merkwaardig dus dat Dronten het wil afbreken.

Door de combinatie van functies fungeerde het zeker in het begin als een echt ontmoetingscentrum voor Dronten. Ik kan me dat herinneren, omdat ik er vanaf 1967 als tiener een groot aantal zomers doorbracht, logerend bij mijn oom Piet Kelder, die betrokken was bij de ontwerpen van de bossen in de Flevopolders. Er ging geen dag voorbij dat wij niet in De Meerpaal kwamen en 's avonds gingen we vaak ook naar theatervoorstellingen enzovoort. Er was altijd wat te doen, voor mensen van alle leeftijden, hangplek, café, cultureel centrum, sporthal en markt ineen. Het was niet alleen maar omdat er verder niets te doen was: Dronten was gewoon apetrots op zijn Meerpaal en terecht. Blijkbaar zijn er in de loop der tijd mensen gaan zeuren over rinkelende lepeltjes tijdens theatervoorstellingen en dergelijke -in principe makkelijk op te lossen problemen, waar overigens in het begin niemand het over had. Daardoor is er een proces op gang gekomen, waarbij steeds meer groepen en activiteiten uit de Meerpaal werden geweerd en alleen een restje klootjesvolk overbleef. Het is, ook door alle quasi-gezellige aanpassingen en verbouwingen een saai, slordig en burgerlijk ding geworden, waar nu voor niemand meer iets te doen is. Een paar maanden geleden was ik er voor het laatst en Dronten is met het verwaarlozen van De Meerpaal verworden tot een onstellend tuttig en saai dorp, waar niets te doen is. Zelfs het café in de Meerpaal is overdag gesloten. De geest van de ontwikkeling van de polder, de trots van de bewoners in die nieuwe polder te wonen en het optimisme van de jaren zestig zijn helemaal verdwenen. Dat is jammer, maar het is nog niet te laat. Ik kan me niet voorstellen dat Dronten een doorsnee-dorpje wil worden.
Het lijkt me dat een zorgvuldige restauratie van De Meerpaal, met toevoeging van een aantal functies in de buurt -waar meer dan voldoende ruimte is- een goedkopere en betere oplossing is dan sloop. De groei van Dronten moet de toename en van faciliteiten toch kunnen dragen.Het is niet De Meerpaal, maar de verwaarlozing ervan die tot het niet functioneren heeft geleid.

Bart Lootsma, boiling@lunaDE MEERPAAL

Mijn lieve meerpaal, lang hebben we kunnen afmeren. Nu dreigt dit niet meer te kunnen, we dreigen af te drijven van het kulturele erfgoed, wat erg lieve meerpaal. Wij blijven, U ook

arch.buro Huub Branderhorst, huubbran@wish.net

Karin Rose Jaschke, krjaschke@yahoo.comAlthough it might not be of immediate concern to the people living in Dronten, it is ironic that De Meerpaal is threatened with demolition at a moment when internationally a number of young architectural historians (including me) look to Holland once more, and not too the twenties but to the sixties, as a site of architectural progressiveness and bravery, and with a very special sense of translating a way of life or the hope for it, into architecture.
Surely there must be a way to re-animate De Meerpaal. There are enough examples of conversions or reconstructions around, infact they are around since and because Dutch architects of Klingeren's generation were bold enough to think beyond the narrow limits of modernism and tradition and discovered that buildings can be reinvented and may have multiple lifes, across time and at any one moment.
KJ

Karin Rose Jaschke, krjaschke@yahoo.comschande.

sebas van damme, sebb2000@hotmail.comEen prachtige ruimte. Open en niet overontworpen als menig ander gebouw.
Geniaal concept zeker voor die tijd.
Mag aan de buitenkant wat prominenter gepresenteerd worden

Herman Bontius, h.bontius@castel.nlRed de Meerpaal!
Een markant gebouw, icoon van een tijdperk, rijp voor de monumentenlijst.

Guido Schot, guido_schot@iname.comDonderdag 22-7 heeft onze gemeenteraad in al haar wijsheid besloten dat de Meerpaal gesloopt moet worden.
Deze houding zie je ook vaak in de vakantieperiode terug. Iemand neemt een hond; de hond komt even niet uit in de vakantie en wordt maar aan een boom gebonden. Dit lijkt een rare vergelijking, maar het is PRECIES hetzelfde!
Slopen van de Meerpaal is Cultuurmoord!
Wat kan de Meerpaal er nu aan doen dat er een beroerd financieel beleid is gevoerd?
Wat er feitelijk gesloopt zou moeten worden is de groep beleidsmakers die al die jaren hebben toegestaan dat de Meerpaal een torenhoge kostenpost werd!


Alfred Vorsselman, amvorssel@solcon.nl

Mark Beuger, mbeuger@penn.comEen verlate reactie op het bericht van Bram van der Klis. Voor alle duidelijkheid, de redactie pleegt GEEN cencuur, filtert niet in de woorden van Van der Klis.

redactie ArchiNed, office@archined.nl

Topos Architecten,De meerpaal in Dronten is mijn jeugd. Een voorbeeld van een vroeg multifunctioneel gebouw, zoals we nu ook weer veel maken. De multifunctionaliteit moet reden genoeg zijn dit gebouw voor de toekomst te behouden door er mogelijkheden voor te vinden die het ontwerp passen. Sloop alleen een oplossing als we ons cultuurgoed willen vernietigen.

Topos Architecten, info@toposarchitecten.nlDe Meerpaal moet blijven. Punt

Paul R. Doekes, doekespr@xs4allVoor mij is de Meerpaal altijd een symbool geweest van de na-oorlogse opbouw van Nederland. Het is niet bij toeval, neem ik aan, dat het in Dronten gebouwd is. De nieuwe polders zijn immers ook een symbool van de vooruitgang die wij na '45 gemaakt hebben.

Tegelijkertijd is architectureel erfgoed iets wat in Nerdeland beschermd moet worden. We hebben niet zo geweldig veel, maar wat er is is van hele hoge kwaliteit.

Ik kan me niet voorstellen dat de locale belangen van Dronten opwegen tegen het unieke karakter van de Meerpaal en de plaats die dat gebouw inneemt in het Nedrelandse
gebouwen erfgoed.

Ik hoop dan ook dat de Drontense gemeenteraad zo wijs is haar mening te wijzigen en het gebouw te laten bestaan.

Gerrit Ruitinga, Bangkok, ruitinga@q8.co.thIk heb acht jaar in Dronten gewerkt. Dat werk was leuk, maar Dronten was "killing". Nooit onmoette ik meer zulk een kortzichtigheid, bekrompenheid, benepenheid, truttigheid en treurigheid. Dat de burgers van de Dronten de Meerpaal willen slopen verbaast me niets.
Mijn advies: Doe het voor ze. Haal dat ding daar weg. Breek de Meerpaal steen voor steen af. Zet hem neer op een plek waar men zo'n gebouw beter weet te waarderen.


Ton Bruining, t.bruining@iae.nlDe Meerpaal is een uniek bouwwerk dsat behouden moet blijven!


Ib Waterreus, ib@educ.uva.nlNIET SLOPEN!!!!!!!
Zonder dit gebouw waren een hoop hedendaagse ontwikkelingen ondenkbaar geweest.


Johan de Koning, lab4arch@csi.comEen gemeente die een zo beeld bepalend gebouw laat slopen vernietigd niet alleen een interessant stuk architectuurgeschiedenis, maar tegelijkertijd het eigen gezicht. NIET DOEN DUS!!!!
Zeeuws Architectuurcentrum (OHA) te Middelburg

Overleg Hedendaagse Architectuur, lab4arch@csi.comrendabiliteit is niet alleen uit te drukken in geld.

soms dienen iets lagere financiele winsten te worden geaccepteerd als een hogere culturele winst kan worden behaald

martijn de gier, martijn.degier@vandelft.nlhet nieuwe kan gemakkelijk de vijand van het goede worden, bestudeer op zijn minst een mogelijk behoud. Het gebouw is het waard een studie te verrichten of een veranderend gebruik tot de mogelijkheden behoort.

ir. S. van der Gaag, vdgaag@luna.nlDit belangrijke cultuurhistorische element in de Flevopolder mag uiteraard niet verdwijnen. Sterker, De Meerpaal zou een goede herbestemming moeten krijgen. De Rijksbouwmeester en de TU Delft hebben reeds aangeboden op creatieve wijze mee te willen denken. Gemeenteraad, maak gebruik van dat aanbod!

Annelies van der Loo Rijksgebouwendienst, Loo@DZW.RGD.MinVROM.nlLaat de paal blijven!!

frank Herman de Groot,Dit soort situaties geven des te meer aan dat ontwerpers in de toekomst bij dit soort beslissingen betrokken moeten worden. Over de leefomgeving van mensen kan toch niet op louter bestuurlijk niveau beslist worden!?


Bas van Galen, basvangalen@hotmail.com

bas van galen,Dit soort situaties geven des te meer aan dat ontwerpers in de toekomst bij dit soort problemen betrokken moeten worden. Het kan toch niet dat er op louter bestuurlijk niveau beslissingen over de leefomgeving van mensen worden genomen!?
Dat is ontzettend ouderwets...

bas van galen, basvangalen@Sloop is op dit moment de slechtste keuze voor het lot van dit bijzondere gebouw van architect van Klingeren. Nader onderzoek is nodig om hergebruikmogelijkheden en instandhoudingsmogelijkheden van het gebouw te verkennen. Het gebouw is helaas nog te jong om het een wettelijke monumentenstatus te kunnen geven. De gemeente Dronten is moreel verplicht zich voor een gunstig toekomstperspectief van dit gebouw in te spannen.

T. Visser, tja.visser@wxs.nlSloop is op dit moment de slechtste keuze voor het lot van dit bijzondere gebouw van architect van Klingeren. Nader onderzoek is nodig om hergebruikmogelijkheden en instandhoudingsmogelijkheden van het gebouw te verkennen. Het gebouw is helaas nog te jong om het een wettelijke monumentenstatus te kunnen geven. De gemeente Dronten is moreel verplicht zich voor een gunstig toekomstperspectief van dit gebouw in te spannen.

T. Visser, tja.visser@wxs.nlMet belangstelling volg ik op deze site de ontwikkelingen rond de dreigende sloop van de Meerpaal. Inmiddels lijkt een aantal Drontenaren de barricaden beklommen te hebben om te ageren tégen de aktie en vóór sloop. Denigrerende en beledigende opmerkingen in de richting van Nora van Klingeren worden daarbij niet uit de weg gegaan.

