Met Westbeat hebben we een nieuwe dynamische schakel toegevoegd aan het netwerk van de openbare ruimte in Amsterdam. Westbeat is een multifunctioneel complex, een nieuwe hotspot in Nieuw West, een opkomende buurt. Westbeat fungeert als een hub voor jonge wereldburgers en combineert ondernemerschap met betaalbare huisvesting en een gedeelde ’Superspace’ in de kern. Deze publieke basis brengt horeca en evenementenruimte, werkruimtes en werkplaatsen samen in één doorlopend, sculpturaal volume.
Boven zijn de 150 startersappartementen georganiseerd rond een gemeenschappelijke binnenplaats. Deze woonontwikkeling voor het jongere segment is een eyecatcher op een prominente locatie aan een infrastructuurkruispunt. We creëerden een levendige bestemming en een baanbrekend project in Nieuw West dat architectuur, programma en mensen integreert. De diverse gebruikers en de uitwisseling van hun activiteiten creëren de klok rond een levendige sfeer. Als dynamische activator en verbinder in de buurt zet Westbeat de toon voor toekomstige projecten.
Westbeat heeft een openbare plint van 86 bogen die een netwerk van uitnodigende, gemeenschappelijke open ruimtes vormen. Deze ‘superruimte’ van 65 x 50 meter en 8,5 meter hoog tilt Westbeat letterlijk en figuurlijk op tot een opvallende bestemming in de steeds dichter wordende stadsrand. De sculpturale, hoge bogen in de superruimte vormen een netwerk van continue open ruimtes die flexibel gebruikt kunnen worden, zodat de functies van het gebouw in de loop der tijd kunnen meegroeien.
Elegant gewelfde ruimtes in Westbeat vormen een sculpturaal decor dat bewoners, omwonenden en het publiek uitnodigt om deze nieuwe openbare hub te ontdekken en zich eigen te maken. Deze superruimte wisselt in functie en biedt onderdak aan werkruimtes, horeca, optredens, concerten en meer. Wat deze gebruiksflexibiliteit ondersteunt, ook voor de toekomst, zijn de uitgestrekte open ruimtes die door de hoge boogstructuren worden gecreëerd.
Verschillende soorten open en intieme ruimtes worden gevormd door het netwerk van bogen van diverse afmetingen en verschillen in verdiepingshoogtes. Bovendien vormen de bogen een visuele en structurele overgang tussen de parkeerkelder, met zijn grote overspanningen, en de 150 woningen boven de superruimte. De royale bogen in de gevel omlijsten en benadrukken de culturele activiteiten binnenin, waarbij de grootste bogen op de hoek een uitnodigend gebaar op dit prominente adres maken.
Westbeat heeft hoge ambities. Het gebouw markeert de ‘sprong over de Ring’ (voorbij de snelweg A10), overbrugt de hoogteverschillen van de plek met nieuwe voetgangersroutes door het gebouw en fungeert als geluids- en verkeersbarrière door middel van geluiddempende gevels en groene galerijen. Vanuit een sociaal perspectief richt Westbeat zich op jonge stadsbewoners en ondersteunt het gebouw de ondernemende en creatieve geest van deze opkomende wijk. In samenwerking met de eerste bewoners zullen Studioninedots hun deel van het interieur van de superruimte ontwerpen.
Op deze drukke locatie zag Studioninedots Westbeat als een katalysator voor ontmoeting, uitwisseling en verbinding. Het bureau onderzocht het ontwerp van iconische openbare ruimtes zonder een vast gebruiksdoel en lanceerde het concept van WanderVoids als reactie op het feit dat te veel openbare ruimtes in onze overvolle steden overgedetermineerd zijn, te specifiek gericht op beperkte soorten gebruikers. Bij Westbeat creëren deze flexibele ruimtes plek voor spel en experiment, voor opwinding en verwondering, en komen ze tegemoet aan zowel een fascinatie als maatschappelijke behoeften. Studioninedots erkent zo een hernieuwd verlangen naar fysieke plekken die tot onze verbeelding spreken en daarom essentieel zijn voor een hoge kwaliteit van het stedelijk leven.