BLAStprijs 2023

Oproep

Dit jaar wordt voor de achtste keer de BLAStprijs georganiseerd, de Bredase prijs voor landschap, architectuur en stedenbouw. De prijs is een initiatief van BLASt, ondersteund door de gemeente Breda. Doel van de prijs is om de ontwikkeling van de ruimtelijke kwaliteit in Breda te stimuleren.

De BLAStprijs staat in 2023 in het teken van het woongebouw. De woningbouwopgave kan niet simpelweg worden opgelost door nieuwe wijken te bouwen; de bestaande stad biedt kansen en mogelijkheden. De grote vraag naar woningen, de veranderende samenstelling van huishoudens en de schaarse ruimte liggen ten grondslag aan de bouw van woongebouwen met gestapelde woningen – zowel nieuw als getransformeerd/gerenoveerd – in de bestaande stad.

Wat bieden de woongebouwen, behalve woningen, de stad voor meerwaarde? Wat is hun maatschappelijke kwaliteit? Dragen ze bij aan een leefbare stad? Wat maakt de plannen inclusief? En zijn ze duurzaam?

BLASt vraagt stedenbouwkundigen, architecten, ontwerpers, ontwikkelaars en opdrachtgevers van woongebouwen zich aan te melden voor de BLAStprijs 2023. Het woongebouw – gedefinieerd als een (nieuw of gerenoveerd/getransformeerd) complex met meerdere gestapelde woningen – moet in de afgelopen vijf jaar zijn gerealiseerd en zijn opgeleverd voor november 2023. Aanmelden kan tot 25 september op www.stichtingblast.nl/blastprijs

Een driekoppige vakjury beoordeelt de plannen. De BLAStprijs wordt 29 november tijdens een feestelijke bijeenkomst uitgereikt.

Meer informatie