Het Simmerhûs op Terschelling is voor Team V een bijzondere opdracht: een duurzaam vakantiehuis ontwerpen dat eigentijds is en tegelijkertijd karakteristiek Terschellings. Voor opdrachtgevers Anne en Mark is Terschelling een dierbare plek, en ook architect Do Janne kwam hier jaren als kind. Het huis ligt net achter het bijzondere bebouwingslint van het dorpje Hoorn. De typologie van de omliggende schuren van dorpshuizen – donker hout en een bruinrood zadeldak – vormt de basis voor het ontwerp.
Het is een simpel bouwwerk: de hout-skeletbouw constructie van het huis werd in prefab elementen aangeleverd op drie vrachtwagens en is in drie dagen opgebouwd. De plaatsing en kapvorm reageren subtiel op de omgeving. Het dak is onverwacht vijf graden gedraaid ten opzichte van de plattegrond. De ene kant van de gootlijn, aan de kerkzijde, is evenwijdig aan de nok, waardoor er een verlopend overstek ontstaat. Aan de andere kant volgt de goot de nok niet en loopt de dakrand af. Het geeft een eigenwijs effect en dit komt op verschillende plekken terug in het interieur. De gevel aan de kerkzijde heeft een meer gesloten karakter en is aan de tuinzijde juist heel open. De sculpturale schoorsteen biedt hier beschutting aan het terras. De goten van het huis liggen lager dan het bestemmingsplan voorschrijft, passend bij de verhoudingen van de traditionele bebouwing op Terschelling.
Het Douglas sparrenhout voor de gevel is afkomstig van Staatsbosheer bossen en FSC gecertificeerd. De houten planken zijn middels de Japanse houtbewerkingstechniek, Sakaide – Shou Sugi Ban, door Zwarthout gebrand en geborsteld. Ramen en deuren aan de kerkzijde kunnen door middel van luiken gesloten worden en verdwijnen zo subtiel in de gevel. Voor het dak is gekozen voor grote vlakke roestig gekleurde dakpannen, stuk voor stuk handmatig geglazuurd door Koninklijke Tichelaar in Makkum. De daklijst en goten zijn volledig uitgevoerd in koper. Vlak in het pannendak liggen acht zonnepanelen waarvan de kleur is afgestemd op de keramische dakpannen. Aan de kerkzijde zijn daklichten aangebracht die voor veel daglicht in de woning zorgen en uitkijken op de kerktoren. Simmerhûs draagt het label A++ en is door hoofdaannemer Vreeker B.V. zeer duurzaam uitgevoerd in hout, volledig geïsoleerd, voorzien van triple glas, zonnepanelen met powerbox stroomopslag, een warmtepomp en een eigen regenwater-systeem wat het huis en de tuin voorziet van gezuiverd hemelwater.
De binnenzijde van Simmerhûs is afgewerkt met wild pine fineer en essen waarbij maximaal gebruik is gemaakt van de beschikbare ruimte door middel van hoge ramen, verschillende doorkijkjes en zichtlijnen. Het interieur is op een speelse manier vormgegeven door het designduo Kranen/Gille, voorzien van allerlei praktische oplossingen en volledig met de hand en op maat gemaakt door Vreeker B.V.. Qua maatvoering, productiewijze en vlakverdeling is het ontwerp van Kranen/Gille deels geïnspireerd op de Japanse functionaliteit en esthetiek, minimalistisch en sereen, maar met een zekere mate van spanning en avontuur die kenmerkend is voor het werk van de designers. Het betreft een bescheiden maar bijzonder huis in vorm en omvang (75m2) en biedt ruimte aan 6 tot 7 personen. Simmerhûs is een duurzaam ontwerp in materiaal en onderhoud dat de tand des tijds kan doorstaan en aan deze historische plek iets eigentijds toevoegt. Ingericht met unieke kunst- en designobjecten uit de collectie van de opdrachtgevers.