Het voormalige Telegraafgebouw ligt aan de straat die ooit bekend stond als de Amsterdamse Fleetstreet. Het fiere krantengebouw uit 1930 herinnert aan die tijd. Maar binnen zijn de drukpersen verdwenen; ze maken plaats voor moderne kantoren, publiek-commerciële functies en woningen. Rijnboutt heeft de oorspronkelijke kwaliteiten van de pershal, de ruimtelijkheid en het contact met de straat teruggebracht en daar een aantal moderne blikvangers aan toegevoegd. Ook is het Rijksmonument aan de Nieuwezijds Voorburgwal weer verbonden met het monumentale winkelpand aan de Kalverstraat.
Het uitgesproken en stoere gebouw dat architecten Jan Frederik Staal en G.J. Langhout destijds hebben ontworpen, wordt gekenmerkt door een indrukwekkende dubbelhoge hal op de begane grond waar ooit de enorme drukpersen stonden. Op de overige vier verdiepingen waren de letterzetterij en de kantoren voor de redactie, de administratie en de directie gevestigd en op de dakverdieping de kantine.
Na vertrek van huurder Kasbank is Rijnboutt gestart met de herontwikkeling van het onlangs gerealiseerde totaalproject. In opdracht van Kroonenberg Groep, sinds 2016 eigenaar van beide panden, is in het voormalige Telegraafgebouw meer dan 7.000 m2 kantoorruimte gerealiseerd waar Guerrilla Games zijn intrek in heeft genomen. Een inpandige tweelaagse parkeergarage, een viertal woningen boven het winkelpand op de Kalverstraat en een grote winkelruimte op de begane grond in de voormalige pershal, behoren eveneens tot de herontwikkeling.
Lopen door de historie
Rijnboutt heeft het voormalig Telegraafgebouw aan de Nieuwezijds Voorburgwal weten te verbinden met de winkel aan de Kalverstraat 28, zoals de twee kavels oorspronkelijk in de jaren dertig al met elkaar verbonden waren. Zo ontstaat een route door het historische bouwblok waarbij het mogelijk is vanaf de entree van het winkelpand aan de Kalverstraat – een gemeentelijk monument uit 1890 – via de wintertuin tussen beide panden door de voormalige drukpersenhal naar de Nieuwezijds Voorburgwal te lopen. Daarmee is meer dynamiek en levendigheid gecreëerd.
Oorspronkelijke glorie
Rijnboutt heeft het van de omgeving afgesloten Rijksmonument weer geopend en de verloren gegane interne kwaliteiten teruggebracht door zich te richten op de meest aantrekkelijke ruimtes. Zo worden de oorspronkelijke kwaliteiten van de voormalige pershal, een markant onderdeel van het gebouw, gerevitaliseerd. “De begane grond was niet geschikt voor de vestiging van een retailer. Het daglicht was beperkt en de zichtbaarheid vanaf de straat en de interactie met het publiek minimaal”, zegt architect partner Frederik Vermeesch. “De extra verdieping die Kasbank in de pershal had aangebracht om meer kantoorruimte te creëren, hebben we daarom verwijderd waardoor de oorspronkelijke glorie is teruggebracht. De winkelruimte beslaat nu in totaal 2.700 m2 en is maar liefst acht meter hoog. Het daglicht valt weer ruimschoots door de ramen naar binnen.” Naast een ingang aan de Kalverstraat heeft de winkel nu een entree aan de Nieuwezijds Voorburgwal, waar voorheen de expeditie van de Telegraaf was gevestigd en waar de krantenjongens stonden te wachten op de eerste kranten die van de persen rolden.
Een andere belangrijke ingreep is dat alle installatietechniek op de binnenhof op de tweede verdieping was weggewerkt en op de dakverdieping waar de kantine was gesitueerd. “Het bedrijfsrestaurant was daardoor klein, en belangrijker: je miste het fantastische uitzicht over de stad”, zegt Vermeesch. Alle installatietechniek is verplaatst naar de kelder waar deze in de randen van de parkeergarage met fietsenstalling is weggewerkt. Zo konden twee blikvangers worden vrijgemaakt: het binnenhof is nu een atrium met een glazen dak met transparante spanten dat uitzicht op de achtergevel biedt en de kantoorruimtes naar elkaar ontsluit. Hier is de ontvangsthal van Guerrilla Games gevestigd met de receptie, theater en bioscoop. De kantine op de dakverdieping kon zodoende in oppervlakte worden uitgebreid en is voorzien van glazen kopgevels, een zinken dak, en hogere kozijnen met grote ramen die een panoramisch uitzicht over de stad bieden.
Rondraaiende glazen lift
Van de oorspronkelijke architectuur was nagenoeg alleen de kolommenstructuur en het monumentale trappenhuis origineel. Om het gebouw de sfeer van weleer te laten ademen in combinatie met een moderne uitstraling, is het gevelmetselwerk en het trappenhuis gerestaureerd en is het kleuren- en materialenpallet met brons, diepbruin natuursteen en zwart staal hersteld en op een subtiele manier vertaald.
Een contrastrijke aanvulling vormt de unieke blikvanger in de centrale hal. De hypermoderne glazen ronde lift waar omheen een spiraaltrap is bevestigd, draait 180 graden waardoor bezoekers op de eerste verdieping bij het atrium met glazen dak en uitzicht op de achtergevel uitstappen. Zo krijgt het robuuste monumentale gebouw hedendaagse allure en vormt het weer een kloppend hart in de Amsterdamse binnenstad.