Senior Ontwerper Openbare Ruimte

Gemeente Zaanstad zoekt een:

Senior Ontwerper Openbare Ruimte
32 – 36 uur | Zaandam

De functie
Zaanstad heeft het. Van landschappelijk groen en molens tot industrie en een ambitieuze binnenstedelijke woningbouwopgave en dat onder de rook van Amsterdam. In de groeiende en verdichtende stad staat de kwaliteit van de openbare ruimte onder druk, maar willen wij ook dat het Zaanse karakter behouden blijft. Daarnaast heeft Zaanstad grote ambities om te vergroenen. Daar hebben wij goede ontwerpers voor nodig!

Wat ga je doen?
Jij maakt de ontwerpen voor de inrichting van bestaande wijken en nieuw te ontwikkelen gebieden. Denk hierbij aan een herinrichting van een op veengrond gebouwde woonwijk uit de jaren ’80 of aan nieuwe complexe projecten van MAAK.Zaanstad. Je neemt deel aan grotere én kleinere projecten. Je bent betrokken vanaf de initiatief- tot en met de uitvoeringsfase. Bij het maken van jouw plannen werk je o.a. nauw samen met stedenbouwkundigen, verkeerskundigen voor het ontwerp, de bestekschrijver voor productomschrijvingen en technische uitwerking en met de toezichthouder in de uitvoering.

Verder:

 • maak je de beplantingsplannen en verzorg je presentaties over plannen voor ontwerp- en projectteams, externe partijen en/of bewonersavonden;
 • denk je op het gebied van gebiedsontwikkelingen actief mee bij stedenbouwkundige planvorming en adviseer je over de mogelijkheden binnen de openbare ruimte;
 • heb jij vernieuwende ideeën op het gebied van duurzaamheid en klimaatadaptatie;
 • coach en begeleid je de junior ontwerpers in het team en daarmee draag jij bij aan de ontwikkeling van het team ontwerpers openbare ruimte.

De beleving en de gebruikskwaliteit van de openbare ruimte is van groot belang. We respecteren Zaanstad met z’n historische omgeving. De uitdaging is om verleden, heden en toekomst respectvol en smaakvol samen te brengen. Ga jij deze uitdaging aan?

Jouw profiel
Met jouw creativiteit en aantoonbare ontwerpkwaliteiten weet jij vernieuwende en inspirerende ontwerpen voor de openbare ruimte te maken. Je kunt goed visualiseren en je weet de leefomgeving, groen en water met elkaar te verbinden. Met jouw communicatieve vaardigheden kun je uiterst goed plannen presenteren en draagvlak creëren op verschillende niveaus.

Verder heb je:

 • een afgeronde HBO/WO opleiding in de richting van ontwerp openbare ruimte / tuin- en/of landschapsontwerp;
 • min. 5 jaar relevante ervaring;
 • kennis van planten, bomen, materialisatie, klimaatadaptatie en inzicht in de consequenties voor het beheer in de praktijk;
 • ervaring met de programma’s als Adobe Suite, Autocad, Sketchup en Office.

Het aanbod

 • Een salaris tussen €4.020 en €5.725 (o.b.v. 36 uur per week, schaal 11).
 • Inschaling in een aanloopschaal behoort tot de mogelijkheden.
 • Een baan voor 32-36 uur per week.
 • Een individueel keuzebudget (IKB) van maar liefst 17,05%, dat je kunt besteden aan extra vakantiedagen, opleidingen, een fiets of extra salaris.
 • Hybride werken: zowel in het unieke stadhuis, direct gelegen naast het NS-station Zaandam, als vanuit huis. Werktijden/ -dagen zijn flexibel in te delen.
 • Gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.
 • Een thuiswerkvergoeding van €3 netto per dag.
 • Een reiskostenvergoeding op basis van fiscale uitruil. Als je met het OV reist ontvang je daarnaast een netto tegemoetkoming in de reiskosten.

Wil jij meer weten over onze arbeidsvoorwaarden? Klik dan even verder: www.werkenbij.zaanstad.nl/vacatures/arbeidsvoorwaarden

De organisatie
Zaanstad is onderdeel van de metropoolregio Amsterdam. In 2040 is onze stad naar verwachting uitgegroeid tot een stad met ruim 200.000 inwoners. Deze groei biedt mooie kansen om de stad te moderniseren en de leefbaarheid te verbeteren, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. De groei heeft grote impact op de benodigde infrastructuur en de inrichting van de openbare ruimte. Dat betekent volop interessante uitdagingen voor jou als ontwerper openbare ruimte!

Het team
Bestaat uit 6 ontwerpers openbare ruimte en een landschapsontwerper. De onderlinge sfeer wordt als zeer prettig ervaren. De collega’s zoeken elkaar gemakkelijk op, schakelen snel en helpen elkaar waar nodig. Daarnaast werk je op de afdeling fysieke leefomgeving nauw samen met de vakspecialisten van stedenbouw, erfgoed, wonen, milieu, duurzaamheid, ecologie en verkeer. Op de afdeling wordt integraal beleid gemaakt, worden er gebiedsvisies opgesteld en wordt er geadviseerd op grote projecten en vergunningsaanvragen.

Nieuwsgierig naar één van je toekomstige collega’s? Bekijk het filmpje met Michiel van Zwieten of lees het interview over zijn werk als ontwerper openbare ruimte bij Zaanstad.

Interesse?
Kom jij het team ontwerpers openbare ruimte versterken? Wij maken graag kennis met jou! Neem gerust contact op met Tom van der Eng (Afdelingshoofd Fysieke Leefomgeving II) via 06-52647076 of met Ramona Iannotti (Corporate Recruiter) via 06-58002221.

Direct solliciteren? Dat kan natuurlijk ook. Wij geven jou binnen 5 werkdagen een terugkoppeling.

Meer informatie / More information