Rob v.d. Berg (D66 Dronten) stelt in zijn reactie dat het aan de burgers van Dronten is om over de toekomst van de Meerpaal te beslissen. Dat lijkt redelijk maar hij doet er goed aan te beseffen dat het belang van sommige creaties de dorpsgrenzen overschrijdt.

De unieke architectonische kwaliteiten van het gebouw worden overigens onderstreept door Drontens Burger Herman Slump die het een ‘witte kille doos’ vindt en door Drontens Burger J.C. Antonides er een ‘zwart monster’ in ziet. Men kan zich afvragen of deze burgers voor het meebeslissen over behoud of sloop wel de aangewezen personen zijn.

Dronten kan zich revancheren door een passende bestemming te vinden voor dit unieke gebouw. Zoals uit vele reacties blijkt zijn er genoeg mensen te vinden die bereid zijn daarover mee te denken.

Ad van der Kouwe, manifest@wxs.nlDeze 'mijlpaal' in de geschiedenis van de nederlandse architectuur moet bewaard blijven.

hans cool, hanscool@xs4all.nldronten,
DE NAAM ALLEEN AL....

guido mulkens, greenp@bart.nlIk verklaar mij eens met de door ArchiNed geopperde bezwaren tegen de sloop van De Meerpaal, en pleit voor het behoud van dit gebouw.

R.A.Jacquet van Oldengaerde
Rixlade Farm
Stoke Hill
Exeter EX4 9JN
United Kingdom

R.A.Jacquet van Oldengaerde, R.A.Jacquet@exeter.ac.ukSlopen van De Meerpaal zou een akelig staaltje van kleinburgerlijkheid zijn. Dronten zou daarmee definitief van de Nederlandse kaart verdwijnen. Graag het gebouw herstellen in de oorspronkelijke staat.

Arnout Jacobs, ajacobs@swets.nlHet moet eens afgelopen zijn met het "auteursrecht" van de architect. Niet ieder bedenksel is per definitie een monument. Indien een gebouw niet meer functioneel is of niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd, dan moet ook sloop en/of herontwikkeling een mogelijkheid zijn.

Jeroen,Nagenoeg het hele Dronten waar ik in de jaren zestig en zeventig m'n jeugd heb doorgebracht is inmiddels gesloopt: mijn oude lagere school aan de Lijzijde ('Aan Boord'), de katholieke kerk aan de Werfstraat (mijn voormalige voetballocatie), de barakken bij Roggebotsluis (waar Dronten 'begon') en nu dus ook nog De Meerpaal ? Ik ben potdorie nog niet eens veertig, maar voor wat jeugdsentiment NU al aangewezen op 'oude' foto's...

M. Bos
Amsterdam

M. Bos, mmmmmick@hotmail.comMijn vriendin Lies de Visser en haar man Bram, die omstreeks 1967 in Dronten kwamen wonen (en er nog wonen) lieten ons vol trots De Meerpaal zien. We vonden het zeer indrukwekkend en origineel. Nadien zijn we er nog een paar keer geweest (muziek, toneel, de wekelijkse markt). Spijt zal er over een aantal jaren zijn. Dan zullen er een theater en een muziekzaal zijn. Niet te vergelijken met het multifunctionele centrum De Meerpaal. Probeer De Meerpaal terug te brengen naar de oorspronkelijke schepping van Van Klingeren. Niet slopen!!!

m.b. gans-schol, marschol@seniorweb.nlwaarom mogen mensen met geen verstand hierover beslissen???????

pascal henneberque, pascalz92@hotmail.com

cor van der ree,Beseft de gemeenteraad van Dronten wel dat ze de bezig zijn het decor van een hele generatie Drontenaren af te breken? Gesloopt zijn al de voormalige lagere scholen De Kiel (Werfstraat) en de oude behuizing van Aan Boord (Lijzijde); de houten barakken bij Roggebotsluis en de katholieke kerk aan de Werfstraat - inclusief het oude parochiehuis en de RK kleuterschool. Volgens het masterplan gaan binnenkort ook de openbare bibliotheek, het voormalige politiebureau, het gezondheidscentrum en nagenoeg het hele winkelcentrum tegen de vlakte. En nu dus ook nog De Meerpaal ?? Dat wordt dus een hele korte wandeling, als ik over een paar jaar m'n kinderen wil laten zien waar ik ben opgegroeid...

Succes met de actie !!!

Marianne de Jong,
Haarlem

marianne de jong, marianne1982@yahoo.comZo, dus datzelfde aardappeltelende gemeentebestuur dat er in de jaren zestig en zeventig voor zorgde dat er voor jongeren letterlijk geen ruk te doen was in Dronten en zelfs te beroerd was om voor fatsoenlijk middelbaar onderwijs te zorgen (voor HAVO of VWO kon je vrolijk 16 kilometer fietsen naar Kampen - of de bus nemen, die het verdomde in de buurt van het Almere College of het Calvijn Lyceum te stoppen) gaat nu dus De Meerpaal slopen ?? Verbaasd me nix... Wedden dat de Landbouwschool wel bijft ?? Voor boeren doen ze alles, in Dronten.

Roelof van Tellingen (ex-Drontenaar)


Roelof van Tellingen, roelof53@hotmail.comals inwoner van dronten vind ik het ding de meerpaal een autistische witte kille doos die al jaren in het hart van dronten ongezelligheid uitstraalt.
het heeft geen binnen en geen buiten.
het binnen is als een crematorium.
het buiten heeft geen smoel.
de gewone drontenaar komt er nauwelijks.
als de dwepers met het Nieuwe Bouwen en De Stijl dit ding zo graag willen behouden dan moeten ze het maar naast de theefabriek van Van Nelle zetten of als studie-object achter de faculteit bouwkunde in delft maar scheep de drontenaren er niet mee op want die willen graag een mooi "kunsten"huis met een uitnodigend buiten en een sfeervol en bruikbaar binnen.

Herman Slump


herman slump, h.slump@capitolonline.nlIn Nederland wordt er al sinds jaar en dag te veel gesloopt, wat een gigantische kapitaalvernietiging is, nog afgezien van de architectonische warde is het een feit dat vele gebouwen met iets meer fantasie en moed een goede nieuwe bestemming kunnen krijgen.

Daarnaast wordt er veel te lichtzinnig omgesprongen met de naoorlogse architectuur. In sommige gevallen voldoet het gebouw misschien niet geheel meer aan de eisen en smaak van deze tijd, toch is het voor de culturele geschiedenis van Nederland zeer belangrijk.

Derhalve hoop ik dat deze actie zal slagen.

Geert Nieuwenkamp, geertkn@hotmail.comDe Meerpaal is een belangrijk cultureel monument van naoorlogs nederland, symbool van een nieuw sociaal leven op nieuw gewonnen land. Dit multi-functionele centrum kan met het nodige respect voor F. van Klingeren en nieuwe inventiviteit heel goed opnieuw dienst doen voor de functies waarvoor het gebouw nu juist zou moeten plaatsmaken.
Afgezien van onherstelbaar cultureel verlies, zou eventuele afbraak ook een kapitaalvernietiging betekenen.
De Meerpaal moet een tweede leven krijgen!


marieke kuipers,Citaat uit een brief (in een praktisch onleesbaar handschrift) die ik in 1970 ontving van de heer Van Klingeren n.a.v. een boekje dat ik hem stuurde:
"wat moet ik kritiseren + of -? Waarom is er één recept? Onzin, is er één weet? Kolder, er is veel te weinig om ook maar één konklusie te kunnen trekken. En als toch....'t zij
ONT-klonteren,
ONT- ( volgt onleesbaar woord),
ONT -preconditioneren.
Een mondige mens weet zijn weg te vinden!
Maar werkend in een BESTAANDE - VERPESTE - te kortschietende - omgeving en DAT IS HELAAS REGEL ....
Bouw weinig, laat de mensen rommelen. beton is een slechte inviteur tot veranderingen en een bevroren (versteende) zeepbel is geen zeep en geen bel, is niet smerend en niet transparant. En houd de schaal (mens) voor ogen.
Einde citaat.

Van Klingeren was een bijzonder mens, een hartstochtelijk, integere twijfelaar. Zijn meesterwerk De Meerpaal moet voor toekomstige generaties bewaard blijven als nationaal symbool van verdraagzaamheid en solidariteit.

Ondertekend,

Victor Veldhuijzen van Zanten
Architect te Rotterdam

ir.Victor Veldhuijzen van Zanten b.i., marvic@box.nlEen prachtig tijdsbeeld, nooit slopen!
Is er in Dronten geen ruimte genoeg voor nieuwe ontwikkelingen?
De nota Belvedere spreekt van culturele planologie: nou dan!

marina roosebeek, M.Roosebeek@inter.nl.netOntwikkeld als een multifunctioneel gebouw in een vernieuwende tijd. Met een architect die gevoel heeft voor de basis (het gebouw) en de eisen van deze tijd (de wensen van de bewoners van Dronten) moet het mogelijk zijn een nieuwe impuls aan de Meerpaal te geven. Niet slopen, maar herbestemmen en mogelijk uitbreiden, mogelijk zelfs onder de grond. Flevoland heeft nog zo weinig markante gebouwen: BEHOUDEN DUS DE MEERPAAL !

Hans Jan Dürr, hjd@HASKONING.nlBEHOUDEN !!

Freerk Hoekstra, fjh@HASKONING.NLIn mijn jeugd heb ik altijd genoten van de programma's die ook per televisie werden uitgezonden. Een stuk jeugdherrinnering zou verdwijnen, voorgoed.

Dat er nu niet veel meer landelijke bekentheid is aan wat een de Meerpaal was komt mijns inziens niet door het gebouw maar wegens een falende programmering van de huidige directie.
Er is zeker nog behoefte aan de doelstelling waarvoor eens de Meerpaal is ontworpen.
Sloop het gebouw niet, alsjeblieft.

Rien Beenen, msclb.casema.netNora,

een gewijzigde functie voor dit jonge monument zou op zijn plaats zijn. Strijdt niet tot het bittere einde, sommige zaken kunnen beter in de herinnering voortleven dan tastbaar aanwezig zijn.

