Openbare ruimte ontwerper team Oostflank en team Zuidflank

Gemeente Amsterdam zoekt een:

In het kort

 • Voor het team Oost en team Zuidflank zoeken wij een ontwerper openbare ruimte. Heb jij een passie voor grootstedelijke projecten? Wil je graag voor de stad Amsterdam aan de slag en spreekt flexibel werken binnen een dynamische en bovendien diverse organisatie jou aan? Dan zijn wij op zoek naar jou!
 • Als ontwerper openbare ruimte binnen Ruimte en Duurzaamheid breng je advies uit, je ontwerpt voor de openbare ruimte en ondersteund waar nodig de hoofdontwerper. De werkzaamheden worden verricht in opdracht van stadsdelen, grootstedelijke projecten, andere afdelingen of het gemeentebestuur. Dit in samenwerking met andere disciplines en gemeentelijke organisatieonderdelen.

Zo draag je bij aan de gemeente Amsterdam
Team Oostflank werkt in projectorganisaties aan de gebiedsontwikkeling op Zeeburgereiland (Sluisbuurt, Baaibuurten, Sportheldenbuurt) en IJburg (Centrumeiland, Strandeiland en Buiteneiland). Een stuk stad waar gebouwd, uitgegeven, begeleid, verkend, geleerd en ontworpen wordt, waar actuele thema’s als energieneutraal, autoluw, rainproof en bewegende stad centraal staan. De wijk vormt zich realtime gedurende het ontwerpproces. Het team bestaat uit 31 medewerkers, stedenbouwkundigen, openbare ruimte ontwerpers en planologen. We zijn op zoek naar een openbare ruimte ontwerper die ons team vast komt versterken.

Team Zuidflank werkt in projectorganisaties aan de grootstedelijke projecten van de Zuidas en het Schinkelkwartier. Zuidas verandert snel. Het doel is van Zuidas een bijzondere Amsterdamse stadswijk te maken, waar het prettig wonen, werken en verblijven is. Vanuit een kantoor op de Zuidas werken we aan de 10 gebiedsontwikkelingen van de Zuidas, de raakvlakken met het project Zuidasdok en de vernieuwing van station Zuid. Daarnaast werkt het team aan de herstructurering van het Schinkelkwartier. Schinkelkwartier wordt een groene, autoluwe wijk met veel ruimte voor de makerseconomie en innovatie. De ambitie is om de beperkende condities van geluidhinder en vliegverkeer om te buigen naar een prettig woon- en verblijfsklimaat met 11.000 nieuwe woningen. Zuidflank bestaat uit circa 25 collega’s van stedenbouwkundigen, ontwerpers openbare ruimte en een planoloog. Vanuit een kantoor op de Zuidas werken zij aan 10 gebiedsontwikkelingen van de Zuidas en de raakvlakken met het project Zuidasdok en de vernieuwing van station Zuid.

Afdeling Gebieden met een teamnetwerk van 7 stadsdelen wordt je thuisbasis. Je werkt voornamelijk voor team Oost. Je representeert het stadsdeel Oost, je werkt op stedelijk niveau voor wat betreft je eigen expertise. Vanuit een gedeconcentreerd team op locatie voer je je werkzaamheden uit en bent daarmee de oren en ogen binnen het stadsdeel.

Dit doe je op een gemiddelde werkdag

 • Het (ondersteunen bij het) maken van ontwerpen voor de openbare ruimte van initiatief tot en met het definitief ontwerp, inclusief afstemming met alle relevante disciplines.
 • Het deelnemen in projectgroepen en in samenwerkingsverbanden met externe partijen.
 • Het (eventueel onder begeleiding van een senior) opstellen van plannen van aanpak en offertes.
 • Het voeren van overleg met externe stakeholders en bewoners.
 • Het deelnemen aan presentaties/ of het presenteren van plannen binnen ontwerp- en projectteams, bij externe partijen en indien nodig bij bestuurlijke bijeenkomsten.
 • Het deelnemen aan interne debatten, themabijeenkomsten en workshops binnen R&D.

