Hoofd Masteropleiding Architectuur

Academie van Bouwkunst zoekt een:

De Academie van Bouwkunst Amsterdam is een van de toonaangevende ontwerpopleidingen in Nederland. We bieden onderwijs en onderzoek op masterniveau in de drie disciplines architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur (MSc). De academie is een onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) en is gehuisvest in een Rijksmonumentaal gebouwencomplex aan het Waterlooplein in het hart van Amsterdam.

We zijn per 1 januari 2022 op zoek naar een:
Hoofd Masteropleiding Architectuur (0,40 tot 0,45 fte)
die zich voor een termijn van vier jaar voor circa twee dagen per week aan de academie en haar onderwijsvisie kan en wil verbinden.

Wat ga je doen?
Als Hoofd Architectuur bepaal je mede de koers van de academie. Je geeft richting aan het ontwerponderwijs vanuit de actieve rol die jij in het actuele architectuurdebat inneemt en bent het gezicht van de architectuuropleiding. Je stuurt op de thematische en inhoudelijke invulling van het gehele curriculum en bent eindverantwoordelijk voor de programmering van het ontwerponderwijs (de projecten).

Daarnaast ben je samen met het Hoofd Stedenbouw en het Hoofd Landschapsarchitectuur verantwoordelijk voor de (interdisciplinaire) ontwerpstudio’s op het grensvlak tussen architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. Vanuit het netwerk van de academie en je eigen netwerk verbind je de inhoud van de ontwerpstudio’s met docenten uit het werkveld.

Daarnaast speel je een belangrijke rol bij de eindbeoordelingen van de projecten, de jaartentamens, het afstuderen en voer je gesprekken met studenten in relatie tot hun studievoortgang. Les geven maakt geen onderdeel uit van de functie.
Het onderwijs concentreert zich op de vrijdag en twee avonden in de week. Wij verwachten dat je in ieder geval op vrijdagen aanwezig bent en incidenteel, voor bijvoorbeeld eindpresentaties van de ontwerpstudio’s, gesprekken met studenten en diploma-uitreikingen, op andere avonden in de week naar de academie komt.

Wie ben jij?

 • Je hebt liefde voor architectuur, beschikt over ruime werkervaring in het vakgebied.
 • Je bent zeer goed op de hoogte van de (internationale) ontwikkelingen binnen het ruimtelijk domein en van de belangrijke (maatschappelijke) ontwikkelingen die relevant zijn voor het vakgebied van de architectuur en bent in staat die kennis te vertalen naar het onderwijs van de academie.
 • Je hebt affiniteit met duurzaamheid en ziet en voelt de urgentie van de vragen waar het vakgebied zich voor gesteld ziet.
 • Je hebt een uitgebreid netwerk binnen het werkveld van de architectuur en daarbuiten en wilt dat netwerk voor de academie inzetten.
 • Je hebt affiniteit met en/of kennis van de stedenbouw en landschapsarchitectuur.
 • Je voelt je aangesproken door het onderwijs(model) van de academie
  (zie https://www.bouwkunst.ahk.nl) en wilt de huidige positie van de academie verstevigen.

Daarnaast vinden we het belangrijk dat je je herkent in het volgende:

 • Je spreekt Nederlands en Engels.
 • Je hebt affiniteit en/of ervaring met het concurrent model en het interdisciplinaire en internationaal georiënteerde onderwijs van de academie.
 • Je bezit een open en toegankelijke houding met interesse in het leerproces van jonge aankomende professionals op masterniveau.
 • Je hebt ervaring met het begeleiden en coachen van mensen in hun professionele en persoonlijke ontwikkeling.
 • Je werkt graag samen binnen een kleine, informele organisatie en hebt een collega-, student- en docentgerichte houding.
 • Je beschikt over een afgeronde masteropleiding in de architectuur.

Wie zijn wij?
De Academie van Bouwkunst bestaat uit een klein team van vaste en tijdelijke medewerkers. We streven binnen de academie naar een inclusieve leer- en werkomgeving die de basis vormt voor kwaliteit, nieuwe ideeën en creativiteit. Studenten, docenten en medewerkers moeten zich op elk niveau van de organisatie welkom en gezien voelen en de ruimte krijgen om hun talenten te ontwikkelen. Zowel in het studieprogramma, de samenstelling van de studenten- en docentengroepen en in het team is hier aandacht voor. Deze beweging is in ontwikkeling en als jij hieraan kan bijdragen, zijn wij benieuwd naar je ideeën.

Voor de volledige vacaturetekst, de sluitingstermijn en meer informatie over de Academie van Bouwkunst; bekijk de website.

Meer informatie / More information