Wijnand Freling, WVJ.Freling@inter.NL.netDe Griekse filosoof Plato zei het reeds " een volk krijgt de regering die het verdient ", Na 36 jaar woonachtig te zijn in wat tegenwoordig de gemeente Dronten heet weet ik dat deze regering in dronten voornamelijk bestaat uit Landbouwers, mensen dus die slechts geinteresseerd zijn in zaken als afschrijving, boekwaarde en economisch nut.
Dat aan gebouwen de geschiedenis afgelezen wordt is hun volkomen onduidelijk, slopen en vervangen een krachtig motto.
De gemeenteraad van Dronten tekent op 22 juli voor een historische blunder, Misschien kan het staal van de meerpaal voor een karakteristieke economisch verantwoorde witte windmolen gebruikt worden.

H.Holterman, H.Holterman@worldonline.nl

Koos Remmig,Dit fantastische tijdsbeeld van de
jaren 60 moet behouden blijven.
Het moet niet alleen behouden blijven,
het moet in zijn oorspronkelijke staat
terug gebracht worden, zodat latere
generaties kunnen waarnemen wat in die
tijd werd bedoeld met een "maakbare
samenleving", waarin Frank van Klingeren een voortrekkersrol
vervulde.

Heel veel succes met uw actie.

Koos Remmig, j.remmig@hsbos.nlFinanciën mogen geen redenen zijn om
De Meerpaal van de aardbol te laten verdwijnen.

Pierre van Soest,I know the Meerpaal, but what the hell is Dronten?

Herman van Bergeijk, Bergeijk@bk.tudelft.nlBeste Nora,

Als jij de Meerpaal zo graag wilt behouden,
waarom zet je het dan niet in jouw
achtertuin?
De gemeente wil er vast wel voor een paar centen vanaf!


Roline, salom800@bouhof.nhl.nlWalgelijk deze vorm van filtering!!
Ik plaatste, net als een hoop andere overigens, de nodige commentaar op deze actie.
Wat schetst mijn verbazing: ALLE (!) tegenwerpingen op behoud van de Meerpaal zijn van deze protestlijst geschoond!
Is dit het horen van de stem van het volk?? Nee dus, hier wordt gewoon duidelijk dat het niet gaat om de mening van het volk maar een soort misplaatste persoonsverheerlijking van de architect!
Ik zal ervoor zorgen dat ook de postieve reacties van alle mensen die gereageerd hebben op de sloop van het gebouw terecht komt in de publiciteit.
De redactie van deze pagina maakt op een volstrekt belachelijke wijze duidelijk dat ze alleen negatieve reacties op de sloop wil zien en publiceren. Chapeau!!


Bram van der Klis, aklis@proface.nlOp de voormalige bodem van het IJssel-meer is cultureel erfgoed per definitie van een relatief recente datum. Dit be-tekent echter niet dat een architecto-nisch monument als De Meerpaal maar zonder meer kan worden afgedankt. Stel dat wij met het Amsterdams concertge-bouw hetzelfde zouden doen (functioneel en exploitatietechnisch gezien ook niet ideaal). De wereld zou te klein zijn!

Zantinge; ir J.F., J.Zantinge@tennet.orgIk onderschrijf de waarde de Meerpaal. Vind bovendien dat de sloopoplossing de meest fantasieloze en opportunistische oplossing. Is het niet wat kort een levensduur van 30 jaar?

Anne Bruggenkamp, A.Bruggenkamp@cable.A2000.nlHouden die doos! of laat het nageslacht - MVRDV of OMA - hem anders eens goed verbouwen...

Dirk van den Heuvel, denijl@xs4all.nlIk begrijp de reacties van de dames en heren architecten best wel. In principe zijn die tegen elke vorm van
sloop als het gaat om stadsbepalende bouw.
Echter moet je ook afwegen of de baten en lasten in balans zijn. Dit is hier niet het geval.
Er vinden te weinig activiteiten plaats in dit gebouw om het rendabel te maken.
Het mooiste zou zijn om de buitenkant te laten staan en de binnenkant grondig te vernieuwen.
Alleen de kosten die dat met zich meebrengt zijn exorbitant hoog.
Ik heb daar persoonlijk geen extra geld voor over, zeker als het de 10% overschrijdt.
Zeker als je het centrum grondig wilt aanpakken zoals beschreven in het masterplan, is het voor de burger
in Dronten (!) van belang dat er een gebouw komt wat aan hun verwachtingen kan voldoen.
Bedenk dat het goed is voor de burger dat ook het uitgaansleven in Dronten gestimuleerd moet gaan
worden door toepassing van (ver)nieuw(d)e gebouwen.
Denk hierbij aan de Bioscoop en het Theater.
Als Drontenaar ga ik regelmatig uit, maar niet in Dronten omdat daar niet te vinden is wat ik zoek.
De accomodatie is verouderd net als de faciliteiten.
Het is beter als je door innovatie en vernieuwing mensen uit de regio gaat trekken omdat je als dorp iets te
bieden hebt wat er in de regio nog niet is. Daarbij niet uit het oog verliezend dat je als bestuur moet luisteren
naar de bevolking; ze zijn immers gekozen door die bevolking.
Wat mij betreft mag de gemeente tot sloop overgaan en op die plek een gebouw neerzetten die voldoet
aan de eisen en de wensen van deze tijd.
Ik hoop dan ook dat Nora haar onbezonnen actie zal staken omdat dit niet ten goede komt aan de burger,
maar slechts zal leiden tot vertraging van de uitvoering van dit project wat nog meer kosten met zich mee
zal brengen die we als burger dan op moeten hoesten.
Hier is de bevolking van Dronten zeker niet bij gebaat.

Karel Rook

K.Rook, KRook@solcon.nl
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Niet alles wat een afspiegeling is van een bepaalde tijd of cultuur moet per definitie worden bewaard.
Nederland is geen museum; bovendien hebben we daar de ruimte niet voor!
Daarnaast is er nauwelijks sprake van enige objectiviteit t.a.v. niet slopen van die Meerpaal.
Dronten krijgt straks een mooi?, in ieder geval nieuw winkelcentrum; het lijkt mij afschuwelijk als daar zo'n
uitvaartcentrum-achting gedrocht blijft tussenstaan. Daarnaast is het vooralsnog onmogelijk de Meerpaal
rendabel te exploiteren.
Niet in de laatste plaats wil ik nog vermelden dat voor insiders en belangstellen de naam van de architect
wellicht bekend is, maar voor de gemiddelde Nederlander/Drontenaar dit zeker niet het geval is.
Cultureel erfgoed? Deze erfenis laat ik liever aan me voorbijgaan.
Slopen dit geldverslindende monstrum en zet er iets van deze tijd neer wat wel aan de behoefte van
De Drontenaar voldoet!

Rob Evers

Rob Evers, Rob.Evers@abnamro
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Beste mevrouw, het kan wel dat uw vader het gebouw heeft ontworpen en ik begrijp vanuit die achtergrond
dat u het gebouw wilt behouden. Maar u komt het gebouw nooit tegen, als bewoner van Dronten kom ik het
dagelijks tegen en ik vind de Meerpaal een soort fabriekshal die niet in een dorpscentrum thuis hoort,
maar op een industrieterrein.
Ik ben blij dat het lelijke bakbeest wordt verwijderd.
Vriendelijke groet.

T. van Gelder, T.van.gelder@Groenhorstcollege.nl
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Een beetje bedroefd word ik van de loop die de hele discussie rond de Meerpaal aan het nemen is.
Ik begrijp maar al te goed dat Nora van Klingeren opkomt voor het behoud van een schepping van haar vader.
Dat siert haar. Maar waar zij vooral opkomt voor de ideeën en idealen die er aan ten grondslag lagen,
bespeur ik bij de meeste tegenstanders van sloop het steeds maar weer terugkerende idee dat architectonische
kunstwerken tot aan het eind der tijden onaantastbaar dienen te blijven.
Nieuwe tijden, nieuwe ideeën en daarmee ook nieuwe vormen.
Als door wat voor omstandigheden dan ook een waardevol gebouw niet meer te handhaven is, kan men daarom
treuren en zich verzetten. Maar daarna gaat het erom met volle kracht te werken aan het opnieuw tastbaar en
zichtbaar maken van de idealen van deze tijd. Als de tegenstanders van sloop (te oordelen aan hun
e-mail-adressen vooral afkomstig uit de bouwwereld) hun werk goed doen, zouden zij deze discussie niet
aangrijpen om een wat puberale verzetshouding aan te nemen. Wie o wie geeft aan hoe het wel verder zou kunnen
onder behoud van de Meerpaal, binnen de grenzen die een democratisch gekozen orgaan wenst te hanteren?
Ik heb tot nu toe geen inspirerend idee gelezen.
Wie o wie is bereid om aan de kaak te stellen wat er nu wordt voorgesteld?
Is er in het nieuwe masterplan sprake van een moderner meesterwerk? Deugt dat niet? en waarom dan niet?
Of leven er niet zoveel ideeën in de Nederlandse architectenbeweging meer als in de tijd waarin Van Klingeren
de Meerpaal tekende? Dat laatste geloof ik niet, te oordelen naar wat er in de laatste jaren voor moois is
gerealiseerd in Nederland.

Johan de Koster, johan.dekoster@rnw.nl
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Een architect een geestelijke vader
een afgod maken jullie van deze gebouwen.

Voor een geestelijke vader en voor behoud van je ziel moet je ergens anders zijn.
Lees in de bijbel, zoek geborgenheid voor je ziel en hang niet aan de wereld.
Wat baat het als de meerpaal blijft staan en je geen andere God hebt.

H.W.van der Sluys,
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Naar mijn mening is uw (begrijpelijke) reactie gebaseerd op uw persoonlijke betrokkenheid bij het ontwerp en de
architect.
Een belangrijke factor om iets wel of niet in stand te houden dient de gebruikswaarde te zijn.
Cultureel erfgoed is een wijds begrip en is mede afhankelijk van wat de maatschappij daar financieel voor over heeft.
De meerpaal is vooralsnog een gebruiksobject en geen museum wat de burgerij van Dronten(mijn woonplaats)
harder nodig heeft dan een museum zonder (beperkte) gebruikswaarde.

N. van Spronsen, spronsen@solcon.nl
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vooruitgang moet je niet tegen houden met emoties.
Met een nieuwe Meerpaal krijgt cultuur meer kans.
Helaas is de prijs om het oude te behouden soms te hoog.

E.Borghouts, erikborghouts@hotmail.com
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
In alle reacties die ik gelezen heb valt mij één ding op:
Heel erg veel architecten en daarmee gelijkgestemden. Wat helaas ontbreekt is de vraag: Is dit gebouw functioneel
en nog rendabel genoeg om financieel onderhouden te worden? Voldoet het in deze tijd aan datgene waar de
burgers van Dronten behoefte aan hebben? Dronten groeit en krijgt veel 'vers bloed'.
Als het de bedoeling is om van Dronten een 'stoffig' dorp te maken en te houden slaag je daar goed in om alles
vooral te laten zoals het is.
Dronten moet bruisen! Er is al zo weinig te beleven in Dronten.
Laat je niet tegenhouden door persoonlijke emoties maar durf eens wat nieuws te scheppen.
De burger vraagt om een stuk frisheid en vernieuwing! Slopen dus!

