Secretaris Omgevingskwaliteit

Gemeente Utrecht zoekt een:

Wat ga je doen
In deze functie ben je verantwoordelijk voor de omgevingskwaliteit van de stad Utrecht, waarbij je opereert tussen professionals, de gemeente en verschillende aanvragers. Je faciliteert de werkzaamheden van de Commissie Omgevingskwaliteit en geeft leiding aan een klein team van 3 collega’s ter ondersteuning van de wettelijke advisering conform de Omgevingswet.

Vanuit je functie vervul je in de gehele breedte van de gemeentelijke organisatie een onafhankelijke en proactieve adviesrol op het gebied van ruimtelijke kwaliteit. Het betreft een brede functie met een veelheid aan taken. Daarnaast bewaak, ontwikkel en actualiseer je beleid.

Inhoudelijk verstevig je de kwaliteitsadvisering in omgevingsplanning en -visies. Je vertegenwoordigt zo nodig de commissie bij juridische procedures en verduidelijkt adviezen van de commissie aan de verschillende aanvragers, collega’s of het gemeentebestuur. Dit doe je zowel schriftelijk als mondeling.

Verder houd je je bezig met:

 • Ontwikkelen en breder uitzetten in de organisatie in relatie tot ruimtelijke kwaliteit;
 • Goed onderbouwde adviezen en beleidsstukken opstellen en input geven op zienswijzen en bezwaarschriften;
 • Lid van de BInG-commissie en vertegenwoordiger van VTH;
 • Binnen de projectorganisatie Omgevingswet waar nodig de belangen behartigen van het werkveld, het team en de Commissie;
 • Landelijk opereren als Coördinator Kernteam van de landelijke Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en zorgen voor een goede afstemming met de G4 over omgevingskwaliteit

Informatie over de afdeling
Met de komst van de Omgevingswet is de functie van de Secretaris van de Commissie Welstand en Monumenten grotendeels overgegaan in de functie van Secretaris van de Commissie Omgevingskwaliteit. Het team maakt onderdeel uit van het organisatieonderdeel Vergunningen Toezicht en Handhaving (VTH). Als Secretaris Omgevingskwaliteit maak je deel uit van de staf van VTH en val je daar direct onder de directeur.

Dit bieden we je
De gemeente Utrecht is een inclusieve organisatie die ruimte biedt aan iedereen en die de kracht van de diversiteit van medewerkers inzet om betere resultaten te halen voor de stad. Talent als basis, diversiteit als kracht. Naast je kwaliteiten, talenten en motivatie breng je ook jouw leeftijd, geaardheid, achtergrond of arbeidsbeperking mee. Je bent van harte welkom!

Onderstaand vind je ons aanbod:

 • Een werkweek van 36 uur met een bruto maandsalaris tussen de € 4.965 en € 6.616 op basis van 36 uur. (schaal 13). Het precieze bedrag stemmen we af op jouw kennis en ervaring. Inpassing in de tijdelijke aanloopschaal behoort tot de mogelijkheden;
 • Een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd;
 • Een Individueel Keuzebudget (IKB). Met het IKB pas je de arbeidsvoorwaarden aan naar jouw eigen omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van extra verlofuren. De hoogte van het Individueel Keuze Budget (IKB) is 17,05% van je salaris;
 • Voor een overzicht van alle overige arbeidsvoorwaarden, zoals reiskostenvergoeding kijk je hier.

Dit vragen we van je
We vragen een coöperatieve en proactieve houding om projecten te initiëren en beleid te ontwikkelen op het gebied van uiterlijk van bouwwerken en goede omgevingskwaliteit. Je bent alert op wat er speelt binnen de ambtelijke organisatie en flexibel in het meebewegen met maatschappelijke ontwikkelingen.

Concreet heb jij:

 • WO werk- en denkniveau in de richting van Ruimtelijke Ordening, Architectuur, Kunstgeschiedenis of Stedenbouw;
 • Meerdere jaren werkervaring op het gebied van omgevingskwaliteit binnen een gemeentelijke organisatie;
 • Ervaring met het schrijven van strategische beleidsstukken rondom het uiterlijk van gebouwen en goede omgevingskwaliteit.

Dit is handig om te weten
Enthousiast geworden om als Secretaris Omgevingskwaliteit aan de slag te gaan voor de gemeente Utrecht, solliciteer dan direct maar uiterlijk 26 juni 2022. Heb je vragen over de inhoud van de vacature neem dan contact op met JaapJan Berg, via telefoonnummer 06-28835079. Voor alle vragen over de procedure en de organisatie van Gemeente Utrecht kun je bellen met Martin Kuil, Corporate Recruiter, via telefoonnummer 06-28826567.

Meer informatie / More information