Adviseur expertiseprogramma woningbouw

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zoekt een:

Heb jij een brede blik, interesse in maatschappelijke vraagstukken en in het oplossen van knelpunten rond woningbouw? Dan is deze functie als adviseur expertiseprogramma woningbouw misschien wel iets voor jou! Wij zoeken 2 adviseurs om het team ‘Stedelijke Ontwikkeling en Leefbaarheid’ te versterken.

De druk op de woningmarkt neemt toe. Binnen de steden is de vraag naar woningen veel groter dan het aanbod, waardoor de kosten van wonen buitenproportioneel stijgen. Het kabinet wilt daarom een actieve rol spelen in het aanjagen van de woningbouwproductie. Eén van de uitwerkingen van deze actieve rol is de aanpak waarbij experts (soms ook ondersteuners genoemd) gemeenten of woningcorporaties helpen om vastgelopen woningbouwprojecten weer los te trekken. De expertteams bestaan uit door de wol geverfde professionals die bijvoorbeeld verstand hebben van integrale gebiedsontwikkeling, woningbouwprogrammering of het versnellen van het bouwproces. Maar, er zijn meer opgaven rond wonen. Zo vraagt de vergrijzing om nieuwere en andere woonvormen dan er huidig zijn. Thema’s zijn op dit moment ook flexibel wonen en de effecten van stikstofmaatregelen op woningbouw.

Als adviseur werk je met je collega’s aan de opgaven op het gebied van woningbouw en ruimtelijke ontwikkeling. Als team werken we in opdracht van ministeries aan de uitvoering van onder andere de programma’s Expertteam Woningbouw, Taskforce Nieuwbouw Woningcorporaties, Ondersteuningsteam Wonen en Zorg, het Rijksprogramma Aanpak funderingsproblematiek en het ondersteuningsteam Renovatieversneller. RVO voert deze opdrachten uit in opdracht van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het betreft complexe opgaven met een groot politiek en maatschappelijk belang, waarbij sprake is van serieuze financiële belangen, hoge tijdsdruk en niet parallelle belangen van stakeholders.

Je voert gesprekken met gemeenten en corporaties. De knelpunten en behoeften die je daar hoort vertaal je in effectieve en efficiënte interventies. Een interventie kan bijvoorbeeld zijn het koppelen van een expert aan de gemeente of simpel het delen van kennis van eerdere trajecten bij andere gemeenten. Maar, het kan ook zijn dat jij als adviseur als projectcoördinator of als sparringpartner voor de vraagsteller optreedt om zo een project verder te helpen. Je organiseert bijeenkomsten, zorgt voor kennisoverdracht en stelt rapportages op voor de opdrachtgever. Jouw rol is dus om samen met je collega’s de spil tussen de klant, de externe experts/deskundigen en BZK/VWS als opdrachtgever te zijn.

Een dag als adviseur expertiseprogramma woningbouw kan er weleens zó uitzien:

9:00   Samen met een expert naar een afspraak met de projectleider Wonen van een gemeente. Het is jullie eerste afspraak daar, dus je legt uit wat je rol is en introduceert de expert. Samen onderzoeken jullie wat de vraag van de gemeente is. Je wisselt ervaringen uit en komt tot vervolgafspraken.

11:30   Terug naar kantoor, onderweg mails beantwoorden en een broodje.

12:30   Je hebt overleg met je collega’s over een nieuwe vraag van een woningcorporatie: hoe kunnen we hier het beste in ondersteunen?

14:30   Notities uitwerken van de ochtendsessie. De gemeente wil het expertteam graag inzetten, dus je stelt ook noodzakelijke overeenkomsten op en hebt contact met de expert over het plan van aanpak.

16:00   Een collega vraagt hulp bij het aanpassen van de website; je stelt een tekst op en stuurt die naar de communicatieadviseur.

17:00   Tot slot bevestig je nog een aantal opdrachten die je via het bedrijfsbureau hebt uitgezet. Tijd om naar huis te gaan.

Functie-eisen:

 • Je hebt een relevante opleiding afgerond en een werk- en denkniveau op minimaal Hbo-niveau.
 • Je hebt minimaal 1 jaar werkervaring in het domein woningbouw.
 • Uit je werkervaring blijkt daarnaast dat je ervaring hebt in het werken met decentrale overheden en / of woningcorporaties.
 • Je bent goed op de hoogte van de maatschappelijke vraagstukken, de spelers en interventiemogelijkheden rondom de woningbouw.

Competensties:

 • Je bent enthousiast en hebt lef, je pakt dus makkelijk proactief en zelfstandig werk op, en leert vooral in de praktijk.
 • Je bent een kei in plannen en organiseren en houdt goed overzicht over wat er te doen is.
 • Daarnaast stem je goed af met je collega’s en sta je open voor feedback.
 • Je bent in staat om samen te werken met mensen met diverse achtergronden (wetenschap, bedrijfsleven, overheid, belangengroeperingen) en gaat sensitief om met verschillende belangen.
 • Je bent in staat om snel een relevant netwerk op te bouwen of uit te breiden.
 • Je vindt het geen probleem om te reizen naar bijeenkomsten op locatie, bijvoorbeeld bij gemeenten of woningcorporaties.
 • Ook ben je bedreven in het begeleiden van digitale bijeenkomsten.
 • Je legt makkelijk verbindingen met andere relevante onderwerpen binnen en buiten RVO.
 • Je bent stressbestendig.
 • Je bent communicatief sterk, zowel mondeling als schriftelijk.

Reageer voor 19 februari > meer informatie over de vacature