Masterplan De Korenbloem in Kortrijk

Oproep

De Korenbloem vzw is op zoek naar een multidisciplinair team dat verschillende scenario’s in kaart brengt voor de renovatie van het woonzorgcentrum de Lauwer, de ontwikkeling van de site tot een zorghub onderzoekt en aanvullend een financieel-economische studie uitvoert van de verschillende scenario’s. Het onderzoek moet dus drie deelaspecten omvatten: een architectonisch-ruimtelijk, een financieel-economisch en een zorginhoudelijk luik.

In 1888 stichtte Dr. Emiel Lauwers de Sint-Antoniuskliniek in de Kortrijkse wijk Sint-Jan. Dit private ziekenhuis werd door drie generaties dokters uitgebaat tot 1978. In 1979 werd het door vzw de Korenbloem verbouwd tot een ‘rustoord’ of woonzorgcentrum (WZC). In 1997 werd naast dit voormalige ziekenhuis een nieuwbouw, de Lauwer, opgetrokken met 87 woongelegenheden. Het ziekenhuisgebouw ruimde in 2003 baan voor 40 assistentiewoningen.

In het kader van de Pilootprojecten Onzichtbare Zorg kon het woonzorgcentrum in 2019-2020 uitbreiden met zo’n negentig woongelegenheden. Het project zet de toon voor een nieuwe generatie van ouderenzorg met focus op goed wonen. Het omvat een nieuwbouwgedeelte waar bewoners residentieel wonen in kleinschalige afdelingen, gekoppeld aan de renovatie van twee historische villa’s, dit alles rond een historische tuin in het hart van Kortrijk. Het geheel werd in 2022 bekroond met een Belgian Building Award en een New European Bauhaus Prize. Naast het residentiële gedeelte baat vzw De Korenbloem drie centra voor dagverzorging en een lokaal dienstencentrum op de site uit. De volledige site beslaat ongeveer twee hectare.

Het bestuur van vzw De Korenbloem wenst een onderzoek te laten uitvoeren naar mogelijke scenario’s voor de renovatie van de Lauwer, dit volgens de principes van het kleinschalig wonen met behoud van alle erkenningen (87). De horizontale koppeling van twee woningen of leefgroepen van 10 tot 12 bewoners is hierbij een belangrijk uitgangspunt. Het bouwperceel gelegen op de hoek van de Pieter de Conincklaan en de Stasegemsestraat kan in dit onderzoek meegenomen worden (1740 m²).

Meer informatie