Expert duurzaamheid monumentaal vastgoed

Rijksvastgoedbedrijf zoekt een:

Zo’n negen procent van de kantoorportefeuille van de Rijksoverheid heeft de monumentenstatus. En elk gebouw vertelt door middel van unieke historische elementen zijn eigen verhaal. Als expert duurzaamheid monumentaal vastgoed zorg jij er mede voor dat deze bijzondere gebouwen óók in de toekomst hun verhalen kunnen doorgeven.

Zoals je ongetwijfeld weet, zorgen gebouwen voor ruim een derde van de CO₂-uitstoot. Als grootste vastgoedbezitter van ons land moet, wil én kan het Rijksvastgoedbedrijf een forse bijdrage leveren aan een beter klimaat. Hierbij zetten we in op het realiseren van een CO₂-neutrale vastgoedportefeuille in 2020. Die ambitie geldt ook voor het monumentaal vastgoed. Maar het verduurzamen van monumentale panden is een complexe aangelegenheid en brengt veel uitdagingen met zich mee. Want hoe zorg je voor een optimale klimaatbeheersing zonder schade aan te brengen aan karakteristieke elementen als een eeuwenoude eikenvloer, een met de hand beschilderd plafond of een historische torenkamer?

Juist: die uitdagingen vragen om innovatieve maatwerkoplossingen, die recht doen aan het bijzondere erfgoed en de mogelijkheden van de monumentale panden optimaal benutten. Precies daarvoor sta jij aan de lat. Jouw doel: onze historische gebouwen klaarmaken voor een duurzame toekomst. Zo maak je ons tastbare verleden ook voor de volgende generaties toegankelijk.

Wat je gaat doen

 • Je ontwikkelt en implementeert innovatieve oplossingen om de duurzaamheid en het comfort in monumentaal vastgoed te verbeteren. Dit kunnen technische tools zijn, maar ook creatieve manieren om bijvoorbeeld minder energie te verbruiken.
 • Je geeft technisch advies over verduurzamingsmaatregelen aan assetmanagers, objectmanagers, projectleiders en architecten bij het onderhoud en de renovatie van monumentaal vastgoed.
 • Je fungeert als monumentenadviseur voor een aantal panden die aan jou worden toegewezen. Hierbij gaat het om meer dan duurzaamheid en comfort; je geeft technisch en architectonisch advies in de breedste zin van het woord.

Functie-eisen

 • Je hebt minimaal hbo-niveau en ervaring met bouwfysica, comfort en verduurzaming van monumentaal vastgoed.
 • Je hebt ervaring met het ontwikkelen en implementeren van nieuwe processen of producten op het gebied van duurzaamheid.
 • Je hebt kennis van klimaattechniek om te adviseren over onder andere de vervanging van klimaatregelinstallaties in het kader van duurzaamheid.
 • Je bent sterk als technisch adviseur en kunt deze rol goed vertegenwoordigen in een integraal projectmanagementteam, waarbij je verbindingen legt met andere vakgebieden en over de grenzen van je eigen specialisme heen kijkt.
 • Je kunt uitstekend samenwerken.
 • Je voelt belangen, verhoudingen en (ongeschreven) regels in je omgeving goed aan en speelt hier adequaat op in.
 • Je kunt technische informatie helder overbrengen aan diverse doelgroepen.
 • Je volgt de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en vertaalt deze naar je eigen werk.

Solliciteer voor 24 november
> meer informatie over de vacature en wijze van solliciteren