In Almere Oosterwold is er veel vrijheid om je eigen droomhuis te bouwen in het groen. Maar dan moet je wel alles zelf regelen. Er is bijvoorbeeld geen riolering en om bij je huis te komen leg je samen met de buren een weg aan. Dat trekt mensen aan die van het buitenleven én van een uitdaging houden, met hulp van hun architect. Voor architectenbureau Open Kaart, dat gespecialiseerd is in co-creatie, was dit een interessant uitgangspunt om samen met de bewoners een ontwerp op maat te maken. In de houten woning met expressieve constructie staat het buitenleven centraal.
Een vrijstaande woning voor de prijs van een rijtjeshuis. Dat is de droom van veel zelfbouwers in Oosterwold. Tot voor kort kende het gebied de laagste grondprijs van Nederland, met veel vrijheid én eigen verantwoordelijk. Er worden geen kavels uitgegeven, maar bewoners plaatsen een stip op de kaart en trekken daar zelf hun erfgrens omheen. De belangrijkste voorwaarde is dat het kavel voor een groot deel uit stadslandbouw bestaat, zodat het gebied een landelijk karakter houdt. Ook het zuiveren van rioolwater op eigen terrein is kenmerkend.
Co-creatie
De opdrachtgevers kozen voor een plek langs de bosrand en gingen zelf aan de slag met het ontwerp. Ze kwamen op een L-vormige plattegrond met een oranje garagedeur. Toen ze dachten dat hun ontwerp niet meer beter kon, betrokken ze Open Kaart om mee te ontwerpen.
“Doordat de bewoners eerst zelf hebben ontworpen, wisten zij al goed wat ze wilden en ook tegen welke grenzen ze aanliepen.” vertelt Open Kaart. “Zo’n tekening helpt enorm om te kunnen bespreken wat ze belangrijk vinden en om het ‘waarom’ van bepaalde keuzes te achterhalen. Daar zijn wij vervolgens mee aan de slag gegaan en we wisten de opdrachtgevers toch nog te verrassen.”
Houtwonen
De opdrachtgevers wilden graag een huis dat niet alleen van hout is, maar er ook zo uitziet. In het uiteindelijke ontwerp geeft een expressieve draagconstructie ritme en karakter aan de woning. De eigenschappen van hout zijn daarbij optimaal ingezet. De spanten zijn zowel binnen als buiten zichtbaar en ook de houten verdiepingsvloer is in het zicht gelaten. Daardoor vormen interieur en exterieur een geheel.
In de woning, die georiënteerd is op de bosrand, staat het buitenleven centraal. Vanuit de verhoogde woonkamer is aan drie zijden zicht op de tuin en de omgeving. Na een dag werken in de tuin stap je via de bijkeuken onder de douche. Ook heeft het huis een grote schuur die aan de voor- en achterzijde te openen is. Met een slaapkamer op de begane grond is het huis ook op de toekomst voorbereid. Dankzij zonnepanelen, een warmtepomp en een helofytenfilter zijn de bewoners grotendeels zelfvoorzienend.
Volgens de architecten is dit proces exemplarisch voor hoe zij ook bij grotere projecten samenwerken met gebruikers. “Je ziet op deze kleine schaal hoe de bewoner aan het roer staat en tegelijkertijd de meerwaarde van de architect heel duidelijk wordt.” De bewoners geven aan dat zij zich snel thuis voelden in het huis, omdat ze over alle onderdelen hebben meegedacht.