Vide brengt licht in het souterrain
Bij de verbouwing van dit monumentale pakhuis in Amsterdam stonden wij voor de opgave om van een souterrain zonder ramen een volwaardige woonverdieping te maken. In nauw overleg met monumentenzorg is een vergunning verkregen voor het maken van een vide tussen bel-etage en souterrain. De vide brengt licht in het souterrain en zorgt voor een visuele en fysieke verbinding tussen beide etages. Omdat de vloerbalken een monumentale status hebben is ervoor gekozen om alleen de grenen vloerdelen ter plaatse van de vide te verwijderen: er loopt dus een flinke balk door de vide heen. Dit geeft echter veel karakter aan deze bouwkundige ingreep.
Om van het souterrain een goede gebruiksruimte te maken is de vloer van het souterrain uitgegraven. Hierbij kwam niet alleen een oud riool als archeologische vondst naar boven, maar werd ook ontdekt dat onder de betonvloer een authentieke vloer van ‘boeren geeltjes’ lag. In overleg met monumentenzorg is besloten deze klinkertjes in het zicht terug te plaatsen als nieuwe afwerkvloer van de hal in het souterrain.
De combinatie van oude houten balken, de ‘boeren geeltjes’ en de houten planken vloer enerzijds en de moderne elementen, zoals het glazen hekwerk, de keuken en het verlichtingsplan, anderzijds geven het pand een enorme dynamiek. Het project is een voorbeeld voor hoe om te gaan met duurzaamheidseisen in monumentale panden. Energiebesparing is gerealiseerd door het isoleren van de nieuwe vloer, het aanbrengen van dampopen isolatie op de gevels, het aanbrengen van een WTW-unit en door het pand te voorzien van vloerverwarming.
In de gevel is er in overleg met de monumentenzorg een tweetal roosters in de gevel voorzien van een kozijnloos draairaampje. Deze detaillering kon op steun van de commissie rekenen, omdat het contrast tussen het kozijnloze raam en de monumentale gevel groot is. Onze werkzaamheden voor dit project betroffen: ontwerp, aanvraagvergunningen, bouwvoorbereiding, aanbesteding en bouwbegeleiding. Het project is voor subsidie ten behoeve van duurzame verbouw in aanmerking gekomen.