Secretaris Commissie Omgevingskwaliteit

Gemeente Utrecht zoekt een:

Wil jij bijdragen aan de kwaliteitsborging van de gebouwde omgeving in de stad Utrecht als enthousiaste uitvoerend secretaris voor de Commissie Omgevingskwaliteit? Ben je positief ingesteld, heb je een brede interesse en passie voor stedelijke ontwikkeling en omgevingskwaliteit? Lees dan snel verder!

Dit is je werk
Als uitvoerend secretaris ben je verantwoordelijk voor een breed scala aan taken binnen het secretariaat van de Commissie Omgevingskwaliteit, voorheen bekend als Bureau Commissie Welstand en Monumenten (Bureau CWM). Samen met de secretaris, de uitvoerend secretaris, een planbehandelaar en een secretariële ondersteuner vorm je dit bureau. Je hoofdtaken omvatten het zelfstandig voorbereiden, organiseren en ondersteunen van tweewekelijkse vergaderingen van de commissie (in afwisseling met de huidig uitvoerend secretaris), evenals het zelfstandig adviseren over welstands- en monumentenzaken bij complexere bouwplannen, waaronder die in de gebiedsontwikkeling Merwede. Een klantvriendelijke en oplossingsgerichte aanpak staat hierbij centraal, met een streven naar vroege integratie van adviserende en toetsende taken in het proces. In deze rol draag je wezenlijk bij aan de kwaliteit en uitstraling van de stad Utrecht.

Concreet bestaan je werkzaamheden uit:

 • Het toetsen van bouwplannen en zelfstandig adviseren over het bereiken of in standhouden van een ‘goede Omgevingskwaliteit’. Meer specifiek op het terrein van welstand en monumenten bij zowel de complexere bouwplannen als bij de veel voorkomende bouwplannen.
 • Overleg met architecten, aanvragers en interne stedenbouwkundigen om te komen tot haalbare plannen. Je licht adviezen van de commissie toe en denkt mee in mogelijke oplossingsrichtingen.
 • Namens het secretariaat deelnemen aan zogenaamde Omgevingstafels.
 • Het voorbereiden van vergaderingen van de Commissie Omgevingskwaliteit.
 • Ondersteuning van de (onafhankelijke) Commissie Omgevingskwaliteit in haar advisering aan het college over aanvragen voor bouwplannen en gebiedsontwikkeling.
 • Je formuleert goed onderbouwde adviezen van de Commissie Omgevingskwaliteit.
 • Je vervangt, indien nodig, de secretaris bij het Kwaliteitsteam Merwede en je draagt bij aan de toetsing van de bouwplannen voor Merwede.
 • Je levert, samen met het team, een inhoudelijke bijdrage aan opstellen van de Nota Omgevingskwaliteit als opvolger van de Welstandsnota ‘De schoonheid van Utrecht’.
 • De vergaderingen van de commissie zijn op de dinsdagochtend in de even weken, van 9:00 tot uiterlijk 14:00.

Dit is jouw inbreng

 • Een opleiding op het gebied van architectuur aan een technische universiteit, Academie voor Bouwkunst of een vergelijkbare opleiding.
 • Werkervaring als (uitvoerend) secretaris van een welstandscommissie of een commissie Ruimtelijke Kwaliteit.
 • Je kan bouwtekeningen en ontwerpen analyseren en hebt kennis van het (Wabo-) vergunningsproces.
 • Je kunt helder adviseren in woord en geschrift. Je kunt ingewikkelde informatie omzetten in heldere boodschappen, stevige adviezen en boeiende presentaties.
 • Je hebt een goed organiserend vermogen en werkt graag samen in een divers en krachtig speelveld, waarbij je actief de verbinding legt met relevante spelers binnen en buiten de organisatie en integraal werkt.
 • Je bent ambitieus en leergierig en bent graag onderdeel van een doorontwikkeling van het denken over, en werken aan omgevingskwaliteit.

Dit bieden we je

 • Een 24-urige werkweek met een bruto maandsalaris tussen de € 4.211,- en € 5.997,- op basis van 36 uur (schaal 11). Het precieze bedrag stemmen we af op jouw kennis en ervaring. Inpassing in de tijdelijke aanloopschaal behoort tot de mogelijkheden.
 • Een Individueel Keuzebudget (IKB) van 17,05% boven op je salaris. Met het IKB pas je de arbeidsvoorwaarden aan naar jouw eigen wensen. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van extra verlofuren, het kopen van een fiets of extra (vakantie)geld.
 • Een arbeidsovereenkomst voor de duur van een jaar, met als uitgangspunt een snelle omzetting naar een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
 • Je kunt hybride werken: we werken voor een deel samen op kantoor en voor een deel thuis. Natuurlijk zorgen we dat je thuis ook een goede werkplek hebt. Inclusief beeldscherm, bureau en bureaustoel.

Dit is handig om te weten
Enthousiast geworden om als Uitvoerend Secretaris Commissie Omgevingskwaliteit aan de slag te gaan voor de gemeente Utrecht, solliciteer dan direct, maar uiterlijk op 27 maart. De gesprekken staan gepland voor 9 en 10 april.

Wil je eerst meer informatie over de inhoud van de vacature of ben je nieuwsgierig naar hoe deze baan er in de praktijk uitziet? Je kunt je inhoudelijke vragen stellen én je sollicitatie richten aan Coen van Barneveld, Secretaris Commissie Omgevingskwaliteit, te bereiken via tel 06-55 22 82 67.

Voor alle vragen over de sollicitatieprocedure kun je bellen met Dion van Leeuwen, corporate recruiter, 06 – 81 93 07 81. Krijg je geen gehoor, stuur dan een appje!

Meer informatie / More information