Bram van der Klis, aklis@proface.nl
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Opvallend staaltje emotionaliteit.
Wat nou cultuur en architectonische waarde. Als gymzaal misschien.
Alles is erg gedateerd en voldoet niet aan deze tijd.
We zitten als Drontenaren te wachten op een gebouw waar je wat aan hebt, zonder een enorme evenementenzaal
die 'wel vier keer per jaar' wordt verhuurd.
Als je eigen huis niet meer voldoet ga je over tot verbouw of afbraak en bouw je op de vrijgekomen grond iets van
deze tijd!
Geef de Drontenaren daar waar ze recht op hebben: een bruikbaar gebouw ipv een geldverslindende, onrendabele
blokkendoos!!!
Dat je door zo'n emotionele actie de burger zijn rechten onthoudt komt blijkbaar bij niemand op.
Prachtig ook dat medeleven van voornamelijk NIET Drontenaren.
Gun ons iets moois en functioneels.
Iets waar alle inwoners van Dronten wat aan hebben!

Een verontruste Drontenaar.

P.Doedos, P.Doedos@icu.nl
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wij wonen nu bijna 12 jaar in Dronten, maar aan het gebouw de Meerpaal zullen wij nooit wennen.
Wham, ineens staat daar een gigantisch zwart monster voor je neus.
Met alle respect, maar niet alles wat door een architect is ontworpen is per definitie mooi en dus de moeite waard
om bewaard te blijven.

J.C. Antonides, antonid2@gironet.nl
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Als inwoner van Dronten (sinds 1974) heb ik toch gemengde gevoelens bij het gebouw "De Meerpaal" .....
Toen de Meerpaal gebouwd werd was de idealistische bewoording van de gemeente "de Meerpaal is een
gebouw van en voor de Drontenaren. Het is een dorpshuis waarin alles mogelijk moet zijn en kunnen". !!!!
Wat is hier van terecht gekomen in de loop van de jaren ????
Wij hebben een unieke overdekte markt gehad en verloren.....(kosten besparing !! of ???)
We hebben een gebouw staan waar alle verenigingen gebruik van kunnen en mogen maken (als de kas
het toe laat en je torenhoge tarieven wilt en kunt betalen)
We hebben een gebouw waarin alles mogelijk is van tentoonstelling tot dealermeeting enz. (waarvoor wij
als inwoners de ozb voor op tafel leggen).
We hebben een uniek, bekend, beroemd en nu ook een niet meer functioneel gebouw (volgens de
gemeente bestuurders). WIJ (de inwoners van Dronten, de janmodaals, de gewone man, het belasting
betalende publiek, de BURGERS) moesten overal voor betalen als we er in wilden.
Wij worden nu weer opgezadeld met de rekening en de tekorten....
Als Drontenaar heb ik eingelijk weinig binding aan het gebouw en heb ik er ook wel eens meer last dan
gemak van gehad,
maar dat neem je op de koop toe. In andere steden vind je wat en hier laat je wat, daar is mee te leven.
Waar ik niet mee kan leven is dat een markant en voor velen een bijzonder gebouw van de aardboden moet
verdwijnen, zonder dat je er wat aan doen kunt.....
MAAR er komt wel weer een nieuw gebouw hoor.........zal wel weer 'Meerpaal' gaan heten, want dat hoort bij
Dronten, net als een zwalkend en incompetabel bestuur bij Dronten blijkt te horen.
WANNEER KRIJGEN WIJ IN DRONTEN WAT ONS TOEKOMT ??????????
Een gemeentelijk apparaat wat doet wat het moet doen....?? BESTUREN...!!!
Een gemeentebestuur wat opkomt voor hun burgers die hen hebben gekozen..!!!
Gemeentebestuurders die luisteren naar hun achterban en niet alleen ja knikkers maar doeners..!!
Bestuurders die niet hun eigen mening belangrijk vinden maar de mening van anderen verdedigen..(ook als
deze tegen hun eigen mening indruist maar wijselijk het belang van de burger dient)...!!
Als de Meerpaal moet verdwijnen heb ik een tip voor de gemeente Dronten...
Deze is GRATIS..... verkoop het gebouw steen voor steen aan belangstellenden en sla de rest op in de kelder
van het gemeente huis, wordt deze ook nog eens nuttig gebruikt.

En toch woon ik met veel plezier in DRONTEN omdat we er zelf wat van hebben kunnen maken.........ja toch..

Jan Bentink

Jan Bentink, Dronten, bentink@hotmail.com
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ik verwijs naar de commissie c.q. raadsvergadering van december 1998. Standpunten van politieke partijen!

Uiteraard is een goede afweging in deze zaak essentieel! Gedegen onderzoek en belangenafweging is
noodzakelijk. Cijfers en feiten spreken voor zich.
Wie dient te beslissen over de Meerpaal?
Naar mijn mening de burgers van Dronten!
Rob v.d.Berg
D66 DRONTEN

Voorstel wordt behandeld in de commissievergadering op 12 juli a.s.
De Raad beslist!

R.v.d.Berg, vdBerg2@hotmail.com
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Geachte redactie,

Wij als oudere drontenaren zijn van mening dat u niet geheel van deze tijd bent want de Meerpaal is al jaren
een geld verslindend niet cultureel gebouw.
Laat staan een toegankelijk ding.

Wij zijn dan ook van mening dat de sloop niet mag worden uitgesteld!

Wij willen een multie functioneel centrum.

Dank u.

mvgr.
K.Ch. Vinke en Meijer, Piet1.meijer@wxs.nl
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

,Tijdelijke herbestemming ter conservering en in afwachting van voortschreidendinzicht is een veel gebruikte methode die later zijn waarde blijkt te hebben. Exploitatielasten kunnen in dit geval tot een minimum teruggebracht worden.
Joof Oosterbaan

J.Oosterbaan, joosterb@plex.nlIk vind het onbegrijpelijk dat een gemeente bestuur zo gemakkelijk en kortzichtig omgaat met een zo markant naoorlogs stuk architectuur geschiedenis.

SIMON JESSURUN, APEKOP@XS4ALL.NLEen fascinerend gebouw als de Meerpaal sloop je naar mijn mening niet. Zeker niet zonder eerst de mogelijkheden te onderzoeken om de Meerpaal in de geest van de oorspronkelijke opzet aan te passen aan de huidige eisen en wensen. Ik doe het gemeentebestuur hierbij de suggestie om de beste afstudeerders aan de Nederlandse ontwerpopleidingen (de deelnemers aan de Archiprix 1999) uit te nodigen om hiertoe ideeën te ontwikkelen. Goede kans dat zij creatieve plannen maken waarmee de Meerpaal (opnieuw) de functie kan krijgen die het gebouw én Dronten verdient.

Henk van der Veen
(coördinator Archiprix)

Henk van der Veen, archiprix@archined.nlDe Meerpaal zal en moet behouden blijven!
In deze tijd waarin steeds meer nagedacht wordt over herbestemming van bestaande, belangwekkende gebouwen moet ook voor de Meerpaal een oplossing te vinden zijn.

anne hoogewoning, ahoogewo@nai.nlIn Heerlen werd in 1934 tot verbijstering van de lokale bevolking begonnen met de bouw van een betonnen gebouw, aan drie zijden omhult met een glasgevel. Nota bene naast de Romaanse kerk. Het gebouw werd gezien als godslasterlijk en kreeg weinig waardering voor het 'bolsjewistische' uiterlijk. Toch was het gebouw - resultaat van de samenwerking van een visionair burgemeester, een ondernemend stoffenhandelaar en een getalenteerd architect - het scharnierpunt dat de overgang markeerde en symboliseerde van het dorp Heerlen naar de stad Heerlen. Het verbeelde bovendien op een architectonisch-poëtische en contextualistische wijze het karakter van industrie- en mijnstad neer die vergelijkbaar is met de wijze waarop de cineast Ivens zijn Brug heroïseerde. Zoals het met gebouwen gaat komt er altijd een kritiek punt in het bestaan. De bezieling van het verleden kan het gebouw door het overlijden van de scheppende generatie niet meer beschermen, de functionaliteit neemt af, tijden veranderen. Een CDA-wethouder opperde in de jaren zeventig de voor de ondernemer gebouwde dakwoning maar te slopen 'zodat het gebouw gelijk gemaakt werd met de ongeving'. Een 'zogenaamde' renovatie verminkte het gebouw. De ziel bleef gelukkig onaangetast. Enkele jaren geleden opperde een CDA-wethouder (van huis uit kruidenier): 'sloop dat lelijke ding toch. Dat is toch niks. Zet er toch iets moois neer'.

Het gebouw, het Modehuis Schunck van architect Frits Peutz, werd onlangs door een internationale commissie (i.o.v. de Union of International Architects) met o.a. het Rietveld-Schröderhuis, de Van Nelle-fabriek, Sanatorium Zonnestraal en nog negen andere Nederlandse gebouwen gekozen als een van de 1000 belangrijkste gebouwen van de 20e eeuw. De gemeente Heerlen heeft het gebouw aangekocht en gaat het voor 32 miljoen geschikt maken tot cultureel centrum. Heerlen krijgt daarmee haar ikoon terug, die het lang geleden was.

Het kan dus toch. Waar een wil is, is een weg. Maar je hebt daar moed en visie voor nodig. Net als bij het Glaspaleis zal de kleine voorhoede, die de kwaliteiten van het gebouw wel kennen en niet oppervlakkig oordelen, de onwetenheid en de arrogantie moeten bevechten. De Meerpaal was de ikoon van Dronten, de ziel is er nog. Nu de rest.

Volmar Delheij, Vitruvianum Heerlen.

Vitruvianum, Volmar Delheij, vitruv@heerlen.nlDe voorgestelde sloop van de Meerpaal is kenmerkend voor de huidige wegwerphouding t.o.v. onze gebouwde omgeving. Slopen en invullen met nietszeggende troep voor tien, twintig jaar is het devies. Het houdt de bouwindustrie wel lekker op gang, maar het is wel typisch poldermodel.

