Senior adviseur Ruimtelijke ontwikkeling en Duurzaamheid

Rijkswaterstaat zoekt een:

Is voor jou een nieuwe weg meer dan een streep op papier? Zoek jij altijd naar kansen voor duurzaamheid en ruimtelijke inpassing van de rijkswegen, vaarwegen, watersystemen en leefomgeving? Dan is werken als Senior adviseur ruimtelijke ontwikkeling bij Rijkswaterstaat jouw toekomst! Je standplaats is Utrecht.

In jouw functie speel je een belangrijke rol in de ontwikkeling en kwaliteit van adviezen voor ruimtelijke ontwikkeling en de verankering van duurzaamheid in projecten bij omgevings- en assetmanagement tijdens het aanleg- en onderhoudsproces. Je helpt om duurzame keuzes in vroege fases van projecten te maken die van invloed zijn in het vervolg van deze projecten. Door je ervaring en kunde heb je gevoel voor het verschil tussen duurzame dingen doen en dingen duurzaam doen en een feilloos begrip wanneer welke van deze invalshoeken nodig is in projecten. Verder ben je in staat om over en weer de afwegingen en dilemma’s van alle betrokkenen over het voetlicht te brengen. We zoeken een collega die met overtuiging op de juiste manier ingrijpt om tot besluiten te komen en deze te implementeren.

Eén van de eerste klussen waar je mee aan de slag gaat is de integratie van duurzaamheid in projecten van Rijkswaterstaat bij het vervangen of renoveren van bruggen, sluizen en viaducten. Hier is van belang dat je verder kijkt dan het huidige gebruik van het object en rekening houdt met toekomstige ontwikkelingen zoals bijv. klimaatverandering.

Vanuit de landelijke dienst vervul je een brugfunctie tussen beleid en uitvoering en draag je bij aan kennisontwikkeling op het gebied van ruimte en duurzaamheid. Soms gebeurt dit door in projecten een kennisbijdrage te leveren; steeds is het doel om hier generieke en landelijke principes of bouwstenen uit te kunnen filteren. Dankzij jouw kennis kom je met pragmatische, analytisch sterke adviezen die je goed weet uit te dragen. Je kent de relevante ontwikkelingen in het kennisveld en vertaalt deze naar nuttige toepassingen binnen Rijkswaterstaat. Je onderhoudt daarbij een relevant netwerk binnen en buiten de organisatie.

Je werkt bij het Cluster Ruimte van de afdeling Ruimte, Economie en MIRT. Dit team fungeert als sparringpartner; daarnaast werk je met collega’s door de gehele organisatie aan uiteenlopende opdrachten. Je hebt regelmatig contact met andere overheden, belangenorganisaties, kennisinstellingen en adviesbureaus. In een aantal gevallen treed je ook op als opdrachtgever richting adviesbureaus, bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van kennisproducten.

In verband met de ontwikkelingen rondom het corona virus heeft Rijkswaterstaat een aangepaste selectieprocedure. De meest actuele informatie vind je via deze link.

Functie-eisen

  • Je hebt een afgeronde universitaire opleiding en/of aantoonbaar gelijkwaardig werk- en denkniveau op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling, duurzame leefomgeving of bestuurskunde.
  • Je bent ervaren en succesvol in adviseren. Je hebt ervaring in projecten, bij voorkeur in verschillende MIRT-fases.
  • Je hebt minimaal 7 jaar ervaring in complexe en politiek gevoelige en integrale beleidsvraagstukken.
  • Je bent analytisch sterk, flexibel en netwerkvaardig en in staat om verschillende gedragsstijlen effectief in te zetten.
  • Je kunt goed plannen, organiseren en innovatief handelen en bent in staat snel tot een oordeel te komen.
  • Je hebt overtuigingskracht en zorgt voor een goede afstemming met en tussen in- en externe partijen.

Reageer voor 18 november > meer informatie over de vacature