Landschapsarchitect

Gemeente Den Haag zoekt een:

Ben jij de landschapsarchitect die multidisciplinair denkt en werkt, een vakkundige ontwerper van landschap en openbare ruimte en raak jij gefascineerd door de opgave van een stad als Den Haag? Lees dan verder!

Den Haag is een prachtige stad met weinig ruimte. Aan één kant ligt de zee en verder worden we omringd door buurgemeenten. Onder die voorwaarden hebben we als Ingenieursbureau Den Haag (IbDH) de soms ingewikkelde opdracht om ervoor te zorgen dat de inwoners, ondernemers en bezoekers van de stad nu en in de toekomst kunnen wonen, werken, bewegen en recreëren op het hoge niveau dat zij gewend zijn.
We lossen elke dag de nodige puzzels op, terwijl we werken aan uiteenlopende projecten in onze bijzondere stad: een mooie en veilige kuststrook, wonen en ondernemen in én voor de toekomst, mobiliteit en aan de vraag hoe je midden in de stad kunt bouwen met zo min mogelijk overlast.

Wie zijn wij?
Bij het Ingenieursbureau Den Haag (IbDH), onderdeel van de dienst Stadsbeheer, werken circa 250 medewerkers aan de openbare ruimte en infrastructuur van de gemeente Den Haag. Denk aan het ontwerp, aanleg en onderhoud van straten, wegen, pleinen, parken, bruggen, tunnels en riolering. Wat steeds belangrijker wordt zijn de gebiedsontwikkelingen; pionieren met de Omgevingswet. IbDH doet het grootste deel van het werk zelf, maar zet ook werk uit in de markt. IbDH is in beweging: het aantal medewerkers groeit. De wereld om ons heen verandert en wij veranderen daarin mee. Dit betekent dat we onze huidige en nieuwe medewerkers vragen om te kunnen luisteren naar onze gebruikers en hun omgeving. Wij vragen hen om flexibel mee te kunnen denken en -werken met onze opdrachtgevers om een adaptief, betrouwbaar en deskundig ingenieursbureau te kunnen zijn.

Onze missie: IbDH is de verbindende factor die met passie en kennis van de stad zorgt voor de beste oplossing in de Haagse openbare ruimte. Voor de burger, voor de bezoekers en voor bedrijven. ‘Het Gilde van Den Haag’.

Wat ga je doen?
Als landschapsarchitect bij het cluster Integraal Ontwerp krijg je te maken met bijzondere complexe ruimtelijke opgaven die passen bij groei en tegelijk verduurzamen van de stad zoals de gebiedsontwikkelingen van Central Innovation District en Binckhorst. Dat betekent door de schalen heen kunnen denken van gebiedsniveau naar inrichting van een straat en visa-versa.  Daarbij horen ook bij ontwerpopgaven vanuit energietransitie, klimaatadaptatie, mobiliteitstransitie en vanuit beheerprogramma’s. Essentieel is de verbindende rol van de landschapsarchitect. De rol van adviseur. Er wordt van je verwacht dat je verschillende ontwerpdisciplines samenbrengt, het verband tussen ontwerp – techniek – beheer legt en dat in- en extern op een soepele manier weet over te brengen. Participatie speelt een steeds nadrukkelijker rol in projecten. En binnen de Gemeente werk je samen met ontwerpers, opdrachtgevers en beleidsmakers.

Benieuwd hoe een dag van een Landschapsarchitect er bij ons uitziet?
 “De dag begint met een overleg over een nieuw project, met de opdrachtgever en een van onze projectmanagers. We bespreken de opgave, verkennen de scope, en adviseren over onze rol en de aanpak. Daarna even bijpraten met één van de stedenbouwkundigen, waarbij we even kort de lopende en te verwachten projecten bespreken in het gebied waarin we beiden veel werkzaam zijn. Na een kopje verse thee is het tijd voor teamoverleg, waarin we met de collega landschapsarchitecten en ontwerpers een aantal projecten in detail doorspreken. Er wordt zoals altijd weer stevig gediscussieerd en geschetst op de best mogelijke oplossing. Na de lunch een projectteamvergadering waarin we het ontwerp van de boulevard in Scheveningen presenteren aan opdrachtgevers, beleidsmedewerkers en beheerders. Een lange, maar goede sessie, waarin we ook afspraken maken over de presentatie aan de betrokken ondernemers. Daarna even tijd om de mail weg te werken, een ureninschatting te doen voor de offerte voor een ander nieuw project, en wat vragen van een van de constructeurs te beantwoorden. De rest van de middag wordt besteed aan het voorbereiden van de bewonersavond in Bezuidenhout, waarin we de ontwerpen voor de pleintjes met de omwonenden bespreken.  Op weg naar huis nog even langs de Binckhorst fietsen, de uitvoering is daar in volle gang.”

Spreekt dit jou aan? En wil jij meewerken aan de inrichting van een duurzaam Den Haag? Solliciteer dan als landschapsarchitect!

Wat vragen wij?
Je hebt een innovatieve kijk op ruimtelijke problematiek. Je bent gedreven, toegankelijk en maatschappelijk betrokken, maar vooral: je bent een enthousiast vakmens! Daarnaast beschik je over:

 • Een WO-diploma als landschapsarchitect of stedenbouwkundige met aantoonbare ervaring in ontwerpen van / in de openbare ruimte;
 • Minimaal 5 jaar ervaring als landschapsarchitect in een stedelijke omgeving;
 • Politiek-bestuurlijke sensitiviteit;
 • Kennis van gemeentelijke processen en werken met handboeken;
 • Goede adviesvaardigheden;
 • Ervaring met aansturing/samenwerken met diverse disciplines.