David Nieuwstad, D.G.A.Nieuwstad@bk.tudelft.nlals vervolg op acties voor het behoud van het gebouw van maaskant te tilburg, waar de academie voor architectuur en stedebouw is gehuisvest, en dat tevens met sloop wordt bedreigd, ondersteun ik deze actie van harte!!!

Liesbeth de Graaf, elham@cistron.nl

Olivier Hoogeveen,Volgens een kort bericht in De Volkskrant hebben de raadsfracties van VVD en CDA voorafgaand aan de raadsvergadering al ingestemd met sloop.
Zeker geen zin in een democratisch debat en blijkbaar al helemaal niet van plan om te luisteren naar argumenten voor behoud.

bot - botter - Dronten

piet vollaard, pietv@luna.nl

S. Bruining, sybren.bruining@consunet.nlAls een serieuze studie aangeeft dat sloop de enige optie is (wat ik niet kan geloven) dan moet het maar. Tot die tijd is het absurd om over sloop te praten.


peter hellebrand (architect), helle004@wxs.nlDe Meerpaal is geen mooi gebouw, maar is wel karakteristiek voor de tijdgeest uit Drontens korte historie. Er is heel veel mogelijk.
In mijn twintig jaar Dronten heb ik er al heel wat opmerkelijke dingen meegemaakt: cultuur in verschillende vormen en volkse bijeenkomsten. Het kan allemaal in De Meerpaal, zeker na de restauratie van tien jaar geleden. Grote volksmanifestaties, pop- en bluesconcerten, autoshows, congressen, schouwburgvoorstellingen, intieme voorstellingen in De Souffleur.
Het argument, geef Dronten terug aan het volk, zoals ik een CDA-er hoorde zeggen, is onzin. Huur voor vergaderingen een zaaltje in De Meerpaal en niet een kerkzaaltje of zeur niet wanneer dat goedkoper is.
Het Plan Van Eisen of hoe het ook heet, laat weinig ruimte voor de voorstanders van het behoud van De Meerpaal. Dan zou er te weinig ruimte zijn, en zo zitten we in een patstelling. Daar zou nog eens goed naar moeten worden gekeken.
De Meerpaal moet blijven! Wel met aanpassingen, en daar is ruimte voor. Amateur-producties moeten ook aan bod moeten komen, maar dat gebeurt al. De overdekte markt kan ook terug, en daarbij koffie drinken bij De Souffleur. Waar hebben we het over? Het gaat alleen om de kosten. maar dat is een subsidiekwestie. Die gaat ook gelden bij een nieuwe Meerpaal.
De grote tv-producties komen misschien niet terug, maar laten we niet de geschiedenis ingaan als cultuurvernietigers. Een slimme architect
zou toch een oplossing moeten kunnen vinden, die minder kost dan wat nu uitgetrokken wordt. En cultuur kost geld, wat je ook bedenkt. Of bouw een schouwburg elders in de gemeente. Dat kan nooit meer geld kosten dan nu overwogen wordt.
Cor Nijmeijer

cor nijmeijer, acorn@capitolonline.nlIk begrijp de reacties van de dames en heren architecten best wel. In principe zijn die tegen elke vorm van sloop als het gaat om stadsbepalende bouw.
Echter moet je ook afwegen of de baten en lasten in balans zijn. Dit is hier niet het geval. Er vinden te weinig activiteiten plaats in dit gebouw om het rendabel te maken. Het mooiste zou zijn om de buitenkant te laten staan en de binnenkant grondig te vernieuwen. Alleen de kosten die dat met zich meebrengt zijn exorbitant hoog. Ik heb daar persoonlijk geen extra geld voor over, zeker als het de 10% overschrijdt.
Zeker als je het centrum grondig wilt aanpakken zoals beschreven in het masterplan, is het voor de burger in Dronten (!) van belang dat er een gebouw komt wat aan hun verwachtingen kan voldoen. Bedenk dat het goed is voor de burger dat ook het uitgaansleven in Dronten gestimuleerd moet gaan worden door toepassing van (ver)nieuw(d)e gebouwen. Denk hierbij aan de Bioscoop en het Theater. Als Drontenaar ga ik regelmatig uit, maar niet in Dronten omdat daar niet te vinden is wat ik zoek. De accomodatie is verouderd net als de faciliteiten.
Het is beter als je door innovatie en vernieuwing mensen uit de regio gaat trekken omdat je als dorp iets te bieden hebt wat er in de regio nog niet is. Daarbij niet uit het oog verliezend dat je als bestuur moet luisteren naar de bevolking; ze zijn immers gekozen door die bevolking.
Wat mij betreft mag de gemeente tot sloop overgaan en op die plek een gebouw neerzetten die voldoet aan de eisen en de wensen van deze tijd.
Ik hoop dan ook dat Nora haar onbezonnen actie zal staken omdat dit niet ten goede komt aan de burger, maar slechts zal leiden tot vertraging van de uitvoering van dit project wat nog meer kosten met zich mee zal brengen die we als burger dan op moeten hoesten.
Hier is de bevolking van Dronten zeker niet bij gebaat.

Karel Rook

K.Rook, KRook@solcon.nlDe Meerpaal kicks ass.

Kees Gajentaan, xino@luna.nlNiet alles wat een afspiegeling is van een bepaalde tijd of cultuur moet per definitie worden bewaard. Nederland is geen museum; bovendien hebben we daar de ruimte niet voor! Daarnaast is er nauwelijks sprake van enige objectiviteit t.a.v. niet slopen van die Meerpaal. Dronten krijgt straks een mooi?, in ieder geval nieuw winkelcentrum; het lijkt mij afschuwelijk als daar zo'n uitvaartcentrum-achting gedrocht blijft tussenstaan. Daarnaast is het vooralsnog onmogelijk de Meerpaal rendabel te exploiteren. Niet in de laatste plaats wil ik nog vermelden dat voor insiders en belangstellen de naam van de architect wellicht bekend is, maar voor de gemiddelde Nederlander/Drontenaar dit zeker niet het geval is. Cultureel erfgoed? Deze erfenis laat ik liever aan me voorbijgaan. Slopen dit geldverslindende monstrum en zet er iets van deze tijd neer wat wel aan de behoefte van De Drontenaar voldoet!

Rob Evers

Rob Evers, Rob.Evers@abnamro

peter molog, molog-vos@wxs.nlBeste mevrouw, het kan wel dat uw vader het gebouw heeft ontworpen en ik begrijp vanuit die achtergrond dat u het gebouw wilt behouden. Maar u komt het gebouw nooit tegen, als bewoner van Dronten kom ik het dagelijks tegen en ik vind de Meerpaal een soort fabriekshal die niet in een dorpscentrum thuis hoort, maar op een industrieterrein. Ik ben blij dat het lelijke bakbeest wordt verwijderd. Vriendelijke groet.

T. van Gelder, T.van.gelder@Groenhorstcollege.nlNaar mijn mening moet de Meerpaal behouden blijven.

W.G. van der Weiden, weiden@naturalis.nnm.nlEen beetje bedroefd word ik van de loop die de hele discussie rond de Meerpaal aan het nemen is. Ik begrijp maar al te goed dat Nora van Klingeren opkomt voor het behoud van een schepping van haar vader. Dat siert haar. Maar waar zij vooral opkomt voor de ideeën en idealen die er aan ten grondslag lagen, bespeur ik bij de meeste tegenstanders van sloop het steeds maar weer terugkerende idee dat architectonische kunstwerken tot aan het eind der tijden onaantastbaar dienen te blijven. Nieuwe tijden, nieuwe ideeën en daarmee ook nieuwe vormen. Als door wat voor omstandigheden dan ook een waardevol gebouw niet meer te handhaven is, kan men daarom treuren en zich verzetten. Maar daarna gaat het erom met volle kracht te werken aan het opnieuw tastbaar en zichtbaar maken van de idealen van deze tijd. Als de tegenstanders van sloop (te oordelen aan hun e-mail-adressen vooral afkomstig uit de bouwwereld) hun werk goed doen, zouden zij deze discussie niet aangrijpen om een wat puberale verzetshouding aan te nemen. Wie o wie geeft aan hoe het wel verder zou kunnen onder behoud van de Meerpaal, binnen de grenzen die een democratisch gekozen orgaan wenst te hanteren? Ik heb tot nu toe geen inspirerend idee gelezen. Wie o wie is bereid om aan de kaak te stellen wat er nu wordt voorgesteld? Is er in het nieuwe masterplan sprake van een moderner meesterwerk? Deugt dat niet? en waarom dan niet? Of leven er niet zoveel ideeën in de Nederlandse architectenbeweging meer als in de tijd waarin Van Klingeren de Meerpaal tekende? Dat laatste geloof ik niet, te oordelen naar wat er in de laatste jaren voor moois is gerealiseerd in Nederland.

Johan de Koster, johan.dekoster@rnw.nlEen architect een geestelijke vader
een afgod maken jullie van deze gebouwen.

Voor een geestelijke vader en voor behoud van je ziel moet je ergens anders zijn.
Ik lees in de bijbel zoek geborgenheid voor je ziel en hang niet aan de wereld.
Wat baad het als de meerpaal blijft staan en je geen andere God hebt.

H.W.van der Sluys,Lief Dronten,

Een stad zonder verleden heeft geen toekomst.
Heb jezelf lief - koester dit huis van de spelende mens.

New Babylon Manifestatie 2000, newbabylon@bk.tudelft.nlx

,niet verminken, niet slopen.
v Klingeren is cultuurgoed

mike janga, mike_janga@compuserve.comIn een week tijd 'no cure, no pay' een overtuigend concept; voor de gemeente een kans voor behoud van de Meerpaal, voor mij een kans.

Anne Marie van Nieuwstadt, mo.architecten@wxs.nlLaten we in vredesnaam zorgvuldig omgaan met ons culturele en architectonische erfgoed! Sloop is onherroepelijk en mag alleen als er echt niets anders meer mogelijk is.

Emmie Vos, evos@nai.nlDe Meerpaal moet blijven bestaan!! Het liefst natuurlijk zonder treurige gordijnen.
Gezien de aandacht die op dit ogenblik wordt besteed aan de naoorlogse architectuur, is het ondenkbaar dat een gebouw als de Meerpaal wordt gesloopt! Een gebouw als de Meerpaal geeft een fantastisch tijdsbeeld van die periode.

lonneke bakkeren, lbakkere@nai.nlIn 1997 heeft HBG Vastgoed [toen nog opererend onder de naam Mabon] in het kader van het Masterplan voor het centrum Dronten aangegeven dat De Meerpaal op een eenvoudige wijze nieuw leven is in te blazen. De functie van De Meerpaal in het nieuwe centrum van Dronten is in feite een eigentijdse vertaling van het originele concept. Het is een ontmoetingsplaats voor centrumbezoekers. Het gebouw staat als een 'magische glazen doos' aan De Rede: het plein van Dronten. Doordat ook de winkelstraten uitkomen op het gebouw, wordt iedere centrumbezoeker geconfronteerd met het markante gebouw.