Dicht bij de Amsterdammers
Werken voor Amsterdam betekent werken voor ruim 850.000 Amsterdammers. We zorgen ervoor dat Amsterdam een aantrekkelijke hoofdstad is en blijft. Waar het fijn is om te wonen, te werken en naar school te gaan. Met ruimte voor ondernemers en bezoekers. Werken voor Amsterdam doen we met zo’n 19.000 verschillende collega’s. Die zichzelf steeds weer uitdagen en zich ontwikkelen, om samen met de Amsterdammers het beste voor de stad te doen. Samen, met trots en vooral met hart voor de stad.

De omgeving van stedenbouw, planologie en duurzaamheid verandert sterk. De manier waarop omgegaan wordt met het stellen van kaders en het formuleren van beleid verandert mee. De directie Ruimte en Duurzaamheid (R&D) werkt op ieder schaalniveau, van portiek tot metropool, aan het ontwikkelen van een duurzame visie op de ontwikkeling van Amsterdam, het uitwerken van die visie tot concrete voorstellen en inrichtingsplannen en het mogelijk maken van die ontwikkeling en de uitvoering van de plannen. Enerzijds is R&D verantwoordelijk voor de beleidsontwikkeling en kaderstelling op het gebied van ruimtelijke ordening, stedenbouw en duurzaamheid. Anderzijds werkt R&D in opdracht voor stadsdelen en grootstedelijke projecten, waar zij kennis inbrengt en planproducten tot stand brengt met betrekking tot stedenbouw, openbare ruimte ontwerp, planologie en duurzaamheid.

Wil je nog meer weten over werken bij gemeente Amsterdam? We laten graag onze medewerkers aan het woord: verhalen van onze medewerkers.

Dit breng je mee
Al onze collega’s verschillen. In functie, leeftijd, afkomst, karakter, dromen en hobby’s. Daar zijn we trots op, want al die verschillen zorgen voor betere resultaten voor onze stad. Dus wie jij ook bent: je bent welkom binnen onze gemeente. Voor deze functie zien we ook graag:

 • Minimaal afgeronde hbo-opleiding in vakrichting ontwerp openbare ruimte en/of landschapsontwerp.
 • Minimaal 3 jaar ervaring op gebied van ontwerp, analyse en planvorming met betrekking tot reguliere ruimtelijke vraagstukken.
 • Aantoonbare ontwerpkwaliteiten in de openbare ruimte.
 • Goed en aantoonbaar bekend met programma’s Illustrator/ AutoCAD / Photoshop / Indesign / en bij voorkeur Microstation.
 • Goede mondelinge en schriftelijke vaardigheden in de Nederlandse taal.

Goed voor Amsterdam. Goed voor jou.
Als Openbare ruimte ontwerper team Oostflank en team Zuidflank kom je ons 32-36 per week versterken en kun je rekenen op:

