Donderdag 3 december heeft Stayokay de nieuwbouw van haar hostel in Bergen op Zoom geopend. Op de verdieping herbergt het gebouw ‘het Natuurpodium’, een natuur- milieu- en educatiecentrum. Ook het ‘Klimbos’, een avontuurlijke route door de boomkruinen van het omringende bos, heeft haar uitvalsbasis in dit multifunctionele gebouw.
Het Rotterdamse architectenbureau Personal Architecture is verantwoordelijk voor het architectonisch ontwerp, het interieurontwerp van het Natuurpodium en het ontwerp van het landschap (in samenwerking met Joost Emmerik Buitenruimte).
Het is een multifunctioneel, publiek gebouw waarin de natuur letterlijk wordt binnengehaald en waar een bonte mix van voorzieningen en gebruikers naadloos in elkaar overvloeien. De verrassende plattegrond verleidt de bezoeker alle routes door het gebouw te verkennen. Met de demontabele houten draagconstructie en het gebruik van bio based materialen en hergebruikte materialen, vervult het gebouw haar belofte als duurzaamheidsicoon voor de stad Bergen op Zoom.
Het gebouw bestaat uit twee bouwlagen van 20 bij 20 meter. Door de verdieping in twee richtingen te verschuiven ten opzichte van de begane grond, ontstaat een expressieve compositie met overdekte terrassen op de begane grond een beloopbaar heidedak op de verdieping. Verdiepingshoge puien zorgen voor een spectaculair uitzicht op het omringende bos van Natuurgebied ‘de Brabantse Wal’. Een patio met een heidedak vormt het ‘groene hart’ van het gebouw.
Het gebouw bevat de publieke voorzieningen van het Stayokay hostel waaronder de lobby, het restaurant, de keuken en het café. Op de verdieping huist het ‘Natuurpodium’, een initiatief van de Gemeente Bergen op Zoom, waarin duurzaamheid in de breedste zin van het woord, letterlijk een podium krijgt.
De afzonderlijke Programma’s van Eisen van het Stayokay hostel, ‘het Natuurpodium’ en ‘het Klimbos’, werden door P·A op een hoop gegooid en met optimisme, creativiteit en volharding samengevoegd tot een integraal Programma van Eisen. Het ver doorgevoerd dubbel en meervoudig ruimtegebruik leverde een ruimtebesparing op van maar liefst 25%, waarmee de eerste slag in het realiseren van een duurzaam en efficiënt gebouw een feit was. Naast de lagere bouw- en exploitatiekosten, resulteert de functiemenging in een sterke synergie tussen de organisaties.