Ondanks dat de gemeente heeft gekozen voor een andere visie op het centrum van Dronten, zijn er nog voldoende overlevingskansen voor de glazen loods in Dronten.


J. Zimmer, jzimmer@hbg-bvg.nlNaar mijn mening is uw (begrijpelijke) reactie gebaseerd op uw persoonlijke betrokkenheid bij het ontwerp en de architect.
Een belangrijke factor om iets wel of niet in stand te houden dient de gebruikswaarde te zijn. Cultureel erfgoed is een wijds begrip en is mede afhankelijk van wat de maatschappij daar financieel voor over heeft.
De meerpaal is vooralsnog een gebruiksobject en geen museum wat de burgerij van Dronten(mijn woonplaats) harder nodig heeft dan een museum zonder (beperkte) gebruikswaarde.


N. van Spronsen, spronsen@solcon.nlOngelofelijk visionair gebouw, verassend vooruitloper van veel hedendaagse (congestie-)architectuur, wellicht (en voorlopig?) het enige gerealiseerde voorbeeld van Constants "Nieuw Babylon".
Absoluut niet voorstelbaar dat aan sloop gedacht kan worden!


dr. ir. Luca Bertolini, l.bertolini@geog.uu.nl

J. Jessurun,

Neil van der Linden,we kunnen de Meerpaal beter gebruiken voor architectuurtentoonstellingen van gebouwen die wel afgebroken hadden moeten worden (misschien is het dan zelfs nodig om er nog wat kopiëen van te maken).

Lars Spuybroek, nox@luna.nlIn Emmeloord is de sloop van bejaardencentrum "de Golfslag" met succes tegengehouden dmv een uitspraak van de rechter.
Bestaat er niet zoiets als 'geestelijk eigendom' zoals bijv in de muziekwereld

P. Timmerman, pbt@wxs.nlVooruitgang moet je niet tegen houden met emoties.
Met een nieuwe Meerpaal krijgt cultuur meer kans.
Helaas is de prijs om het oude te behouden soms te hoog.


E.Borghouts, erikborghouts@hotmail.comIn alle reacties die ik gelezen heb valt mij één ding op:
Heel erg veel architecten en daarmee gelijkgestemden. Wat helaas ontbreekt is de vraag: Is dit gebouw functioneel en nog rendabel genoeg om financieel onderhouden te worden? Voldoet het in deze tijd aan datgene waar de burgers van Dronten behoefte aan hebben? Dronten groeit en krijgt veel 'vers bloed'. Als het de bedoeling is om van Dronten een 'stoffig' dorp te maken en te houden slaag je daar goed in om alles vooral te laten zoals het is.
Dronten moet bruisen! Er is al zo weinig te beleven in Dronten. Laat je niet tegenhouden door persoonlijke emoties maar durf eens wat nieuws te scheppen.
De burger vraagt om een stuk frisheid en vernieuwing! Slopen dus!

Bram van der Klis, aklis@proface.nlOpvallend staaltje emotionaliteit.
Wat nou cultuur en architectonische waarde. Als gymzaal misschien. Alles is erg gedateerd en voldoet niet aan deze tijd.
We zitten als Drontenaren te wachten op een gebouw waar je wat aan hebt, zonder een enorme evenementenzaal die 'wel vier keer per jaar' wordt verhuurd.
Als je eigen huis niet meer voldoet ga je over tot verbouw of afbraak en bouw je op de vrijgekomen grond iets van deze tijd!
Geef de Drontenaren daar waar ze recht op hebben: een bruikbaar gebouw ipv een geldverslindende, onrendabele blokkendoos!!!
Dat je door zo'n emotionele actie de burger zijn rechten onthoudt komt blijkbaar bij niemand op.
Prachtig ook dat medeleven van voornamelijk NIET Drontenaren.
Gun ons iets moois en functioneels.
Iets waar alle inwoners van Dronten wat aan hebben!

Een verontruste Drontenaar.

P.Doedos, P.Doedos@icu.nlWij wonen nu bijna 12 jaar in Dronten, maar aan het gebouw de Meerpaal zullen wij nooit wennen. Wham, ineens staat daar een gigantisch zwart monster voor je neus. Met alle respect, maar niet alles wat door een architect is ontworpen is per definitie mooi en dus de moeite waard om bewaard te blijven.


J.C. Antonides, antonid2@gironet.nla)Het ontstaan van het gebouw:
De opdrachtgever van destijds was de Rijksdienst IJsselmeerpolders; enkele verlichte geesten aldaar vonden dat Dronten destijds een "gemeenschapscentrum" moest hebben. Het gebouw is eigenlijk door niemand als zodanig geaccepteerd. De dorpsgemeenschap als zodanig is er nooit aan toegekomen. Het ontwerp was in die tijd gewaagd in had een multifunctionele opzet, met één belangrijke beperking: activiteiten moesten elkaar kunnen verdragen als ze tegelijkertijd werden gehouden. Bij de bevolking waren vooral de markt en de sportactiviteiten populair. Deze activiteiten zijn daar nu grotendeels verdwenen. Als congreshal is het ook niet geslaagd omdat de bereikbaarheid beperkt is en er een hotelaccommodatie ontbreekt.
HET ONTWERP:
Het is en blijft een uniek gebouw waarvan de architectonische waarde door de gemeenteraad niet wordt erkend. Het ontwerp is dan ook al een aantal keren "verkracht". Maar dit is niet onherstelbaar. De Meerpaal zou weer "vrijgemaakt" kunnen worden en alle aanbouwsels en inbouwsels weggehaald.
NIEUWE ECONOMISCHE BESTEMMING:
Gezocht kan worden naar een nieuwe bestemming, bijvoorbeeld door het bij het nieuw te bouwen winkelcentrum te betrekken. Misschien kan de HEMA-vestiging en voor een deel in onder gebracht worden en de markt bijvoorbeeld
Kortom: handhaaf het gebouw en vindt een nieuwe aangepaste bestemming.
DE HUIDIGE PLEK van de Meerpaal lijkt nu minder geschikt voor een Multifunktioneel Centrum zoals het College van B&W dit beoogt.
Het zal veel beter zijn om een nieuw centrum te bouwen aan de haven of misschien nog beter vlak bij het nieuw te bouwen NS-station. De gemeente beschikt daar over ruime goedkope grond (oude gemeentehuis en barakkenkamp) en het zal daar beter aansluiten op de infrastructuur.
TEN SLOTTE:
Dronten mist architectuur van allure; de Meerpaal is er het enigste gebouw wat daar nog een beetje aan tegemoet komt.
Daarom moet het zoveel mogelijk in oude luister worden hersteld en zijn functie hervinden.
PHO

peter oosterhuis, peter@hgn.xs4allIk heb voor de gemeente onderzoek gedaan naar de toekomst van de theaterfunctie in De Meerpaal. Die is er niet. De ideeen van waaruit De Meerpaal is gebouwd zijn achterhaald.
LA Group heeft hetzelfde gezegd over de congresfunctie. Als theater- en congrescentrum was en is het gebouw dus ongeschikt. Tegelijk is het in zijn oorspronkelijke staat een bijzonder gebouw. Als je er echt niks in weet te verzinnen, moet het plat, maar het loont de moeite er op zijn minst een zitting met een aantal creatieve geesten aan te wijden. Een Spiegelpaleis, een discotheek, een zwembad, een reuzenaquarium, er moet toch iets te verzinnen zijn dat recht doet aan de doorzichtigheid van het gebouw en tevens exploitabel is. Ik pleit ervoor het gebouw die kans nog te geven.

Hans Onno van den Berg, Cenario, Amsterd, cenario@xs4all.nlNiet alleen als inwoner van Dronten maar ook als iemand die ziet dat alles wat waarde heeft wordt verruild voor vluchtige dingen vind ik dat de Meerpaal moet blijven bestaan en weer terug moet worden gegeven aan de burgerij

Ir M. Drok, drm@cah.nlEen klein beetje historie in onze jonge gemeente moet toch niet verloren gaan vanwege mogelijk financieel voordeel.Juist de combinatie van oudere met nieuwe elementen kan een stadshart levendig maken. Moet Dronten dan altijd dat saaie dorp blijven zoals de jeugd dat nu ervaart- en dus vervolgens wegtrekt uit Flevoland.

Anneke Drok v.d. Molen, drm@cah.nlAls inwoner van Dronten (sinds 1974) heb ik toch gemengde gevoelens bij het gebouw "De Meerpaal" .....
Toen de Meerpaal gebouwd werd was de idealistische bewoording van de gemeente "de Meerpaal is een gebouw van en voor de Drontenaren. Het is een dorpshuis waarin alles mogelijk moet zijn en kunnen". !!!!
Wat is hier van terecht gekomen in de loop van de jaren ????
Wij hebben een unieke overdekte markt gehad en verloren.....(kosten besparing !! of ???)We hebben een gebouw staan waar alle verenigingen gebruik van kunnen en mogen maken (als de kas het toe laat en je torenhoge tarieven wilt en kunt betalen) We hebben een gebouw waarin alles mogelijk is van tentoonstelling tot dealermeeting enz. (waarvoor wij als inwoners de ozb voor op tafel leggen). We hebben een uniek, bekend, beroemd en nu ook een niet meer functioneel gebouw (volgens de gemeente bestuurders). WIJ (de inwoners van Dronten, de janmodaals, de gewone man, het belasting betalende publiek, de BURGERS) moesten overal voor betalen als we er in wilden.
Wij worden nu weer opgezadeld met de rekening en de tekorten....
Als Drontenaar heb ik eingelijk weinig binding aan het gebouw en heb ik er ook wel eens meer last dan gemak van gehad, maar dat neem je op de koop toe. In andere steden vind je wat en hier laat je wat, daar is mee te leven.
Waar ik niet mee kan leven is dat een markant en voor velen een bijzonder gebouw van de aardboden moet verdwijnen, zonder dat je er wat aan doen kunt.....
MAAR er komt wel weer een nieuw gebouw hoor.........zal wel weer 'Meerpaal' gaan heten, want dat hoort bij Dronten, net als een zwalkend en incompetabel bestuur bij Dronten blijkt te horen.
WANNEER KRIJGEN WIJ IN DRONTEN WAT ONS TOEKOMT ??????????
Een gemeentelijk apparaat wat doet wat het moet doen....?? BESTUREN...!!!
Een gemeentebestuur wat opkomt voor hun burgers die hen hebben gekozen..!!!
Gemeentebestuurders die luisteren naar hun achterban en niet alleen ja knikkers maar doeners..!!
Bestuurders die niet hun eigen mening belangrijk vinden maar de mening van anderen verdedigen..(ook als deze tegen hun eigen mening indruist maar wijselijk het belang van de burger dient)...!!
Als de Meerpaal moet verdwijnen heb ik een tip voor de gemeente Dronten...
Deze is GRATIS..... verkoop het gebouw steen voor steen aan belangstellenden en sla de rest op in de kelder van het gemeente huis, wordt deze ook nog eens nuttig gebruikt.