 • Een bruto maandsalaris tussen € 2.973,- en € 4.494,- (schaal 10) op basis van een 36-urige werkweek.
 • Een arbeidsovereenkomst voor de duur van 1 jaar met mogelijkheid op vast contract indien je nog niet in dienst bent bij gemeente Amsterdam.
 • Een arbeidsovereenkomst voor de duur van 1 jaar met mogelijkheid op vast contract indien je reeds werkzaam bent bij gemeente Amsterdam en je hebt nog geen vast contract.
 • Het behouden van je huidige arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd binnen gemeente Amsterdam en daarbij overplaatsing, indien je reeds werkzaam bent bij gemeente Amsterdam en een vast contract hebt.
 • Interne vacatures zijn opengesteld voor gemeentepersoneel en uitzendkrachten die minimaal 6 maanden achtereenvolgens voor de gemeente Amsterdam werken. Op externe vacatures kan iedereen solliciteren.
 • Ontwikkel- en opleidingsmogelijkheden. Met onze interne expertise voor algemene opleidingen, maatwerkontwikkeltrajecten en begeleiding in het werk kan je jezelf blijven uitdagen.
 • Een Individueel Keuzebudget (IKB) van 17,05% van jouw salaris dat je kunt gebruiken voor bijvoorbeeld extra pensioenopbouw, extra verlofdagen.
 • Een pensioenregeling bij ABP, het pensioenfonds voor overheid en onderwijs.
 • Een reiskostenvergoeding van € 0,10 per kilometer, tot 45 kilometer enkele reis woon-werkafstand voor het aantal dagen dat je op kantoor werkt.
 • Flexibiliteit als het gaat om je werktijden en -plek. Met de Amsterdamse Digitale Werkplek kan je inloggen waar én wanneer je wilt.
 • Een maandelijkse bijdrage in de ziektekostenverzekering.
 • Een mobiele telefoon.
 • Hybride werken: de gemeente Amsterdam is gestart met hybride werken. Dit betekent voor jou dat je desgewenst deels thuis en deels op kantoor werkt, afhankelijk van je werkzaamheden. Je mag thuiswerkmiddelen aanvragen om je werkplek thuis arbo conform in te richten. Reiskosten worden deels vergoed indien je reist naar je werklocatie. Een thuiswerkvergoeding is onderdeel van de lopende cao-onderhandelingen.

Kijk hier voor het overzicht van alle overige arbeidsvoorwaarden.

Heb je nog vragen?
Voor vragen over de functies kun je terecht bij Mark Rutherglen, teamleider Zuidflank, bereikbaar via m.rutherglen@amsterdam.nl of op 06-38160413. Voor vragen over de procedure kun je terecht bij Annemarie de Graaff, wervingsadviseur, bereikbaar via vacatures.rd@amsterdam.nl of op 06-18736488.

Wil je meer weten over werken bij de gemeente Amsterdam? Kijk op: www.amsterdam.nl/bestuur-en-organisatie/werkenbij.

Voor diverse afdelingen van Ruimte en Duurzaamheid zijn wij voor 2022 op zoek naar ervaren ontwerpers openbare ruimte (zowel medior als senior-niveau). Dus aarzel niet om te solliciteren als deze vacature je aanspreekt.

Solliciteren naar deze baan

 • De selectieprocedure start meteen na de sluitingstermijn van 21 januari 2021 en duurt gemiddeld 3 tot 6 weken. Solliciteren kan via het sollicitatieformulier.
 • Zien we onvoldoende raakvlakken, dan ontvang je een e-mail.
 • In verband met de richtlijnen van het RIVM werken onze collega’s zoveel mogelijk thuis. Als je uitgenodigd wordt voor een eerste gesprek, dan plannen we een videogesprek met je in. Wij nemen contact met je op om de instructies hiervoor met je door te nemen, ruim voordat het gesprek plaatsvindt. Eventueel volgt een tweede gesprek.
 • Een assessment of capaciteitentest kan onderdeel uitmaken van de procedure.
 • Deze vacature staat gelijktijdig intern en extern uit. Medewerkers van de gemeente Amsterdam hebben voorrang in de procedure.
 • Elke collega die ons komt versterken moet een recente Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanleveren.
 • Wil je de vacaturetekst nog eens nalezen? Sla deze dan op want na de sluitingstermijn is de tekst niet meer zichtbaar.

We willen een diverse en inclusieve organisatie zijn, die ruimte biedt aan iedereen. Diversiteit is een kracht die we gebruiken om betere resultaten te halen voor de stad. We streven naar een personeelsbestand dat een afspiegeling is van de beroepsbevolking van Amsterdam, met alle verschillen. Onze vacatures staan open voor iedereen, tenzij in de tekst iets anders staat.

Ongevraagde acquisitie door bemiddelingsbureaus stellen we niet op prijs en kan leiden tot uitsluiting bij onze andere wervingsacties. Ook het ongevraagd sturen van cv’s door bureaus aan onze medewerkers zien we als acquisitie. Deze cv’s nemen we niet in behandeling.