Hoog boven het water van het IJ blinkt een trots kantoorgebouw op een betonnen Kraanspoor. Dreigende wolkenluchten en plotselinge zonneschijn zorgen voortdurend voor een wisselend beeld. De glazen opbouw zweeft middels een ranke staalconstructie drie meter boven zijn basement en kenmerkt zich door een terughoudende vormgeving, waardoor het Kraanspoor als industrieel artefact optimaal tot zijn recht komt. Het verleden vormt een stevige en stabiele basis voor de toekomst van vele creatieve bedrijven.
Het 270 meter lange Kraanspoor is een van de belangrijkste beeldmerken van de roemrijke NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Op initiatief van oth_ is het karakteristieke bouwwerk letterlijk van de sloophamer gered. Ondanks de geringe draagkracht van het Kraanspoor is in de opbouw een maximaal aantal vierkante meters gerealiseerd. Dit vroeg om innovatieve en geïntegreerde oplossingen op bouwtechnisch vlak, met name in het reduceren van het gewicht. De toegepaste Infra-Plus vloer combineert een licht gewicht met een uitstekende geschiktheid voor vloerverwarming en betonkernactivering. Een warmtepomp gebruikt het water van het IJ voor verwarming en koeling.
Optimale transparantie ontstaat door de toepassing van een dubbele, glazen klimaatgevel. De binnengevel bestaat uit draaiende delen van hout, de buitengevel uit motorisch aangedreven, glazen lamellen. De vier voormalige trappenhuizen bieden wederom toegang tot het gebouw en zijn voorzien van een panoramalift en nieuwe trappen. Twee loopbruggen die zich over de hele lengte aan de waterzijde bevinden, fungeren als vluchtroute. In het hart van de oude betonconstructie, vlak onder de kantoorvloer, zijn archiefruimten ondergebracht.
De herontwikkeling van het Kraanspoor fungeerde als katalysator voor de ontwikkeling van de voormalige NDSM-werf tot broedplaats voor creatieve ondernemingen en mediabedrijven.