En toch woon ik met veel plezier in DRONTEN omdat we er zelf wat van hebben kunnen maken.........ja toch..

Jan Bentink

Jan Bentink, Dronten, bentink@hotmail.comWaarom? Als geboren en getogen Drontense vraag ik me steeds vaker af wat de bedoeling is van Dronten en waar het heen moet. Het lijkt erop dat overal waar een boom staat er bij voorbaat al gedacht wordt hoe deze vervangen kan worden door huizen etc. Okee dan hebben we Steenbergen, absoluut niet geschikt om in het centrum te behouden in die hoedanigheid, dus weg!? Dan de Ludgeruskerk ook dit stukje historie moest weg?! En dan nu ook de Meerpaal? Ieder dorp heeft een historie nodig, dus ook Dronten. Wat een ieder ook vindt van de Meerpaal het is en blijft het gezicht van Dronten bepalen! Er zullen uiteraard aanpassingen nodig zijn om de Meerpaal financieel aantrekkelijker te maken, maar denk eens aan de beurzen en evenementen, die ik overigens persoonlijk overigens met regelmaat organiseer in de Meerpaal.
Kortom, handen af van een stukje historie van Dronten. Handen af van de Meerpaal!

Arnold en Trudy Stoker, rambo.stoker@wxs.nlEr wordt altijd een hoop ophef gemaakt als er een oud boerderijtje geloopt moet worden of een ander gebouw dat ouder is dan de huidige nog levende generatie. Als men in vorige eeuwen ook zo had gedacht als men nu doet, zou er helemaal geen bouwkundige geschiedenis bestaan.

Ton Swan, tsw90@Hotmail.comIk vind: de Meerpaal moet blijven !

Rob van Leeuwen, rvl@cistron.nlik ben tegen sloop!

Jacqueline Tellinga, jtelling@nai.nldenkend aan de belvedere-nota: de meerpaal als inspirerend voorbeeld voor een nieuw polder-regionalisme?
verder is er geen enkele reden voor randstedelijke arrogantie tegenocver vermeend bestuurlijk provincialisme: van klingeren kreeg toch maar zijn kans in dronten, zoals blom in hengelo zijn kasbah kon bouwen. beiden kwamen in de randstad niet tot nauwelijks aan de bak.
constructief overleg en wat mij betreft graag een oplossing zoals gekozen voor de recente kasbah-renovatie: laat een aantal jonge architectenbureaus hun idee geven over renovatie en nieuwe programmatische invulling vanuit respect voor de oorspronkelijke idee.


jean-paul baeten, jbaeten@nai.nl"Laat de ballonnen maar vallen, maar de Meerpaal niet!": Dit markante gebouw verdient het veilig te worden gesteld voor het nageslacht.

martijn vos, mvos@nai.nlZoek passende herbestemming
Neem de restauratie cq herbestemming van Zwaardstraat 16 in Den Haag als voorbeeld. Deze voormalige Derde Ambachtschool van Duiker is een verzamelgebouw geworden voor creatief gebonde beroepen (er zitten nu diverse ontwerpers,architecten,tuinarchitecten, fotografen, bouwtechnische adviesbureau's e.d.). Succes met de actie.

met vriendelijke groeten,
Peter Zuure
HTV-Bouwtechniek bv
Zwaardstraat 16
Den Haag 070-4169870Peter Zuure, architect b.i., zuure@hotmail.com
Samen met 't Karregat een gebouwd monument vanuit interessante ideeën en veronderstellingen. Idealistisch? Nou en...so what!

Gertjan Nijhoff, g.nijhoff@bk.tudelft.nlA building I simply love to hate. Make my day, poten af van die Paal.

Martin van Schaik, m.c.j.s.a.vanschaik@bk.tudelft.nlHoewel ik niet bekend ben met het gebouw van Van Klingeren,
lijkt het me vreemd om dat kleine beetje (Architectuur)geschiedenis dat
Almere rijk is, tegen de vlakte te helpen.

Almere zou toch beter moeten weten en iets kunnen leren van al die
stukken historisch Nederland die in de jaren '60 naar de vernieling zijn
geholpen onder het mom van vooruitgang.


Guido de Bruijn, guido@gimmie.tudelft.nlDRONTEN DUS !Guido de Bruijn, guido@gimmie.tudelft.nl

wim klaassen, wim.klaassen.architect@wxs.nlHet staat als een paal boven water,
De MEERPAAL moet blijven

P.J. Sikkens, beesik@planet.nlniet slopen, die Meerpaal. Om argumenten te vinden tegen sloop valt ook te denken aan de situatie zonder Meerpaal in Dronten. Wat eens het hart was van dit pioniersdorp verdwijnt. Aan de Meerpaal is tot in de jaren '80 verbouwd en geschaafd, teneinde het moeilijk bruikbare conceptuele gebouw volop te kunnen exploiteren. Daarmee heeft de gemeenschap Dronten het gebouw toegeeigend. Mijn mening is: sloop het gebouw niet, vanwege de waarde die het in de geschiedenis van het dorp, ene eveneens in de architectuur vertegenweoordigt (zie andere reacties). Maar even belangrijk is wat de mening van de bevolking van Dronten is. Waar is de tegenstand uit de bevolking? Wie organiseert die?

Enno Zuidema, ezstedebouw@posthoorn.nl

J. Heester,Niet alleen als architectuur moet de Meerpaal behouden blijven maar ook als markantpunt in het eerste dorp (Dronten) in Oostelijk Flevoland.
Als constructeur is de Meerpaal ook intresant.

Succes

K.L.Cocheret de la Morinière, cocheret@flevonet.nlNiet alleen als architectuur moet de Meerpaal behouden blijven maar ook als markant punt in het eerste dorp (Dronten) in Oostelijk Flevoland.
Als constructeur is de Meerpaal ook intresant.

Succes

K.L.Cocheret de la Morinière, cocheret@flevonet.nlIk verwijs naar de commissie c.q. raadsvergadering van december 1998. Standpunten van politieke partijen!

Uiteraard is een goede afweging in deze zaak essentieel! Gedegen onderzoek en belangenafweging is noodzakelijk.Cijfers en feiten spreken voor zich.
Wie dient te beslissen over de Meerpaal?
Naar mijn mening de burgers van Dronten!
Rob v.d.Berg
D66 DRONTEN

Voorstel wordt behandeld in de commissievergadering op 12 juli a.s.
De Raad beslist!

R.v.d.Berg, vdBerg2@hotmail.comIk vertelde mijn dochter dat de gemeente De Meerpaal wil slopen. 'Dat zou ik heel erg vinden,' was haar reactie. 'De Meerpaal past bij het beeld dat ik van ons dorp heb.'
De oude foto´s geven aan dat De Meerpaal een prachtig gebouw was, maar we hebben het niet de ruimte gegeven die het nodig heeft. Er is tegenaan gebouwd en het transparante karakter is weg.
De vraag is natuurlijk of we terug moeten naar het oude (is het gebouw dan wel functioneel genoeg) of opnieuw aanpassen. We zouden De Meerpaal een poosje moeten wegzetten om er nog eens over na te denken, zoals Kas Oosterhuis schrijft.
De inwoners van Dronten zouden moeten kunnen beslissen na een gedegen afweging, ook van de financiele consequenties. Nieuwbouw of een weloverwogen aanpassing?
Volgens mij moet dat laatste mogelijk zijn. zodat we een monument in stand houden, dat aan de huidige wensen en eisen voldoet. En als er tot sloop wordt besloten dan moeten alle mogelijkheden goed afgewogen zijn.
Olga Nijmeijer

Olga Nijmeijer, Dronten, p/a acorn@capitolonline.nlsucces ermee. Ik vind dat hij moet blijven staan!!!

jeheinis,Geachte heren van het gemeentebestuur van Dronten,

De Meerpaal moet blijven!

Michiel Kruidenier, mkruiden@nai.nlDe Meerpaal moet niet alleen blijven, het gebouw moet ook in "oude glorie" worden hersteld!!

Martien de Vletter, mvletter@nai.nli am in support NOT of demolishing De Meerpal but of its careful preservation.

robert barnhill
architecture and urban theory
tu delft

robert barnhill, r.barnhil@nai.nlIs het poldermodel net in de hele wereld geaccepteerd, krijg je dit...

Behoudt de poldermodel!
Behoudt het poldergevoel!
Behoudt de Meerpaal!

Just Schimmelpenninck, just@p-soft.deNiet slopen, het gebouw is een 'meerpaal' van de Nederlandse Architectuurgeschiedenis!!

Ellen Smit,Geachte redactie,

Wij als oudere drontenaren zijn van mening dat u niet geheel van deze tijd bent want de Meerpaal is al jaren een geld verslindend niet cultureel gebouw.
Laat staan een toegankrlijk ding.

Wij zijn dan ook van mening dat de sloop niet mag worden uitgesteld!

Wij willen een multie functioneel centrum.

Dank u.

mvgr.K.Ch. Vinke en Meijer, Piet1.meijer@wxs.nlEen van de weinige interessante gebouwen in Dronten en dan ook nog van historische waarde.....laten staan dus.

Martin Fredriks, martin_fredriks@ibm.netOp hetzelfde moment dat De Meerpaal werd geopend, zongen The Mothers Of Invention op hun LP "WE'RE IN IT FOR THE MONEY" al een toekomstig gemeentebestuur toe:

What's the ugliest
Part of your body?
Some say your nose
Some say your toes
But I think it's
YOUR MIND

ABSOLUTELY FREE

Unbind your mind
There is no time
To lick your stamps
And paste them in
DISCORPORATE
And we will begin
Diamonds on velvets on goldens on vixen
On comet & cupid on donner & blitzen
On up & away & afar & a go-go
Escape from the weight of your corporate logo!

