Gemeente Alpen a/d Rijn
zoekt een:

Senior Ontwerper OR Landschapsarchitect

De afdeling Ingenieursbureau (IB) van de gemeente Alphen aan den Rijn zorgt ervoor dat de projecten in de openbare ruimte ontworpen, voorbereid en goed uitgevoerd worden. Daarnaast verzorgen wij een deel van de beleidsadvisering aan andere afdelingen zoals Ruimte en Beheer Openbare Ruimte. Het IB bestaat uit een team Projecten, een team Ontwerp en Advies en een team Projectbeheersing.

Voor het team Ontwerp en Advies zoeken wij een
Senior Ontwerper Openbare Ruimte / Landschapsarchitect
voor 36 uur per week (1,0 fte)
academisch werk-en denkniveau

Wie zijn wij?
De gemeente Alphen aan den Rijn is een 100.000+ gemeente in het Groene Hart. De bewoners wonen in de stad Alphen aan den Rijn, met alle stedelijke voorzieningen, of juist in één van de kernen, met de rust en ruimte van het natuurlijk landschap. Alphen aan den Rijn ligt in het hart van de Randstad. Met ruim 800 medewerkers werken wij samen aan de dienstverlening, decentralisaties, het wijkgericht werken en de financiën. De dienstverlening aan onze bewoners en bedrijven staat daarbij voorop. De gemeentelijke organisatie is dichtbij: op straat in de wijken en de dorpen, in het gemeentehuis en digitaal. De medewerkers zijn de ambassadeurs van de gemeente. Zij zijn professioneel en integer. Bewoners en bedrijven worden snel en goed geholpen. De gemeente werkt vanuit een stevige basisdienstverlening en levert daarnaast maatwerk.

Wij vinden het belangrijk dat medewerkers zich thuis voelen in onze organisatie. Hun werkomgeving prikkelt hen daartoe. Wij investeren in onze mensen en systemen om de dienstverlening effectief en efficiënt uit te voeren. De medewerkers worden daarbij uitgedaagd om ook buiten de lijnen te kleuren, om maatwerk te leveren waar dat kan en wenselijk is. Dat betekent dat zij samen met bewoners en organisaties naar oplossingen zoeken.

Wat ga je doen?
Als nieuwe senior ontwerper openbare ruimte / landschapsarchitect ga je je bezig houden met:

 • Het ruimtelijk ontwerpen op diverse schalen; van visie, concept tot en met praktisch inrichtingsniveau
 • Werken aan plannen en visies op strategisch, tactisch en praktisch niveau.
 • Het maken van integrale ontwerpen; zowel grijs als groen.
 • Uitdragen van en werken aan de ruimtelijke kwaliteit binnen en buiten de organisatie
 • Een diversiteit van opgaves: landelijke, dorpse en stedelijke opgaves
 • Presenteren, communiceren en overleg voeren met projectteams, externe partijen, bewoners en bestuur.

Als conceptueel ontwerper ben je de ambassadeur van de afdeling. Jij bent de schakel tussen de afdeling en de interne samenwerkingspartners. Afdelingen waar je intensief mee samenwerkt zijn Ruimte en Beheer Openbare Ruimte. Je bent een belangrijke sparringpartner voor de ontwerpers binnen onze organisatie.

Je volgt de ontwikkelingen van het vakgebied, projectmatig werken is jou niet onbekend en je draagt je steentje bij in diverse projecten en vakoverleggen.

Wie ben je?
Als nieuwe senior ontwerper openbare ruimte / landschapsarchitect ben je:

 • een ervaren landschapsarchitect of ontwerper openbare ruimte (minimaal 5 jaar ervaring als zelfstandig ontwerper van integrale opgaves) met als achtergrond een afgeronde opleiding HBO of WO (Larenstein, academie van bouwkunst, Wageningen of vergelijkbaar)
 • iemand met een visie op inrichting en vormgeving van de openbare ruimte en dat je dit met enthousiasme en overtuigingskracht kan overbrengen
 • iemand die zowel conceptueel en praktisch kan denken en werken
 • ambitieus, creatief, flexibel en heb je inlevingsvermogen
 • iemand die in staat is om door de schalen heen te ontwerpen
 • iemand die kan samenwerken en over de grenzen van zijn eigen specialisme heen kan kijken.
 • iemand die een verbinder kan zijn op het gebied van ruimtelijke kwaliteit tussen de afdeling ruimte, het ingenieursbureau en de afdeling beheer openbare ruimte
 • behendig met automatiseringssoftware en in staat om je ontwerpen op een aansprekende manier te presenteren met bijvoorbeeld Microstation en Adobe.
 • Iemand met kennis van actuele thema’s zoals; klimaatadaptatie, duurzaam ontwerpen etc.

Samengevat zijn wij op zoek naar een topper met een eigen signatuur op het gebied van landschapsarchitectuur. Iemand die een aanvulling is op het niveau van het team zoals dat er nu staat.

Wat bieden wij?
Wij bieden jou uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden in een ambitieuze, informele organisatie met flexibele werkplekken en werktijden in het spraakmakende glazen gebouw. Daarnaast bieden wij jou de mogelijkheid om je binnen je vakgebied verder te ontwikkelen. De functie is gewaardeerd in schaal 11 (minimaal € 3.298,- en doorgroeimogelijkheden tot maximaal € 4.787,- bruto per maand bij een 36-urige werkweek). Het betreft de HR21-normfunctie Medewerker ontwerp & voorbereiding II.

Meer weten?
Sytze Fokkema, teamleider Ontwerp & Advies, verstrekt graag verdere inlichtingen (06 – 16463373).

Interesse?
Als je wilt solliciteren, schrijf dan een brief met CV en portfolio waarin je goed motiveert waarom jij de meest geschikte kandidaat voor deze vacature bent. Solliciteren kan tot en met 3 september 2018 online via Werken in het Westen o.v.v. vacaturenummer 18-60.

Een antecedentenonderzoek maakt deel uit van de sollicitatieprocedure.

De vacature is binnen Werken in het Westen intern open gesteld voor medewerkers van de samenwerkende deelnemende gemeenten van de Regionale Interne Arbeidsmarkt.

Meer info - more information