Ecuries van de Tram

Oproep

Gebouwd in 1889, is de ‘écuries du tram’ een van de oudste stelplaatsen voor trams en paarden in Brussel. Dit bijzondere historisch gebouw in de Rubensstraat in Schaarbeek, straalt karakter uit met zijn kenmerkende booggewelven, elegante gietijzeren kolommen en robuuste metalen draagstructuur. Opmerkelijk is dat, ondanks de tand des tijds, het gebouw nog steeds in verrassend goede conditie verkeert.

Op de begane grond van dit pand vinden we vandaag al een goed draaiende biomarkt, een microbrouwerij en een sfeervol café, die dit industriële erfgoed nieuw leven inblazen. De rest van het gebouw ligt momenteel nog onbenut.

In het kader van het duurzaam wijkcontract Pogge, wil Beliris in samenwerking met de gemeente Schaarbeek, in dit prachtige pand naast de reeds aanwezige functies, een opleidingscentrum voor EFP en Syntra inrichten. Deze twee opleidingsinstituten, die al actief zijn in Brussel, hebben plannen om hun aanbod in het noorden verder uit te breiden. De locatie in het hart van de gemeente Schaarbeek, op een steenworp van het Colignonplein, het stadhuis en het Josaphatpark, is ideaal gelegen tussen het Noordstation en het station van Schaarbeek. Een plaats vol potentieel en belofte, waar geschiedenis en toekomst samenkomen.

OPDRACHTGEVER: Beliris
ADRES: Rubensstraat 95 – 1030 Schaarbeek
PROGRAMMA: Volledige renovatie van de ‘écuries du tram’ naar horeca en opleidingscentrum
BUDGET: € 7.015.000 excl. BTW
ERELOON: Het ereloon ligt vast op 13 % van het bedrag der werken
VERGOEDING: Een vergoeding van € 7.500 wordt toegekend aan elk team dat een regelmatige offerte heeft ingediend, maar niet is gekozen als laureaat.

Meer informatie