Ben van Dijk, bvdijk@euronet.nliets van waarde moet blijven: geschiedenis begint ieder dag

Eduard Böhtlingk, bohtlingk@archined.nlBezint eer ge begint (met slopen).
Gezien het unieke karakter van het gebouw en de naamsbekendheid in Nederland moet er alles aan gedaan worden om dit bebouw te behouden.
Daarbij is wellicht een bijdrage van de gemeente aan de dekking van het expliotatietekort in de komende jaren op lange termijn een goede investering.

Bram Kranenburg, Bram.Kranenburg@AM.RGD.minvrom.nlAl jaren dacht ik als enige hier in Dronten het belang in te zien van het behoud van de Meerpaal van F. van Klingeren. Ik dacht hierin alleen te staan, maar wat een geluk dat er meerdere personen zijn!

Ik ben laatste-jaars architectuurstudent van TU-Delft, en in die hoedanigheid ben ik zeer geinteresseerd in het gebouw de Meerpaal. De achtergronden achter het ontwerp, maar ook het idee van een overdekte plaats voor de mensen van het dorp spreken mij zeer aan. Echter de directie van de Meerpaal en de gemeente zijn dusdanig achterlijk, dat ze niet in staat zijn om deze meerwaarde in te zien. Daarnaast is de Meerpaal een dusdanig markante verschijning, dat dit gewoon een beeld van Dronten is. Het verwijderen van dit gebouw is het zelfde als een hart uitrukken!

Volgens mij moet de gemeente Dronten nog een hoop leren over de meerwaarde die goede gebouwen voor een gemeenschap opleveren! Gebruik het gebouw zoals het bedoeld is, dan komt alles goed.

Met vriendelijke groet,

Henk de Jager
Laatste jaars architectuurstudent
Inwoner van Dronten!

Henk de Jager, h.dejager@solcon.nlwij wonen hier sinds 1965 en hebben de bouw meegemaakt. De markt in de hal en later, na de verbouwing, de evenementenhal en theater.
Wij zijn er na de laatste verbouwing, alleen bij grote gebeurtenissen geweest. Het is jammer dat dit gebouw geheel wordt gesloopt. Een mogelijkheid zou zijn dat het uiterlijk aanzien behouden bleef en eventueel in dezelfde trant bijgebouwd werd voor andere functies, zoals door b&w is voorgesteld.

j. de munnik, "JdeMunnik"[113422,237]Door uw uiteenzettingen, die ik ook heb gelezen in de plaatselijke bladen, heb ik als leek pas goed begrepen hoe de vork in de steel zit. Nu is mijn conclusie ook: laat de Meerpaal behouden blijven. Ik kwam er voor mijn verhuizing naar Dronten al b.v. naar "een van de acht" van de AVRO met Mies Bouman. Ook heb ik een groots opgezet jeugduitwisselingsprogramma bijgewoond. Ik hoop dat het niet wordt afgebroken.

L.A. Valkenburg, valkenburg@gironet.nlop plein voor meerpaal at ik mijn eerste softijsje

jeroen huijsinga, huijsing@xs4all.nl
"live vanuit de Meerpaal in Dronten" een stukje jeugdsentiment !

Moet behouden blijven.
Succes Nora.


Paul Reijman, paul.reijman@dzw.rgd.minvrom.nlDon't Deleate Ding van Dronten

Wim Jansen, wim.jansen@dhb.rgd.minvrom.nlHou de Meerpaal overend!!!!!!!

Ron van den Boom, ronvandenboom@hotmail.comHeb hier mijn MTS-tage gelopen met de verbouwing, dus behoud dat ding!!!

Bas Kwaaitaal, archiware@wxs.nlDe Meerpaal moet aangemeerd blijven zoals hij binnen is komen varen..

Menno Mekes, m.mekes@wxs.nlAls 12 jarige in 1968, nog niet bewust van architectuur, naar een manifestatie in de Meerpaal, werd ik toen al gegrepen door de opmerkelijke verschij-ning van de Meerpaal.
Dit als positieve tegenstelling tot wat er in die tijd gebruikelijk was.
Dit bijzondere gebouw dient in oorspronkelijke stijl te worden teruggebracht en het moet uiteraard in stand blijven.

Henri P.J. Franken, h.p.j.franken@fd.agro.nlEerst is bij de verbouwing al een
stuk van het unieke karakter verloren
gegaan, (wat herstelbaar is). Nu
hebben deze architotinische polder
cultuurbarbaren ook nog eens het
ongeloofelijke idee een van het weinige maar enorme waardevolle en vele malen onderscheiden unieke gebouw finaal om zeep te helpen.
dit pleit niet voor het verstand en de smaak van dit gemeentebestuur. wij wensen de bevolking van Dronte sterkte met zo een bestuur. Stop
dit stomme optreden.

Martin en Marijke Fijneman, qrsnlbv@wxs.nlAls ik aan Dronten denk, dan denk ik aan de Meerpaal. De consequenties van het weghalen hiervan is dat Dronten weer een stukje minder prominent aanwezig is op de landkaart. Of moet het voor B&W zo zijn dat: Dronten,......Dronten,.......Oh Dronten, dat is toch die stad waar de meerpaal ooit eens stond.


Xavier van den Thillart, Xavier.VanDenThillart@DZW.RGD.minvrom.nlAls ik aan Rotterdam denk, denk ik aan de euromast, bij Parijs de eiffeltoren, bij new york aan het vrijheidsbeeld, en bij Dronten aan de Meerpaal. Moet ik nog meer zeggen ?

Cees Kes, Cees.Kes@DZW.RGD.minvrom.nlOh... staat de Meerpaal in Dronten?
Toch jammer voor Dronten dat de Meerpaal weggaat.

Gerard Koffeman, Gerardkoffeman@Yahoo.comSucces!

Thijs van Hees, heesv_tl@euronet.nl

ir. Arnold Homan, ahhoman@yahoo.comEen letterlijk en figuurlijk schoolvoorbeeld van hedendaagse architectuur moet ook voor komende generaties behouden blijven.
We slopen toch ook het Paleis op de Dam niet.

Ton Duffels, Ton.Duffels@dhb.rgd.minvrom.nlNatuurlijk moet de Meerpaal blijven!

Nancy Cocu, ruwiel@gironet.nlOostelijk Flevoland zou een voorbeeld zijn van een nieuwe manier van inrichten en wonen.
Dat gold ook voor haar gebouwen met de Meerpaal als voorbeeld.
We laten die polder toch niet terug aan de natuur, dus moeten we uitgesproken voorbeelden ook laten staan.

T. Duffels, tduffels@dds.nlDe meerpaal is goed

Wouter Thijssen, newtec@globalxs.nlDe gemeenteraad kan alleen instemmen met sloop als andere opties voor het voortbestaan van dit in vele opzichten markant gebouw onhaalbaar zijn.
Slopen zonder eerst intensief naar de (her)gebruiksmogelijkheden en toekomstwaarden van het bestaande gebouw te kijken, is verspillen.Hans Cox, hans.cox@dhb.rgd.minvrom.nlGeen visie, wel dadendrang. Weer een stukje Nederland kapot ...

Hans van der Velden, hhvelden@xs4all.nlDe meerpaal is toch een begrip uit de geschiedenis vna de Nederlandse televisie. Daarnaast is het in Nederland een van de eerste van dit rype gebouwen.

Niet afbreken dus

Louk heijnders, E-mail: Louk.Heijnders@dhB.rgd.minvrom.nterugbrengen in oude staat en bewaren maar

Menno van der Woude, mellow@luna.nlDe Meerpaal moet behouden blijven voor Flevoland. De Meerpaal moet gezien worden als een ikoon van het Flevolands cultureel leven. Immers hier werd de filosofie van het nieuwe land, van de ontmoeting van haar bewoners met de cultuur onder het stedelijk dak vormgegeven. Laat ook dit munument van cultureel pionierschap niet ten prooi vallen van de wegwerpmaatschappij. Ik hoop dat Flevoland nog enigzins besef heeft van haar culturele wortels en geschiedenis en zich niet verslingert aan een goedkoop ontwikkelingsproject of een doorsnee winkelcentrum op deze plek. Dit kan en mag nooit gebeuren.
Volhouden dus!
Wim Fielmich (voormalig stadsarchitect te Lelystad)

Wim Fielmich , w.fielmich@tip.nlDe Meerpaal is een briljant en slim gebouw, radicaal en nog steeds actueel. Het bewijs dat overmaat de bestegarantie voor flexibiliteit is,geleverd door een architect die vond dat het budget eigenlijk nog te hoog was.
Het kan niet anders of de uitzendingen van Stuif-es-in en Zeskamp hebben de huidige (televisie)generatie jonge architecten onbewust beinvloed.
Je moet mijns inziens niet overdrijven met het ten koste van alles behouden van leuke gebouwen, maar als je gaat slopen, dan moet de noodzaak wel eerst aangetoond worden.
Zover is het nog lang niet. Integendeel De Meerpaal kan volgens mij - met een slimme architect - veel meer programma aan, dan menig ambtenaar durft te dromen.
Afblijven dus!


piet vollaard, pietv@luna.nlaldo dood, piet blom dood,
structuralisme dood......,
de meerpaal ook dood?

laat een vernuftige jonge architect uitzoeken hoe deze erfenis van het humanistische bouwen in nederland kan worden gered.

bij een raadsbesluit tot sloop stel ik voor dat archined het gebouw in een 'virtuele hemel' voor gebouwen opneemt.
dit gebouw hoort in zo'n hemel thuis.

kees van der hoeven - architectenwerk, kavander@xs4all.nlDe meerpaal is een van de belangrijkste 'beelden' van het oude polder-optimisme.

Siem Goede, Amsterdam, goede@xs4all.nlHet is verbazend hoeveel er nu al bij relatief jonge gebouwen moet worden bij- of weggedacht om een indruk te kunnen krijgen van wat ooit was.
Inmiddels dreigt de situatie te ontstaan dat zelfs de gebouwen zélf teruggedacht moeten worden. Kijk goed naar de Meerpaal... of de Euromast... of...
Ze zijn zo verdwenen.

Ad van der Kouwe, manifest@wxs.nlVoorstel aan gemeente Dronten: Meerpaal goed opruimen, schoonmaken en dan sluiten, 10 jaar lang niets doen, en dan nog een keer goed kijken.

kas oosterhuis, oosterhuis@oosterhuis.nl