In de historische binnenstad van Leiden is samen met MRP Development een grote herbestemming gerealiseerd. In het Aalmarktgebied is op de plek van de oude Van Nelle fabriek een nieuwe winkelstraat gecreëerd. Deze nieuwe straat “Catharinasteeg” vormt samen met de nieuwe Catharinabrug een verbinding tussen de Breestraat en de Haarlemmerstraat. Hiermee is een logische winkelroute gemaakt.
Het project bestaat uit 6 rijksmonumenten en 8 gemeentelijk monumenten die samen versmelten met de nieuwbouw aan de Catharinasteeg. Het monumentale karakter is zoveel als mogelijk behouden gebleven door o.a. het hergebruik van de oude materialen en restaureren van de bestaande panden. De moderne winkels zijn gekoppeld met de historische panden zodat je beide werelden ervaart tijdens het winkelen.
Boven de winkels is voor de levendigheid en sociale veiligheid 21 woningen gerealiseerd. De woningen zijn divers in omvang (van 24 tot 84 m²), uitzicht en sfeer en worden ontsloten aan de Aalmarkt, Mandemakersteeg en Catharinasteeg.
Het winkeloppervlak bedraagt ca. 5.700 m² en bestaat uit 10 retail- en horecaunits. In de nieuwe binnentuin “het Catharinahof” is ruimte voor cultuur en horeca met terrassen.
Primair stelde het project een tweeledige uitdaging. Een: er moest een nieuwe route worden gerealiseerd dwars door de bestaande historische stedelijke structuur, een route die logisch moest aansluiten op de bestaande winkelroutes; twee: er moesten grootschalige winkels worden gebouwd naast – of zelfs met inbegrip van – historische panden met een kleine korrelgrootte, waarvan het merendeel als rijksmonument, gemeentelijk monument of beeldbepalend pand was aangemerkt; een ingreep dus, waarbij erfgoedwaarden gerespecteerd dienden te worden.
Leefbaarheid en sociale cohesie
Door het maken van de Catharinasteeg was het mogelijk om de monumenten te behouden en een nieuwe toekomst te geven. Essentieel voor het concept was het maken van een nieuwe brug die de Haarlemmerstraat direct verbindt met de nieuwe Catharinasteeg. Tegelijkertijd werd op deze manier het Waaghoofd vrij gespeeld om terrassen te kunnen maken voor de nieuwe horeca functie in de Waag. Door de combinatie van de historische panden met subtiele ingevoegde nieuwe gebouwdelen zijn ruimtelijk unieke (grote) winkelunits in de binnenstad van Leiden gerealiseerd waarbij het eindresultaat meer is dan de som der delen. Daarnaast is er aan de binnenstad van Leiden nog een unieke nieuwe openbare ruimte toegevoegd, namelijk de Catharinahof. In deze vanuit de Catharinasteeg ontsloten “verborgen” tuin tussen het voormalige LVC en Stadsgehoorzaal kan tijdens het winkelen in de binnenstad genoten worden van een lunch of een drankje op het terras in een rustige omgeving.
In verschil tot de bestaande winkelstraten bood het Aalmarktgebied de gewenste ruimte voor grootschalige retail. Daarbij kon er ter plaatse een ‘winkel-achtje’ worden gecreëerd, wat een aanmerkelijke verbetering van het hoofdwinkelcircuit betekende. Ook kon binnen het bouwblok schoon schip worden gemaakt met een aantal panden die te lijden hadden onder leegstand en achterstallig onderhoud, een aantal daarvan in bouwvallige staat.
De combinatie met horeca en ook wonen boven de winkels zorgt ervoor dat ook in de avonduren er voldoende levendigheid in het gebied is. Daarnaast is er aan de binnenstad van Leiden nog een unieke nieuwe openbare ruimte toegevoegd, namelijk de Catharinahof.