Wat bieden wij?
Een functie in een team dat met een open blik en met een resultaatgerichte houding naar ruimtelijke opgaven kijkt. Je bent onderdeel van een groter team van landschapsarchitecten en ontwerpers van de openbare ruimte. Binnen het team maak je gebruik van collegiale toetsing en kwaliteitsborging. Samen zorgen jullie ervoor dat Den Haag duurzaam kan blijven groeien met passende oplossingen in de openbare ruimte.

Ook kun je rekenen op:

 • een salaris van maximaal €5.814,- bruto per maand (salarisschaal 12) op basis van een volledige (36-urige) werkweek. Per 01-10-2020 stijgen de lonen met 1%;
 • een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd voor de duur van 12 maanden met eventueel een proeftijd. Bij goed functioneren is er mogelijkheid tot verlenging of een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Heb je bij de gemeente Den Haag een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd of heb je recht op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd in verband met de ketenbepaling, dan behoud je je arbeidsrecht;
 • een 32 tot 36-urige werkweek, met ruimte om compensatieverlof op te bouwen.

Daarnaast hebben we voor jou een uitgebreid arbeidsvoorwaardenpakket, zoals:

 • diverse opleidings- en ontwikkelmogelijkheden;
 • opname in het ABP-pensioenfonds;
 • een maandelijkse bijdrage aan de ziektekostenverzekering;
 • een individueel Keuzebudget (IKB) ter waarde van 17,05% bovenop je salaris, dat je naar keuze kunt inzetten voor bijvoorbeeld extra verlof, salaris of lidmaatschap van de sportschool in het Stadhuis.

Meer weten?
Wil je meer weten over het werken bij het Ingenieursbureau Den Haag? Bekijk dan hier de speciale pagina van het IbDH! Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met Sonja Timmer Brand telefoonnummer 06 50 05 12 93.

Extra informatie

 • Meer over onze arbeidsvoorwaarden vind je op www.werkenvoordenhaag.nl/arbeidsvoorwaarden.
 • Het opvragen van referenties kan een onderdeel zijn van de procedure.
 • Het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) maakt deel uit van de procedure.
 • Een assessment kan onderdeel zijn van de sollicitatieprocedure.
 • Afhankelijk van je opleiding en werkervaring kun je in de aanloopschaal geplaatst worden.
 • Indien we niet fysiek met sollicitanten in gesprek kunnen i.v.m. de ontwikkelingen rond het Coronavirus, zullen de sollicitatiegesprekken online met de applicatie Microsoft Teams plaatsvinden.
 • Onderaan de pagina is een bijlage toegevoegd met tips voor een online sollicitatiegesprek.

In verband met het anoniem solliciteren zullen wij een voorselectie maken op basis van jouw werkervaring, opleidingen en vooral jouw motivatie. Daarom lezen we in je motivatie graag een antwoord op de volgende vijf vragen:

Waarom wil je werken voor gemeente Den Haag?
Wat verwacht je van deze baan?
Op welk resultaat ben je het meeste trots en wat was jouw bijdrage daaraan?
Wat zou je nog willen leren?
Waar gaat jouw hart sneller van kloppen?

Reageer voor 8 oktober via de sollicitatieknop op onze website.

Anoniem solliciteren bij gemeente Den Haag
Deze vacature maakt deel uit van de procedure anoniem solliciteren. Wanneer jij je sollicitatie instuurt, maken wij je naam, geboorteland en je geboortedatum anoniem. We vinden bij de gemeente Den Haag namelijk dat kenmerken als afkomst en leeftijd geen rol spelen in je kans om te worden uitgenodigd voor een gesprek. We kijken naar het talent dat je al ontwikkeld hebt en dat je nog hoopt te ontwikkelen.

Hoe verloopt de sollicitatieprocedure bij anoniem solliciteren?
Als je solliciteert voor een functie in de schalen 10 t/m 14, dan vul je je motivatie en relevante werkervaring en opleiding voor deze functie in. Wij halen de elementen die kunnen herleiden tot je afkomst (denk aan geboorteland) en leeftijd (geboortedatum) in de sollicitatie eruit. Dit gebeurt op een zorgvuldige manier zonder dat het leidt tot grote gaten in je motivatie en opgegeven werkervaring. Wanneer je op basis van je motivatie en relevante werkervaring en opleiding wordt geselecteerd voor een gesprek, geven we je volledige CV vrij aan de selectiecommissie.

Onderzoek anoniem solliciteren
De effecten van het anoniem solliciteren laten we monitoren door een externe wetenschappelijke onderzoeksinstelling zonder commerciële doeleinden. Met de kwantitatieve en kwalitatieve gegevens die uit het onderzoek naar voren komen, kijken we hoe anoniem solliciteren leidt tot gelijkere kansen. Ook het invullen van een enquête kan onderdeel zijn van het onderzoek. De gegevens worden verder niet gedeeld.
Indien je bezwaar hebt tegen het gebruik van jouw gegevens voor de monitoring van anoniem solliciteren, dan kun je dat onderaan het sollicitatieformulier aangeven.

Meer informatie / More information